Презентація до уроку «Поняття про міф. Міфологія народів світу як джерело літературних сюжетів. Основні тематичні групи грецьких міфів» (6 клас).

Про матеріал
Презентація вчителя Візгалової Н.Б. до уроку зарубіжної літератури у 6 класі за підручником О.Ніколенко (2023 р.), де міститься матеріал про міф, його відмінності від казки та легенди; про міфологію народів світу як джерело літературних сюжетів; а також розповідається про основні тематичні групи грецьких міфів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Зарубіжна література6 клас. Тема уроку: «Поняття про міф. Міфологія народів світу як джерело літературних сюжетів. Основні тематичні групи грецьких міфів». Візгалова Наталія Борисівна, вчитель зарубіжної літератури Ліцею №21 м. Житомира

Номер слайду 2

Поняття про міф. Міфологія народів світу як джерело літературних сюжетів. Основні тематичні групи грецьких міфів. Боги, герої і люди в давньогрецьких міфах. Найвідоміші міфологічні образи, сюжети, мотиви Стародавньої Греції

Номер слайду 3

Експрес-опитування1. Які види мистецтва ви знаєте? Охарактеризуйте один із них, назвіть відомих вам представників. 2. Доведіть, що мистецтво об’єднує людей різних країн і народів. 3. Чому мистецтво, зокрема літературу, називають діалогом? 4. Які різновиди художніх образів ви знаєте? Наведіть приклади з прочитаних художніх творів.5. Доведіть, що художній образ може втілювати ідею або проблему. Наведіть аргументи на підставі прочитаних творів.

Номер слайду 4

Епіграф до уроку. У міфах людство вчилося пояснювати своє життя і все, що було довкола. Леся Українка

Номер слайду 5

Поняття про міфІз давніх-давен люди намагалися пояснити світ, природу і своє місце в довколишньому середовищі. Так виникли міфи, що є особливим способом мислення, втіленням колективної свідомості народу, відображенням уявлень та вірувань давніх людей. Міф у перекладі з грецької означає «слово», «чутка», «звістка», «розповідь». Від цього слова походить поняття «міфологія» — сукупність міфів і наука, завданням якої є їх вивчення.

Номер слайду 6

Міфи різних народів. У багатьох народів можна знайти подібні міфи — про виникнення світу й людства, природні явища, богів і героїв. Це зумовлено тим, що давні люди в різних куточках Землі не відокремлювали себе від природи й намагалися дати пояснення всьому, що бачили.

Номер слайду 7

Теорія літератури. Міф (грец. mythos — слово, переказ, звістка) — розповідь, у якій явища природи або реальні події творчо переосмислені колективною (первісною) свідомістю давніх людей як пояснення світу та втілення уявлень про нього.

Номер слайду 8

Основні ознаки міфів

Номер слайду 9

Міфологічні образи. Образи (боги, герої, природні явища), які постають у міфах, називають міфологічними. У них утілено уявлення давніх людей про світ, природу, ідеали. Міфологічні образи є традиційними для певного народу. Водночас чимало міфологічних образів, набувши важливого значення для різних народів, стали вічними. До них звертаються письменники/письменниці, художники/художниці, скульптори/ скульпторки та інші діячі й діячки мистецтва різних часів.

Номер слайду 10

Відмінності міфу від казки

Номер слайду 11

Відмінності міфу від легенди

Номер слайду 12

Грецькі міфи. На півдні Європи, на берегах теплих Іонічного та Егейського морів, розташований Балканський півострів, а біля нього — чимало великих і малих островів. Саме там існувала Давня Греція, яку ще називають Елладою, а її мешканців — еллінами. На цих землях у ІІ—І тисячоліттях до нашої ери виникли цікаві перекази про створення світу, діяння богів і героїв, різні природні явища. Грецька міфологія є складником античності — сукупності історичних та культурних надбань давніх греків і римлян, що стала фундаментом європейської культури.

Номер слайду 13

Світ за уявленнями давніх греків. За уявленнями давніх греків, світ постав із Хаосу, який видавався їм як щось вічне, темне, нескінченне. Із Хаосу виникла Гея — Земля, яку наділяли магічними властивостями народжувати нове. Невдовзі з’явилася сила, що все оживлювала, — Кохання (Ерос). Глибоко під землею, як вважали давні греки, перебував Тартар — похмура темна безодня. Поки не було ночі і дня, Гея, Ерос і Тартар існували у величезному Хаосі. Слідом за першими богами з Хаосу вийшли Ереб (Морок) і Нікс (Ніч), їхніми дітьми були Ефір (Світло) і Гемера (День). Так греки пояснювали виникнення дня і ночі.

Номер слайду 14

Пантеон грецьких богів

Номер слайду 15

Боги на ОлімпіЗа уявленнями давніх греків, на Олімпі жили боги, які нічим не відрізнялися від людей, за винятком того, що були вродливі та безсмертні. На Олімпі не було снігу і дощів, спеки чи холоду. Олімпійці жили в розвагах і бенкетах, слухали чарівні пісні Муз — богинь поезії, мистецтв і наук. Однак нерідко олімпійські боги спускалися на землю, спілкувалися з людьми, інколи закохувалися в них і навіть брали шлюб із земними мешканцями.

Номер слайду 16

Олімп

Номер слайду 17

Явища природи за уявленнями давніх греків. Явища природи втілювали проміжні між богами та людьми істоти — німфи, яких залежно від місця перебування називали по-різному: нереїди (у морях), океаніди (в океанах), наяди (у річках, джерелах), дріади (у деревах) тощо. Володарем лісів, покровителем природи і пастухів вважали могутнього Пана.

Номер слайду 18

Давньогрецькі герої - напівбоги. У Давній Греції панував культ героїв — напівбогів, легендарних воїнів, засновників міст. Їх вважали посередниками між богами і людьми. Герої часто були наділені людськими якостями, утілювали уявлення греків про добро і зло, правду і кривду, справедливість і несправедливість. Серед міфічних героїв найвідомішими є: Прометей, котрий приніс людям вогонь і навчив їх різних ремесел; Геракл, що здійснив багато славних подвигів; Тесей, який здолав страшного Мінотавра в Лабіринті, та інші. Прометей і Геракл

Номер слайду 19

Вічні образи у світовій літературіОбразами грецької міфології починається галерея вічних образів у світовому мистецтві й літературі.

Номер слайду 20

Основні тематичні групи грецьких міфів

Номер слайду 21

Українські міфи. В українських міфах закарбовано тісний зв’язок людини з природою, обожнення природних явищ, небесних світил, річок, лісів тощо. Багатобожжя (поклоніння різним богам) визначало світогляд і вірування українців до прийняття християнства. Творцем Всесвіту, богом над богами для наших предків був Род. Владикою світу, богом світла і небесного вогню вважали Сварога. Перун був богом блискавок і грому, пробуджував навесні землю до життя й запліднював її дощами. Син Сварога Даждьбог — бог жнив, родючості й сонячного світла. Хорс — бог сонця, Лада — богиня кохання, а Велес — бог достатку і скотарства.

Номер слайду 22

Домашнє завдання1. Прочитати розповідь про міфи на с.16-22 підручника «Зарубіжна література. 6 клас» (О. Ніколенко, 2023).2. Вміти пояснити термін «міф» та його відмінності від казки та легенди («Теорія літератури», с.17-18).3. Творче завдання (за бажанням): підготувати розповідь (презентацію) про давньогрецький чи давньоукраїнський міфологічний образ.

Номер слайду 23

Використані джерела: Підручник “Зарубіжна література. 6 клас” (О. М. Ніколенко, Л. В. Мацевко-Бекерська, Н. П. Рудніцька, Л. Л. Ковальова, О. В. Орлова, Л. П. Юлдашева, В. Г. Туряниця, Д. О. Лебедь) (К.: ВЦ "Академія", 2023). Рекомендовано МОН України (наказ МОНУ від 08.03.2023 №254).https://academia-pc.com.ua/wp-content/uploads/2023/03/Nikolenko.pdf Онлайн-платформа до підручника «Зарубіжна література. 6 клас» авторського колективу під керівництвом О. Ніколенко (2023 р.). Грецькі міфи - 6 KLASS (academia-nikolenko-6klas.com.ua)

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Лук’янець Надія Сергіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Литвинова Надія Андріївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Подоляко Олена Лаврентіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
10 серпня 2023
Переглядів
7637
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку