Презентація до уроку за темою "Марк Твен. "Пригоди Тома Сойєра". Провідні ідеї твору"

Про матеріал
Презентація містить відомості про письменника, присутні фото в окремому розділі "Особисте життя Марка Твена у фотографіях", увага приділяється відвідуванню письменником України. Первісне знаймомство з повістю "Пригоди Тома Сойєра" обмежено визначенням проблематики твору та наданням визначення понять з теорії літератури. Надані тести на перевірку засвоєних знань.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Марк Твен «Пригоди Тома Сойєра» Провідні ідеї твору ТЛ. Сюжет, повість Українські перекладачі творів Марка Твена

Номер слайду 2

Марк Твен (1835 – 1910) Марк Твен був першим справді американським письменником, і всі ми відтоді – його наступники. Вільям Фолкнер

Номер слайду 3

Марк Твен (англ. Mark Twain, справжнє ім’я Семюел Ленгхорн Кле́менс (англ. Samuel Langhorne Clemens)) 30 листопада 1835, селище Флорида (штат Міссурі) — 21 квітня 1910, Реддінг (штат Коннектикут); похований в Елмайрі (штат Нью-Йорк) — американський письменник, журналіст та громадський діяч

Номер слайду 4

Батько Клеменса помер у 1847 році від пневмонії, залишивши багато боргів. Найстарший син, Ора́йон, скоро почав видавати газету, і Сем почав вкладати туди свій посильний внесок як типограф та, інколи, як автор статей. Деякі з найживіших та найсупере- чливіших статей газети як раз вийшли з-під пера молодшого брата — звичайно, коли Орайон був у від’їзді. Сам Сем також інколи подорожував у Сент-Луїс та Нью-Йорк.

Номер слайду 5

У віці 18 років він залишив Ганнібал і працював у друкарнях Нью-Йорка, Філадельфії, Сент-Луїса та інших міст. Він займався самоосвітою, багато часу проводячи в бібліотеці, таким чином отримуючи стільки знань, скільки він би зміг одержати, закінчивши звичайну школу. У віці 22 років Твейн повернувся в Міссурі. На шляху до Нового Орлеану Марк Твен подорожував на пароплаві. Тоді ж у нього з'явилася мрія стати капітаном корабля. У цей час така робота була вельми високооплачуваною — середня зарплата становила $250 на місяць, що дорівнює сьогоднішнім $155 000 в рік. Тоді пароплави будувалися із ненадійного легкозаймистого дерева і ніякі освітлювальні прилади, лампи, свічки вночі не були дозволені, оскільки це робило подорожі дуже ризикованими й небезпечними. Капітан пароплава мусив бути добре обізнаним із маршрутом, з берегами і портами річки, щоб у будь-якому з них бути спроможним зупинитися. Твен за два роки надзвичайно ретельно вивчив 2 000 миль (3 200 кілометрів) річки Міссісіпі і у 1859 році отримав диплом капітана корабля. 

Номер слайду 6

В роки лоцманства на Міссісіпі

Номер слайду 7

Мандри Протягом декількох років Марк Твен мандрує з газети в газету як репортер і фейлетоніст. Крім цього, він заробляв додаткові кошти публічним читанням своїх гумористичних оповідань. Як кореспонденту «Альта Каліфорнія» йому вдається взяти участь у середземноморському круїзі на пароплаві «Квакер-Сіті», під час якого він зібрав матеріал для своєї першої книги «Простаки за кордоном». Тоді ж письменник побував і в Україні, відвідавши такі міста, як Одеса, Севастополь та Ялта. Побував також письменник і в резиденції російського імператора в Лівадії.

Номер слайду 8

Особисте життя Марка Твена у фотографіях

Номер слайду 9

Будинок-музей Марка Твена  в Хартфорді (Коннектикут), де у 1874—1891рр. проживав відомий американський письменник Марк Твен. Триповерхова будівля з 19-ю кімнатами була збудована 1874 р. у вікторіанському стилі. В ній, письменник написав такі твори як «Пригоди Тома Сойєра», «Пригоди Гекельберрі Фінна», «Янки з Коннектикута при дворі короля Артура», «Принц та злидар» та ін.

Номер слайду 10

Ім’я американського письменника Марка Твена знають в усьому світі. Його твори «Пригоди Тома Сойєра», «Пригоди Гекльберрі Фінна», «Принц та злидар» читають із великим задоволенням і діти й дорослі. Діти захоплені пригодами своїх однолітків, а дорослі згадують власне дитинство, дивлячись на себе очима дітей. Зберегти своє дитинство - означає залишитися безсмертним. М. Пришвін

Номер слайду 11

“Пригоди Тома Сойєра”. Проблеми твору цінностей дитинства і цінностей дорослого життя; дружби, взаємодопомоги, людяності, кохання; стосунків батьків, дорослих і дітей. “Пригоди Тома Сойєра”. Провідні ідеї Утвердження сили дружби, кохання, людяності. Уславлення сили духу, порядності, добра, милосердя. Засудження жорстокості, зла у світі дорослих.

Номер слайду 12

ТЛ. Сюжет, повість Сюжет (фр. suget) – художня послідовність подій у літературному творі. Повість – Жанр літератури, прозовий твір, у якому розповідається про події, об'єднані довкола одного-двох персонажів. За широтою охоплення життєвих явищ повість посідає проміжне місце між оповіданням і романом. Залежно від того, про що йдеться у творі, повість може бути пригодницькою, історичною, автобіографічною, фантастичною тощо. Про характерні ознаки повісті можна дізнатися з підручника (с.с. 172 – 173). Українською мовою твори Марка Твена перекладали Марія Грінченко, Юрій Корецький, Володимир Митрофанов, Інна Базилянська, Ірина Стешенко, Марія Рябова.

Номер слайду 13

Герої твору “Пригоди Тома Сойєра” Герої твору “Пригоди Тома Сойєра” – діти, хлопчики та дівчата, що дуже схожі на тих дітлахів, з якими Марк Твен спілкувався у дитинстві. Хто це? Сам юний Семюел Клеменс, його шкільний товариш Віллі Боуен, Томас Сойєр з міста Шоунітауна – Том Сойєр увібрав у себе риси характерів оцих трьох хлопчиків. Під іменем Беккі Тетчер зображена шкільна подруга Марка Твена, з якою він заблукав у печері поблизу Ганнібала. Гекльберрі Фінн – маленький волоцюга Том Бленкешип. Тітонька Поллі з її характером списана з матері Марка Твена. Всі інші герої твору - типові представники маленького американського містечка з їхніми відносинами, ставленням до багатства та бідності, школою, церквою, поглядами щодо виховання дітей. Отже, досить прочитати твір Марка Твена, щоб поринути в атмосферу Америки напередодні Громадянської війни (1861 – 1865), коли мешканці півночі країни повстали проти рабовласників на півдні.

Номер слайду 14

Час отримати відмінну оцінку за тести ! 1.Марк Твен народився А у 1835 р.; Б у 1861 р.; В у 1865 р. 2.Батьки Марка Твена емігрували в Америку А з Франції; Б з Англії; В з Німеччини. 3.Вислів “мірка два” використовували працівники А пошти; Б шевці; В працівники річкового порту й суден. 4.Марк Твен почав працювати А з 10 років; Б з 12 років; В з 14 років. 5.Твір “Пригоди Тома Сойєра” написаний А про звичайних дітей; Б про дітей з видатними здібностями; В про дітей з неадекватною поведінкою. 6.Письменник змалював повсякденну дійсність А свідомо прикрашаючи її; Б правдиво; В невиправдано фантазуючи.

Номер слайду 15

Час отримати відмінну оцінку за тести ! 7.У творі “Пригоди Тома Сойєра” протиставлені А раби та рабовласники; Б бідні та багаті; В дорослі та діти. 8. “Марк Твен був першим справді американським письменником, і всі ми відтоді – його наступники”. Цей вислів належить А М. Пришвіну; Б І. Франку; В В. Фолкнеру. 9. Під час подорожи Старим Світом Марк Твен відвідав міста України А Київ, Полтаву, Рівне; Б Одесу, Севастополь, Ялту; В Львів, Харків, Чернігів. 10. Продовженням “Пригод Тома Сойєра” став твір А “Том Сойєр за кордоном”; Б “Том Сойєр – сищик; В “Пригоди Гекльберрі Фінна”. 11.Псевдонім – це А літературне ім'я митця; Б справжнє ім'я автора будь-якого твору; В ім'я автора саме прозового твору. 12.Українською мовою твори Марка Твена почали перекладати А лише після його смерті; Б ще за його життя; В після набуття Україною незалежності.

Номер слайду 16

Домашнє завдання 1. Прочитати статтю підручника (с.с. 152-155) 2. Перечитати повість “Пригоди Тома Сойєра”, розділи 1-24. 3. Виписати у зошити поняття “повість”, “сюжет”. 4. За бажанням намалювати ілюстрації до прочитаних розділів, скласти тести на перевірку знання змісту прочитаного.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.5
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Король Тетяна Віталіївна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Maievska Liliya
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
10 серпня 2020
Переглядів
11336
Оцінка розробки
4.9 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку