Презентація до уроку "Передумови виникнення держави. Поняття й ознаки". держави. Державна влада. Форми держави. Функції держави

Про матеріал
Презентація розроблена за навчальною програмою «Основи правознавства» для закладів загальної середньої освіти (наказ МОН України від 03 серпня 2022 року №698) за підручником Основи правознавства : підруч. для 9 класу загальноосвіт. навч. закладів / О. Є. Святокум, І. О. Святокум. — Харків : Вид-во «Ранок», 2017. — 192 с. : іл. з використанням матеріалів підручника Теорія держави і права : для студентів вищих навчальних закладів / О.Ф. Скакун - пер. з рос. - Харків : Консум, 2006. - 656 с.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Урок №4 Тема: Передумови виникнення держави. Поняття й ознаки держави. Державна влада. Форми держави. Функції держави. Вчитель Дерев’янко О. Л.

Номер слайду 2

Додержавне суспільство праобщина (первісне людське стадо);родова община;селянська община.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Держава — це особлива форма організації суспільства, яка передбачає створення спеціального апарату управління, покликаного керувати суспільними процесами на певній території шляхом надання своїм вимогам загальнообов’язкового характеру, у тому числі за допомогою примусу.

Номер слайду 5

Ознаки держави. Наявність території та населення;Наявність суверенітету;Наявність спеціального апарату управління;Наявність апарату примусу;Наявність офіційної системи оподаткування і фінансового контролю;Загальнообов’язкові правила поведінки;Єдина грошова система;Наявність формальних реквізитів: герба, прапора, гімну.

Номер слайду 6

Державна влада — це публічно-політичні, вольові (керівництва-підкорення) відносини, що утворюються між державним апаратом і суб’єктами політичної системи суспільства на підгрунті правових норм, зі спиранням, у разі потреби, на державний примус.

Номер слайду 7

Функції держави — це головні напрямки і види діяльності держави, обумовлені її завданнями і цілями і такі, що характеризують її сутність. За засобами діяльності: Законодавча;Виконавча;Судова;Правоохоронна;Інформаційна. За сферами (об’єктами) діяльності: Внутрішні ЗовнішніПолітична;Економічна;Оподаткування і фінансового контролю;Соціальна;Екологічна;Культурна (духовна);Інформаційна;Правоохоронна. Політична;Економічна;Екологічна;Культурна (гуманітарна);Інформаційна;Оборона держави;Підтримання світового порядку.

Номер слайду 8

Форма держави — це порядок (спосіб) організації та здійснення державної влади в країні. Елементи форми державиформа форма форма державного державного державногоправління устрою режиму

Номер слайду 9

Форми державного правління. Монархія Республіка. Абсолютна Конституційна. Парламентська Дуалістична. Влада монарха в законодавчій, виконавчій, судовій сферах діяльності символічна. Влада поділена між урядом, що формується монархом, і парламентом. Парламентська (глава держави не може впливати на склад і політику уряду. Президентська (глава держави особисто або з наступним схваленням верхньої палати парламенту формує уряд, яким сам і керує)Змішана (глава держави пропонує склад уряду, який підлягає обов’язковому затвердженню парламентом)

Номер слайду 10

Форми державного устрою. Унітарна Федерація. Проста єдина держава, частинами якої є адміністративно-територіальні одиниці, що не мають суверенних прав. Складова союзна держава, частинами якої є державні утворення, що мають суверенні права.

Номер слайду 11

Форми державного (політичного) режиму. Демократичний Антидемоктаричний. Ліберально-демократичний;Консервативно-демократичний;Радикально-демократичний. Авторитарний (революційний чи стабілізаційний);Тоталітарний (расистський, фашистський, військово-диктаторський

Номер слайду 12

Домашнє завдання:§ 1—2. Письмово охарактеризувати форму Української держави (форма правління, форма устрою, форма державного (політичного режиму).

Номер слайду 13

Дякую за урок!Гарного вам всім дня!До наступної зустрічі!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Єрмолаєва Віра Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Основи правознавства 9 клас (Святокум О.Є., Святокум І.О.)
Додано
24 вересня 2023
Переглядів
5313
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку