Презентація до уроку за темою "Оскар Уайльд. "Хлопчик-Зірка". Еволюція образу головного героя".

Про матеріал
На початку наданої презентції наданий, з метою накопічення оцінок, літературний диктант. Схематично продемонстровані шляхи деградації та еволюції головного героя. Вважаю, що найважче на заключному етапі роботи над казкою пояснити сенс фіналу. Сподіваюся, що це вдалося.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Літературний диктант “так” чи “ні” Коли Дроворуби йшли додому, звіри хотіли їх з'їсти. Лютий зимовий холод був до вподоби Вовку. Дроворуби знайшли загорнуту у золотий плащ дитину. Дружина Дроворуба дуже зраділа дитині, бо дітей у них не було. Красивий Хлопчик-Зірка ріс жорстоким, егоїстичним. Товариші ніколи не слухалися Хлопчика-Зірку. Хлопчик-Зірка запропонував прогнати брудну жебрачку з села. Коли Хлопчик-Зірка став потворним, друзі підтримали його. Маленька донька Дроворуба пообіцяла, що ніколи не буде дражнити Хлопчика-Зірку незважаючи на його потворність. Хлопчика-Зірку викупив злий Чаклун. Усі звірі допомагали хлопцю шукати золоті монети, бачачи, що він змінився на краще. Хлопчик-Зірка став справедливим правителем міста.

Номер слайду 3

Словникова робота Діти, я гадаю, ви добре опанували зміст казки і готові завершити роботу над нею, поговоривши про перетворення головного героя. Казка «Хлопчик- зірка» - це історія про безцінний дар любові, співчуття та милосердя, який легко втратити в буденності, але без якого життя, навіть сповнене зовнішньої краси та людського захоплення, стає потворним та порожнім. Хоча, щоб зрозуміти це і повернути втрачений дар, часто доводиться пройти дорогою страждань і випробувань. Сьогодні ми продовжимо аналізувати казку, простежимо шлях еволюції головного героя, спробуємо зрозуміти символічний зміст твору та знайти відповідь на головне питання: Як стати Людиною? Яка краса може змінити світ на краще? Що найголовніше в житті? Про це піде мова на нашому уроці. Зірка – 1. Небесне тіло, видиме простим оком у вигляді світлої точки на небі. 2. Перенос. знач.- видатний діяч мистецтва, науки, спорту. Еволюція – розвиток, процес поступового перетворення. Деградація – рух назад, поступове погіршення, втрата певних властивостей.

Номер слайду 4

Зірка - це холод даль світло небесне тіло краса загадковість слава успіх

Номер слайду 5

Переродження головного героя Переродження головного героя Розгляньте ілюстрацію. Чи вдалося художнику передати характер героя? Яким чином? Можливо, діти, ви колись чули вислів “зіркова хвороба”. Люди, які вважають себе “зірками”, найчастіше страждають від неї, чомусь вважаючи, що вони кращі за інших, звичайних людей. Саме як “зірка” поводиться головний герой твору, хоча крім вроди у нього нема нічого: ані видатних успіхів у мистецтві, ані наукових досягнень, ані спортивних рекордів. Та навіть маючи все, що перелічене, хіба має право людина поводитися так, як діє наш герой?

Номер слайду 6

Деградація Знущання над природою, тваринами Знущання над бідними Зверхність до дорослих і дітей Неповага до батьків Зречення рідної матері Здається, вродливий хлопець, який нібито народжений зіркою, повинний мати не лише чудову зовнішність, але й певні чесноти, адже він – посланець неба. Що ж відбувається насправді?

Номер слайду 7

Останньою сходинкою деградації Хлопця-Зірки стало зречення рідної матері. Чому за всіх часів, у всіх народів такий вчинок вважається чи не найстрашнішим гріхом? Прочитайте наданий вірш виразно. Після того, як жебрачка пішла, красень перетворився на потвору. Як ви гадаєте, хлопець зрозумів, чому він покараний? Відповідь міститься у цитаті: . «…я відмовився від рідної матері і прогнав її геть, я посоромився її і вчинив жорстоко з нею». На превелике щастя, визнання власної помилки, щире каяття дає можливість хлопцю виправитися А зараз ми простежимо, як відбувалася еволюція головного героя, його виправлення Яке найкраще слово в світі? Раз мудрий хтось спитав в людей. „ Здоров’я , “– відповів недужий. „ Ні, молодість, “– сказав старий. „ Найкраще – хліб, “– жебрак говорить. „ Перемога “– відповів солдат. „ Найкраще воля, “– раб промовив. „ Ні – правда!“– вигукнув мудрець. Аж тут озвався несміливо Сирітка, ще малий хлопчак: „ Найкраще в світі слово – мама!“ І всі сказали: „ Мама?! Так!!!“

Номер слайду 8

Випробування Став потворою Діти прогнали Хлопчика- Зірку Три роки блукав у пошуках матері Їв хліб з пліснявою, пив солонувату воду Служив у жорстокого Чаклуна Ніхто не хотів допомогти Доставав золоті монети у лісі Двічі був битий, залишений без їжі і питва Загрожувала смерть

Номер слайду 9

Оскар Уайльд був дуже набожною людиною. Він вірив у Добро, у Бога. У перетворенні Хлопчика Зірки , у відродженні його душі він використав одну із біблійних істин: «Кожному воздасться по справах його». - Як ви думаєте, чи можна ці біблійні слова пов’язати якимось чином з тим, що сталося? - Чи усвідомив Хлопчик – Зірка, за що його покарано? - Чи мала тепер для нього значення втрата вроди? Казка почалася милосердям до немовляти Хлопчик – Зірка став утіленням немилосердя Через страждання і випробування, через відродження душі герой стає милосердним!

Номер слайду 10

Еволюція Смиренно просить пробачення батька і матері Терпить побиття, голод, спрагу Віддає монети прокаженому Допомога зайченяті Вибачення перед тваринами Пошуки матері

Номер слайду 11

Підсумки уроку. Висновки Хлопчик подолав шлях від жорстокості до набуття справжньої краси. За все те зло, яке скоїв, він покараний самою природою. Коли хлопчик починає робити добро і іншим, йому також починають допомагати. Зрештою, він отримує прощення і до нього повертається його зовнішня краса. Його душа, що була у полоні зла, не лише піднялася з колін, а й стала запорукою гармонії зовнішньої та внутрішньої краси Хлопчика – Зірки. Здається, настав довгоочикуваний щасливий фінал. Втім у якийсь момент кінцівки ви зрозуміли, що літературна казка Оскара Уайльда відрізняється від традиційної народної казки: «Але правив він недовго, бо надто великими були його страждання, і через три роки він помер. А той, хто прийшов після нього, правив жорстоко.» Останні слова не просто засмучують. Невже вони свідчать про перемогу зла над добром? Але нагадую ще раз: письменник був віруючою людиною. Він дав нам можливість самостійно здогадатися, що станеться з жорстоким правителем, Яке покарання той отримає, якщо не зміниться на краще, як це відбулося з Хлопчиком-Зіркою, який повернувся на небо. Отже, бажаю вам стійко переносити життєві випробування і завжди залишатися на боці добра, навіть якщо це дуже важко.

Номер слайду 12

Домашнє завдання Бути готовими написати контрольну роботу за творчістю братів Ґрімм, Г. К. Андерсена, О. Уайльда. Бажаю успіху!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.5
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Матвеева Ольга
    Чудова розробка! Дякую!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Мясоєдова Лариса Григорівна
    Дуже гарна і повчальна презентація. Велика подяка заваш труд
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Halabadjah Inna
    Щиро дякую за цікаву роботу!
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Садаєва Ольга Іванівна
    Чудова презентація! Дякую!
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
ppt
Додано
9 серпня 2020
Переглядів
10527
Оцінка розробки
4.9 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку