Презентація до уроку образотворчого мистецтва для учнів 5 класу «Походження мистецтва. Як виникло образотворче мистецтво»

Про матеріал
Сформувати уявлення про мистецтво кам’яної доби, ознайомити з творами первісних людей; розвивати вміння використовувати в практичній роботі здобуті знання ; виховувати вміння створювати художній образ.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Людство виникло приблизно 2-3 мільйони років тому, а мистецтво – лише 50 тисяч років тому. Отже, люди існували й без нього! Тоді чому виникло мистецтво? Якою мовою промовляє воно до нас?

Номер слайду 3

Мистецтво виникло, коли людина відчула потребу творити прекрасне.

Номер слайду 4

Печера -- глибока і темна. Її кам’яні стіни та стеля відбивають мерехтливі відблиски багаття. З пошаною та містичним поклонінням печерні жителі підтримують вогонь, адже він дарує тепло, відлякує хижаків, допомагає готувати їжу. Навколо – речі щоденного вжитку. Усе, що має первісна людина, зроблене з матеріалів, «подарованих» їй матінкою природою

Номер слайду 5

У 1879 році в іспанській провінції Кантабрія археолог – любитель досліджував печеру Альтаміра. Якось він узяв на розкопки 9-річну доньку Марію. Вона пройшла в глиб низької печери і несподівано промовила слова, що стали знаменитими на увесь світ: «Торос, пінтадас торос!» (Бики, намальовані бики!).

Номер слайду 6

Дійсно, низьке склепіння вкривали зображення биків, сповнені динамічною, живою силою. Так у печері Альтаміра було відкрито печерний живопис людей доби палеоліту. Розписи Альтаміри такі багаті та промовисті, що цю печеру назвали Сикстинською капелою Кам’яної доби.

Номер слайду 7

Розглянемо місце зупинки людини кам’яної доби. У кутку печери стоїть фігурка жінки-берегині, витесана з м’якого піщанику. Поруч – виліплена величезна глиняна брила, одягнена у ведмежу шкуру. Глибока пошана до природи панує в печері первісного мисливця. На рівній площині кам’яної стіни – відбитки рук нашого предка, обведені червоною вохрою. А ось висічені кремнієвим різцем переплетення ліній.

Номер слайду 8

В Україні прадавні розписи віднайдено в так званій Кам’яній Могилі поблизу Мелітополя. У гротах і навісах сховано численні сцени із зображеннями фігур тварин та людей, геометричних композицій, розфарбованих червоною вохрою.

Номер слайду 9

Первісні скульптори створювали зображення на опуклій кам’яній поверхні, що за формою нагадувала тварин. Так виник рельєф . Себе людина ще не уявляла в той час деталізовано, як тварин, тому вони були умовними, часто непропорційними, з відсутністю рис обличчя.

Номер слайду 10

Фігурки тварин та людей ліпили з глини, вирізали з кістки або дерева. У цих фігурках можна побачити зародки мистецтва дрібної пластики.

Номер слайду 11

Завдяки спостережливості людина вже створювала художні образи, намагалася передати в них своє ставлення до світу, але поки ще не усвідомлювала цю діяльність як художню творчість.

Номер слайду 12

Таким чином, у первісну добу розпочався процес виникнення образотворчого мистецтва: графіки (лінійні рисунки), живопису (зображення, виконані в кольорі), скульптури (об’ємні фігури).

Номер слайду 13

Чи не хотіли б ви спробувати себе у ролі первісного художника? За бажанням намалюйте кольоровими олівцями тварину, що спинилася на мить, тривожно вслухаючись у шерхіт листя.

Номер слайду 14

Уважно перегляньте етапи створення роботи, представлені на зразку. Зверніть увагу на Мистецькі поради.

Номер слайду 15

* Оберіть формат аркуша відповідно до свого художнього задуму. * Використовуючи допоміжні лінії, позначте загальну форму тварини, розмістіть її в центрі композиції. *Побудуйте фігуру тварини, обведіть її контур. * Передайте об`єм, намагаючись відтворити м`якість шерсті тварини. * Створіть тло, яке нагадуватиме поверхню скелі.

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Філяревич Вікторія
    щиро дякую. Пізнавально. цікаво, корисно.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Горобець Анастасія Віталіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Седлецька Тетяна Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Кропельницька Марина Антанасівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
ppt
Додано
27 грудня 2020
Переглядів
5856
Оцінка розробки
5.0 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку