Презентація до уроку "Оскар Уайльд. "Хлопчик-Зірка". основний конфлікт твору.

Про матеріал
Презентація містить відомости про письменника, пропонує роботу зі схемою для кращого усвідомлення основного конфлікту твору. Оскільки саме поняття "конфлікт" досить складне для засвоєння школярами, у словниковій роботі даєтся його просте визначення. Тести на знання тексту твору розташовані у цій презентації для заохочення до вдумливого читання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Оскар Уайльд. “Хлопчик-Зірка”. Основний конфлікт твору

Номер слайду 2

Оскар Уайльд (1854 – 1990) О́скар Фі́нґал О'Фла́герті Вілс Вайлд, (Oscar Fingal O'Flahertie Wills Wilde; 16жовтня 1854, Дублін, Ірландія, Велика Британія — 30 листопада 1900, Париж, Французька республіка) видатний ірландський англомовний поет, драматург, прозаїк, есеїст. Оскар народився 16 жовтня 1854 року в Дубліні, його батько був лікарем-офтальмологом, а мати письменницею і журналісткою. Першу освіту Оскар Уайльд здобув удома. Батьки, чудово освічені, прищепили йому з дитинства любов до книг і мов. З 1864 по 1871 Оскар Уайльд навчався в Королівській школі Портора (поблизу Дубліна), яку закінчив із золотою медаллю. Уайльд був удостоєний Королівської шкільної стипендії для навчання в дублінському Трініті-коледжі (коледжі Св. Трійці) У цьому навчальному закладі Уайльд придбав не тільки знання, а ще деякі переконання, риси характеру, які він зберіг на все життя.

Номер слайду 3

У 1874 році Уайльд, удостоївся стипендії на навчання в Оксфордському коледжі Магдалини на класичному відділенні. Ще під час студентства Оскар подорожував по Європі, а також написав кілька творів. За поему «Равенна» отримав Ньюдігейтську премію. По закінченню університету оселився в Лондоні, їздив по США з лекціями. Перший опублікований збірник Уайльда «Вірші» вийшов в 1881 році. Повернувшись до Лондона, Оскар одружується на Констанції Ллойд (у них було 2 сина, для яких він сам писав і видавав казки). У 1888 році вийшла друкована збірка казок «Щасливий принц та інші казки».

Номер слайду 4

У 1891 р. вийшла друком збірка “Гранатовий будиночок”. В процесі роботи над казковими збірками О. Уайльд писав: “Мої казки призначені для дорослих дітей від 18 до 80 років”. Також він зазначав, що його казкові твори є “повчальними, які з метою зацікавлення публіки викладено у формі вигадки”. У 1890 році був опублікований популярний роман Уайльда «Портрет Доріана Грея». Дотепність письменника прекрасно проявилося в комедіях «Ідеальний чоловік», «Як важливо бути серйозним», «Саломея».

Номер слайду 5

Необхідно або самому бути твором мистецтва, або носити на собі твір мистецтва. О. Уайльд

Номер слайду 6

Читання казки «Хлопчик – Зірка» Чому, на вашу думку, казка починається з опису зими? З якими героями ми познайомилися? Про що розмовляли лісові мешканці? Як ставився до зимової негоди кожен із них? Що знайшли у лісі лісоруби? Як вони вчинили зі знахідкою? Де виховувався Хлопчик-Зірка? Яким автор змальовує хлопчика? Зачитайте його портретну характеристику. З чим автор порівнює хлопчика?

Номер слайду 7

Робота зі схемою Хлопчик – “немов квітка в полі” « золоті кучері – як пелюстки нарциса» « губи – як пелюстки в полі червоної троянди» « очі – як фіалки» троянда - любов фіалка – ніжність, доброта нарцис – гордість, себелюбство Чому хлопчик порівнюється саме з ціми квітками?

Номер слайду 8

Продовжуємо читання казки «Хлопчик – Зірка» - Як Хлопчик-Зірка відносився до інших героїв, до своїх рідних? - Знайдіть опис матері хлопчика. Що вас вражає в описі жебрачки? - До кого в рабство потрапив Хлопчик-Зірка? - Чому Зайченя тричі рятувало хлопчика?

Номер слайду 9

Хто ж головний герой казки? Робота з таблицею Заповніть таблицю. До яких героїв ви віднесете Хлопчика-Зірку? Конфлікт (лат. conflictus — зіткнення, сутичка) Основна суперечність між дійовими особами, яка призводить до боротьби між ними і до розвитку сюжету. Та чи не може відбутися конфлікт у душі однієї людини, одного героя? Подумайте, у чому полягає основний конфлікт у казці «Хлопчик-Зірка».

Номер слайду 10

Тести до казки 1. Що знайшли лісоруби зимової ночі? А кусок золота; Б гаманець; В загорнуту у плащ дитину; 2. Що зробили лісоруби із знахідкою? А покинули в лісі; Б віддали до притулку; В один із них забрав додому; 3. Золотий плащ і бурштинове намисто лісоруб: А продав на ринку; Б віддав за борги; В заховав у скриню. 4. Золоті кучері Хлопчика – Зірки були схожі на: А пелюстки троянди; Б пелюстки лілії; В пелюстки нарциса. 5. Як він ставився до нужденних, сліпих, калік? А співчував їм; Б допомагав; В насміхався і глузував. 6. На якому музикальному інструменті вмів грати Хлопчик – Зірка? А кобзі; Б гітарі ; В сопілці.

Номер слайду 11

Тести до казки 7. Жебрачка, в яку він кидав камінням була: А випадковою прохожою; Б його сестрою; В рідною матір’ю. 8. Як Хлопчик – Зірка називав свою маму? А прокаженою; Б бридкою старчихою; В рідною ненькою. 9. Він відмовився від рідної матері і перетворився на: А прекрасного нарциса; Б дракона; В гидку потвору. 10. Чому звірі не допомагали хлопчику? А вони його боялися; Б не розуміли його; В згадали, що він їх кривдив. 11. Як повівся весь світ з Хлопчиком – Зіркою? А доброзичливо; Б милосердно; В так само жорстоко, як він чинив з іншими у дні своєї гордині. 12. Чого просив Хлопчик – Зірка у жебрачки – матері? А дати притулок; Б нагодувати; В прощення.

Номер слайду 12

Домашнє завдання Завершити заповнення таблиці “Позитивні і негативні герої”. Уміти переказати скорочено казку “Хлопчик-Зірка”. Відповісти на тестові запитання.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1.  Oksana
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
9 серпня 2020
Переглядів
12248
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку