Презентація до уроку; "Опорядження поверхонь декоративною штукатуркою "Датська"""

Про матеріал
В презентації поетапно описана технологія виконання "Датської" декоративної штукатурки. Матеріал можна використовувати на уроках теоретичного та виробничого навчання для професії: "Опоряджувальник будівельний" та показувати на ноутбуках, телевізорах, мультимедійних проекторах .
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Опорядження поверхонь декоративною штукатуркою “Датська” Міністерство освіти і науки України Державний навчальний заклад «Новоград-Волинське вище професійне училище»Викладач: Хмельова Г. М. м. Новоград-Волинський 2022 рік. Презентація до уроку:

Номер слайду 2

Зміст. Вступ. Переваги “Датської” декоративної штукатурки.Інструменти. Матеріали. Базові принципи підготовки поверхні. Методи підготовки основних типів поверхні. Приготування робочої суміші. Технологія нанесення. Ремонт декоративної штукатурки “Датська”. Творчий підхід. Творчі вирішення. Технічні показники. Догляд за декоративною штукатуркою “Датська”. Контроль якості. Безпека праці. Література.

Номер слайду 3

вступ Будівельна промисловість в останні роки зробила помітний стрибок у створенні та виробництві абсолютно нових видів будівельних матеріалів. Як наслідок, розробляються й інші, не існуючі раніше технології їх застосування. Один з таких нових матеріалів все частіше використовується для оригінальної обробки внутрішніх стін будівель - «Датська» декоративна штукатурка , або рідкі шпалери, які й на шпалери зовсім не схожі, поки ви не нанесете їх на стіну. Цей вид оздоблювального матеріалу продається не в рулонах, як звичайні шпалери, а в пакетах дрібної розфасовки. Відкривши такий пакет, можна побачити якусь дрібну тирсу, м'яку навіть по виду. Насправді - це суміш целюлози, бавовни або шовку, спеціального клею і барвників, яка отримала назву "рідкі шпалери". Завдяки своєму унікальному складу рідкі шпалери мають антистатичні властивості - вони не притягують до себе пил. Ця якість особливо цінується господинями під час прибирання в будинку, а також людьми, що страждають алергією на пил. Крім того, нанесені на стіну рідкі шпалери мають мікропористу структуру, що в якийсь мірі підвищує звуко-і теплоізоляцію приміщення і в той же час шпалери не вбирають в себе ніякі запахи. Ну, і останнє - рідкі шпалери на стіні виглядають стильно, аккуратно і модно! «Датську» декоративну штукатурку (рідкі шпалери ) можна використовувати в будь-якому приміщенні - кімнаті, офісі, кафе, а також у ванній і на кухні, правда, тут їх краще покрити акриловим лаком, тому що рідкі шпалери змиваються водою. Таке покриття забезпечить стінам вологозахисний шар, та й виглядати вони будуть ще краще.

Номер слайду 4

Переваги «Датської»декоративної штукатурки«Датська »декоративна штукатурка (рідкі шпалери)складається з натуральних екологічно чистих матеріалів і абсолютно нешкідливих, має антистатичні властивості і відштовхує пил. Забезпечує хороший рівень теплоізоляції, звукоізоляції, практично не вицвітає. Ця штукатурка не займається і не виділяє отруйних газів. Безперечною перевагою буде відсутність швів і стиків на поверхні, такої проблеми, як розходяться стики шпалер, не може бути. Якщо з процесі експлуатації покриття було пошкоджено, можна зробити частковий ремонт. Усунути більш дрібні дефекти ще легше. Забруднення вимикачів стираються простою гумкою. Широкий вибір кольорів і відтінків дозволяє підібрати штукатурку в будь-який інтер’єр вашої квартири. Вартість рідких шпалер нижче, ніж у інших видів шпалер. Ще один безперечний плюс – шорстка, м’яка і приємна на дотик поверхня.

Номер слайду 5

Інструменти. Для нанесення “Датської” декоративної штукатурки (рідких шпалер) використовуються пластикові гладилки різних видів

Номер слайду 6

Матеріали Різні структури “Датської” декоративної штукатурки (рідких шпалер)

Номер слайду 7

Базові принципи підготовки поверхні Підготовка поверхні до нанесення значно простіша, ніж для інших оздоблювальних матеріалів, але вимагає уважного і відповідального підходу. Вона грунтується на наступних принципах: поверхня має бути підготовлена так, щоб мінімізувати вбирання вологи, яка в значній кількості знаходиться в рідких шпалерах в процесі нанесення. У більшості випадків це досягається використанням акрилового грунту; Колір поверхні, що покривається, має бути білим або в тон матеріалу, що використовується. Поверхня має бути обов'язково сухою і чистою. Перед нанесенням обов'язково необхідно видалити: - старі рулонні шпалери; - старе вапняне, або інше водне пофарбування; - металеві предмети: при їх взаємодії з вологою утворюється іржа, яка з часом проступає на рідких шпалерах.

Номер слайду 8

Методи підготовки основних типів поверхніБетонно-вапняна поверхня. Необхідно обов'язково шпаклювати поверхню. При цьому цілком досить зробити це стартовою шпаклівкою. Нерівності, допустимі після "старту" тільки позитивно позначаться на процесі нанесення рідких шпалер. Потім ретельно обробити поверхню білою грунтовкою глибокого проникнення. Проникаючи, грунт "зв'язує" шпаклівку і не дає волозі потрапити в неї. У разі потреби можна використати грунтуючу фарбу для поліпшення адгезійних властивостей (наприклад, CERESIT CT - 16). Дати добре висохнути і тільки після цього наносити рідкі шпалери.2. Гіпсокартонна поверхня. Гіпсокартон грунтується, шпаклюється і знову грунтується акриловим грунтом глибокого проникнення білого кольору. Оскільки гіпсокартон різних виробників відрізняється по просочуючому складу, то для запобігання проявуи плям рекомендується шпаклювати в два шари. Потім поверхня грунтується грунтом глибокого проникнення білого кольору або грунтуючою фарбою.3. Деревостружковi плити, фанеру і інші матеріали деревинного походження покрити алкідною емаллю типу ПФ-115, а потім одним шаром грунтуючої фарби.4. Панелі, пофарбовані масляними фарбами і емалями необхідно уважно оглянути на наявність здуття і відшаровувань. За наявності, такі місця необхідно видалити і при необхідності прошпаклювати. Після цього нанести грунтуючу фарбу в два шари.

Номер слайду 9

Приготування робочої суміші Оскільки всі існуючі різновиди «Датської» декоративної штукатурки (рідких шпалер) готуються протягом 6-12 годин, то цю операцію можна починати на етапі обробки стін приміщення грунтовкою. Компоненти даної обробки поставляються в продаж як в готовому до використання змішаному стані, так і розфасованими по окремим пакетах. У другому випадку вміст пакетів у сухому вигляді висипають у відповідну тару і ретельно перемішують руками, розпушуючи вміст до моменту зникнення злиплих грудок. Декоративні добавки (гранули, блиск і кольоровий пігмент) не слід перемішувати з клеєм і волокнами. Їх потрібно першими засипати у воду, перемішати в ній і після цього додавати структурну основу штукатурки. Це дозволить робочій суміші рівномірно розподілитися в обсязі, виключивши прилипання частинок блиску і гранул до окремих волокон штукатурки. Об'єм води для замішування штукатурки потрібно брати у відповідності з інструкцією виробника. У ємність спочатку заливають воду, після чого засипають суху суміш. Дозволяється змішування в одній ємності за один раз тільки один пакет штукатурки (не два і не частина одного пакета!). Порушення цієї вимоги може призвести до неоднорідної консистенції шару і нерівномірного забарвлення оздоблення. Розчин «Датської» штукатурки (рідких шпалер) краще перемішувати руками, а не дрилем з міксерною насадкою. Це пояснюється тим, що при активному механічному перемішуванні довгі волокна основи можуть порватися і структура робочого розчину погіршиться. Готувати робочу суміш потрібно в такій кількості, щоб її вистачило на всю стіну або на приміщення. У цьому випадку не будуть помітні контрастні переходи колірних відтінків.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Технологія нанесення Говорячи про те, як наносити «Датську» декоративну штукатурку (рідкі шпалери), потрібно помітити схожість цього процесу з традиційною шпаклівкою. Набирають розчин шпателем або просто руками. Після цього порцію розчину прикладають на стіну, або наносять на інструмент (тертку, шпатель або кельму) і розтирають по стіні, створюючи рівний шар 2-3-х міліметрової товщини. До наклеєної ділянки додають сусідні ділянки штукатурки, з'єднуючи їх розкочуванням їх в єдину поверхню. Якщо робочий розчин занадто густий і погано клеїться до стіни, його можна розбавити водою (не більше 1 літра на 1 порцію). Тертку при розгладженні тримають не плазом, а трохи піднімають її передній край по відношенню до поверхні стіни. Великих зусиль докладати не потрібно. Достатньо лише злегка притискати розчин для рівномірного розподілу. При нанесенні даного виду обробки велике значення має напрямок руху шпателя або терки. В тому напрямку, в якому ви їх ведете, укладаються волокна, що формують текстуру поверхні.

Номер слайду 12

Для досягнення привабливого виду обробки потрібно розрівнювати кожну порцію розчину невеликими по тривалості рухами інструменту, направляючи його в різні сторони або закручуючи по колу. У кутах суміш спочатку розрівнюють в напрямку від кута, після чого направляють рух інструменту в потрібну сторону. Після заповнення всієї площі стіни по ній ще раз проходять теркою, змоченою у воді, та усувають всі нерівності.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

ремонт декоративної штукатурки “Датська”Розводимо штукатурку водою і даємо настоятися. В процесі експлуатації можливі пошкодження “Датської” декоративної штукатурки, але відремонтувати їх дуже просто Пошкоджене місце змочуємо водою

Номер слайду 15

Коли все розмокне, беремо маленькі порції штукатурки кельмою і акуратно «заліплюємо» ними прогалини в стінах. Після висихання місце ремонту непомітно

Номер слайду 16

Творчий підхід За допомогою «Датської « декоративної штукатурки (рідких шпалер) можна створити індивідуальний незвичайний дизайн приміщення шляхом поєднання різних фактур, змішування вихідних відтінків або нанесення на стіну оригінального малюнка. Незважаючи на відмінний зовнішній вигляд однотонної обробки, сьогодні досить популярні малюнки рідкими шпалерами.        

Номер слайду 17

Спочатку потрібно підготувати трафарет з картону з обраним малюнком, після чого перенести його на стіну, аккуратно обвівши контур олівцем. Невеликим шпателем на стіну наноситься суміш декоративної штукатурки (рідких шпалер) і розподіляється по ній шаром товщиною 2-3 мм так, щоб його межі виходили за контур малюнка на 1-2 мм. Після цього вузьким шпателем суміш з країв підганяється всередину контуру, а поверхня малюнка акуратно підрівнюється для усунення нерівностей. Після висихання ділянки малюнка приступають до заповнення наступного сегмента.

Номер слайду 18

Творчі вирішення

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Технічні показники. Склад…………………………………………….. Натуральне целюлозне волокно, звязуюче (КМЦ) і домішки. Час висихання (залежно від вологості приміщення), год………………………..до 48 Продуктивність, м.кв./год……………………………………………………………………….до 8 Витрати на 5 м.кв. , кг………………………………………………………………………….........1,7

Номер слайду 22

Догляд за декоративною штукатуркою “Датська”Якщо «Датська»декоративна штукатурка (рідкі шпалери) не покрита шаром лаку, вологою ганчіркою протирати їх не можна, показана тільки суха чистка. Це не вимагає особливих зусиль, досить пройтися по них пилососом. Не дивлячись на те, що таку штукатурку не миють водою, тим не менше, їх можна клеїти в приміщеннях будь-якого рівня вологості. Вони володіють високою гігроскопічністю, дозволяючи регулювати кількість вологи. Наприклад, якщо нанесені рідкі шпалери на стелю у ванній кімнаті, то ні стіни, а ні дзеркала ніколи не будуть пітніти, так як зайва волога буде просто всотуватись в товщу шпалер.

Номер слайду 23

Контроль якостіДля якісного нанесення покриття необхідно дотримуватися деяких правил: Не залишайте незакінченою обробку стін. Її слід завершити до тужавіння рідкого складу. Не наносьте «Датську» декоратину штукатурку в приміщеннях, де температура нижче 10 градусів тепла. При грунтування стін застосовуйте білий або прозорий склад. Пам'ятайте, що штукатурка приймає остаточний колір і вигляд після повного висихання. Для якнайшвидшого отримання результату забезпечте гарне провітрювання приміщення. При догляді за обробленими покриттями не використовуйте чистячі засоби або жорсткі щітки. Це зашкодить декоративній штукатурці.

Номер слайду 24

Безпека праці Працівники повинні надягти спецодяг, застебнути манжети рукавів, приготувати засоби індивідуального захисту, перевірити їх справність. Отримати пояснення по виконанню роботи у керівника робіт. Підготувати інструмент. Оглянути і приготувати робоче місце і підходи до нього на відповідність вимогам безпеки, прибрати всі зайві предмети, не захаращуючи при цьому проходів, перевірити стан підлоги, мокру або слизьку підлогу протерти. Працівники  не повинні приступати до виконання роботи при наступних порушеннях вимог безпеки:а) несправностях засобів підмощування (драбин та драбинок), засобів захисту працюючих, інструменту або устаткування;б) недостатньої освітленості робочих місць;

pptx
Пов’язані теми
Технології, Презентації
Додано
23 січня 2023
Переглядів
830
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку