Презентація до уроку "Йоганн Вольфганг Гете. "Нічна пісня подорожнього"

Про матеріал
Презентація містить текст вірша німецькою, дослівний переклад українською, український переклад Миколи Бажана, переспів М. Ю. Лермонтова. Наадані ілюстрації пейзажів, тести для перевірки засвоєних знань.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Йоганн Вольфганг Гете (1749-1832) Народився 28 серпня в м. Франкфурт- на-Майні. Володів грецькою, латинською, фран- цузькою, англійською, італійською мовами. Здобув юридичну освіту в Страсбур- ському університеті. Вивчав фольклор, захоплювався пізнанням природи. У 1775 р. приїхав у м. Веймар на за- прошення веймарського герцога. Автор романів, всесвітньо відомої трагедії “Фауст”, балад, віршів, кількох драм. Цікавився геологією, біологією, міне- ралогією, анатомією; його інтереси сягали й філософії.

Номер слайду 2

Природа у творчості Й. В. Гейне Природа! Ми нею оточені й охоплені – непереможно, нам не вийти з неї… Тільки через любов наближаються до неї. Вона добра – я славлю її в усіх її творіннях. Й. В. Гете Зі статті “Природа”

Номер слайду 3

Словник Вірш – ритмічно організована мова, для якої характерні наявність рими наприкінці рядків та засобів художньої виразності. Антонім для по- няття “проза”. Тема – те, про що йдеться в художньому творі. Ідея художнього твору – його провідна думка, те, що утверджується, проголошується митцем. Епітет – засіб художньої виразності – художнє означення, найчастіше прикметник. Метафора - засіб художньої виразності – уживання слів у переносному значенні за подібністю ознак зображуваних предметів.

Номер слайду 4

Місто Ільменау “Нічна пісня подорожнього”   Wandrers Nachtlied Ьber allen Gipfeln Ist Ruh, In allen Wipfeln Spьrest du Kaum einen Hauch; Die Vцgelein schweigen im Walde. Warte nur, balde Ruhest du auch. Дослівний переклад українською Над усіма вершинами Тиша (спокій) Во всіх макушках (верхівках дерев) Не відчуєш (ледве відчуєш) майже ніякого подмуху. Пташки мовчать у лісі. Почекай лише, скоро відпочинеш (заспокоїшся) й ти.

Номер слайду 5

Нічна пісня подорожнього На всі вершини Ліг супокій. Вітрець не лине В імлі нічній. Замовк пташиний грай. Не чути шуму бору. Ти теж спочинеш скоро – Лиш зачекай. Переклад Миколи Бажана Переклади вірша Горные вершины Спят во тьме ночной; Тихие долины Полны свежей мглой; Не пылит дорога, Не дрожат листы... Подожди немного, Отдохнешь и ты. Переспів М.Ю. Лермонтова

Номер слайду 6

Пейзаж – опис природи будь-якого незамкненого простору зовнішнього світу. Види пейзажу: сільський, міський парковий, лісовий, гірський, морський Згадуємо: пейзаж, види пейзажу

Номер слайду 7

Робота з текстом До якого різновиду належить пейзаж, зображений Й. В. Гете? (гірський пейзаж) - Які природні сфери зображені у вірші? (гірські верхів'я, рослинний світ, тваринний світ (пташки), людина як частка природи) Визначаємо тему твору. (опис ночі) Визначаємо ідею твору. (єдність природи і людини як її органічної частки) Що, на вашу думку, відчуває подорожній, чия мандрівка закінчується вночі? (втому, холод, надію на добрий відпочинок…) - Ліг, не лине, замовк… Про кого або про що йдеться у вірші? Про що свідчать ці дієслова-метафори? (про ставлення автора до природи як до живого організму)

Номер слайду 8

Домашнє завдання Вивчити напам’ять вірш “Нічна пісня подорожнього”. Ознайомитися з матеріалом підручника на с.с. 127 – 130. На основі презентації та матеріалу підручника відповісти на тестові запитання.

Номер слайду 9

Перевіряємо засвоєне. Гете. “Нічна пісня подорожнього” Й. В. Гете – поет, прозаїк, державний діяч - А англійський, німецький, французький. Володів кількома іноземними мовами, а саме: А 3 мови; 4 мови; 5 мов. Отримав освіту: А філологічну; Б мистецтвознавську; В юридичну. Пізнанням природи захопився… А з ранніх літ; Б під час навчання в університеті; В у зрілому віці. “Вона добра – я славлю її в усіх її творіннях”. Гете написав це про… А жінку; Б природу; В живопис. Який пейзаж описаний у вірші “Нічна пісня подорожнього”? А лісовий; Б гірський; В міський.

Номер слайду 10

Перевіряємо засвоєне. Гете. “Нічна пісня подорожнього” 7. Словосполучення “ліг супокій” у вірші Гете є… А епітетом; Б метафорою; В порівнянням. 8. Разом з природою ліричний герой вірша Гете відчуває А втому; Б тишу, спокій; В наближення ранку. 9. Краса природи надихала поета А на пошуки нових вражень, почуттів; Б мандри країнами Європи; В філософські роздуми. 10. Ідеєю вірша “Нічна пісня подорожнього” є А єдність людини з природою; Б прагнення відпочинку; В втома від життя. 11. Вірш написаний поетом А неподалік від Веймара; Б в Італії; В біля Ільменау. Вірш має багато музичних інтерпретацій, а саме А понад 20; Б понад 30; понад 40.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Ночовная Марина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
9 серпня 2020
Переглядів
13530
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку