Презентація до уроку "Пошуки сімейного щастя (за романом Л. М. Толстого "Анна Кареніна")"

Про матеріал

Тема. Пошуки сімейного щастя (за романом Л. М. Толстого «Анна Кареніна»)

Мета:

- розкрити «дух сім'ї», сімейні стосунки в романі Л. М. Толстого «Анна Кареніна»;

  • -пошук джерела відродження сімейної гармонії;
  • -розвивати вміння аналізувати, порівнювати й робити висновки;
  • -прослідкувати зв'язок із історією, українською літературою, музичним і образотворчим мистецтвом.
  • -виховувати в десятикласників справжні моральні цінності, любов до життя, родини.

Обладнання: мультимедійна презентація (на слайдах представлені тема уроку, мета, епіграф до роману, цитати Л. М. Толстого про щастя та сім'ю, афоризми про щастя, стаття з тлумачного словника української мови «щастя», питання для бесіди з теми, використання «гроно», результати дослідження літературних критиків, журналістів, літературознавців, мистецтвознавців, тема шлюбу в живописі, кінематографі, заготовка для написання власного вільного вірша про щастя, пісня «Исповедь» у виконанні М. Носкова, побажання бути щасливими, домашнє завдання творчого характеру).

Тип уроку: урок-дослідження

Методичний коментар: випереджальні завдання, учитель об'єднує учнів у чотири групи (журналісти, літературні критики, мистецтвознавці, літературознавці) для виконання завдання «Пошуки щастя». На уроці беруть участь всі учні. Матеріал розрахований на 1 урок.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Пошуки сімейного щастя(за романом Л. М. Толстого «Анна Кареніна»)

Номер слайду 2

Мета: розкрити «дух сім’ї», сімейні стосунки в романі Л. М. Толстого «Анна Кареніна»;дослідити джерела відродження сімейної гармонії; розвивати вміння аналізувати, порівнювати та робити висновки; виховувати справжні моральні цінності, любов до життя, родини.

Номер слайду 3

«Для того, чтобы было легко жить с каждым человеком, думай о том, что тебя соединяет, а не о том, что тебя разъединяет с ним». «Все счастливые семьи похожи друг на друга, каждая несчастливая семья несчастлива по-своему». Лев Толстой «Анна Каренина»«В «Анне Карениной» люблю мысль семейную». Л. Н. Толстой«Не мстите за себя, возлюбленные, но дайте место гневу Божию. Ибо написано: Мне отмщение, Я воздам, говорит Господь». Встречается в Ветхом Завете (Пятая книга Моисеева)и Новом Завете (Послание к Римлянам апостола Павла, гл. 12, ст. 19).

Номер слайду 4

Афоризми про щастя. Не женися за щастям — воно завжди перебуває в тобі самому. ПіфагорЄ два бажання, здійснення яких може скласти істинне щастя людини, — бути корисним і мати спокійну совість. Лев Толстой. Людина створена для щастя, як птах для польоту. В. Короленко. Наше щастя чи наше нещастя залежить тільки від нас самих. Монтень. Повір мені — щастя тільки там, де люблять нас, де вірять нам! Михайло Лермонтов

Номер слайду 5

Тлумачний словник української мови. Щастя: Стан цілковитого задоволення життям, відчуття глибокого вдоволення та безмежної радості, яких зазнає хто-небудь. || Зовнішній вияв цього відчуття. || Радість від спілкування з ким-небудь близьким, коханим тощо. || Про того, хто дає радість кому-небудь, викликає гаряче почуття симпатії, любові. || Те, що викликає відчуття найвищого задоволення життям, дає радість кому-небудь. Досягнення, успіх, удача. Доля, талан. || Добробут, щасливе життя.

Номер слайду 6

Бесіда. Про що цей роман? Яка його тема? Чи є, на ваш погляд, у романі зразкова сім’я?Чиї сімейні стосунки вам найбільше подобаються?У чому бачите причину нещастя Анни?Хто з героїв вам найбільше сподобався? Кому ви співчуваєте?

Номер слайду 7

«Гроно». Типи сімей у романі Л. Толстого «Анна Кареніна»

Номер слайду 8

Дослідження. Літературні критики Журналісти Літературознавці Мистецтвознавці

Номер слайду 9

Тема шлюбу в живописіП. А. Федотов «Сватання майора»В. В. Пукірєв «Нерівний шлюб»Генріх Манізер. Анна Кареніна (за романом Л. М. Толстого), 1904. Омський обласний музей образотворчого мистецтва ім. М. А. Врубеля

Номер слайду 10

«Анна Кареніна» у кінематографіВів’єн ЛіТетяна Самойлова. Софі Марсо. Тетяна Друбіч

Номер слайду 11

ЛітературознавціЛ. М. Толстой «Анна Кареніна»М. М. Коцюбинський«Тіні забутих предків»

Номер слайду 12

Поиски смысла жизни, не дающие покоя Левину, лежат, однако, не только за пределами любви, но даже и семьи, хотя Лев Толстой вдохновлялся в этом романе «мыслью семейной»(Громова-Опульская Л. Д. А. С. Пушкин у истоков «Анны Карениной»: Текстология и поэтика. С. 170—171.)

Номер слайду 13

Журналістидослідити 4 вікові групи людей (школярів, молодь від 20 до 40 років, зрілих людей 40-60 років, людей похилого віку від 60 років і старших), а також знайти вислови про щастя і оформити кабінет (дошку) плакатами. Усім опитуваним було запропоновано відповісти на два запитання: В чому, на Ваш погляд, полягає щастя?Чи щаслива Ви людина?

Номер слайду 14

Вірш про щастя. Я знаю ………………………Я хочу ………………………Я вірю ………………………. Я надіюсь ……………………Я люблю …………………….. Я буду ………………………..

Номер слайду 15

Исповедь

Номер слайду 16

Всем желаю счастья!

Номер слайду 17

Домашнє завдання. Написати творчу роботу «Мої погляди на щасливу сім’ю в ХХІ столітті». Обрати один із видів:1. есе;2. лист дружині (чоловіку);3. авторський вірш;4. моделювання власного закінчення роману;5. твір-роздум;6. публіцистична стаття;7. презентація;8. художня газета.

pptx
Додано
26 липня 2018
Переглядів
1320
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку