Презентація до уроку позакласного читання. Арабська казка "Про Аладдіна і чарівну лампу"

Про матеріал
Презентація є продовженням розмови про арабські народні казки. Містить сюжетний ланцюжок твору, тести на знання тексту твору, демонструє роботу з текстом казки. У презентації простежується зміна у характері та поведінці Аладдіна.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Арабська казка “Про Аладдіна і чарівну лампу” Урок позакласного читання

Номер слайду 2

Продовжуємо подорож Близьким Сходом Казкові повісті зі знаменитої збірки «Тисяча й одна ніч» століттями зачаровують читачів оповідками про дивовижні пригоди героїв, яким допомагають джини і чарівні лампи, чаклуни і килими-самольоти… Тож сьогодні ми продовжимо нашу подорож Близьким Сходом та познайомимося з героями казки «Аладдін і чарівна лампа». Словникова робота Чалма – головний убір у східних країнах. Магрібинець – людина із заходу, чужинець. Джини – часто зображуються як чарівні істоти, укладені в лампу або пляшку. Джин підкоряється волі того, хто визволив його з ув’язнення, і виконує його бажання. Султан  – цар, правитель країни Глашатай – людина, яка оголошувала народу новини, накази. Диван – зібрання радників султана, приміщення, де відбувалися ці зібрання. Візир – міністр, радник султана.

Номер слайду 3

Надайте ілюстраціям назви. Це допоможе вам створити сюжетний ланцюжок твору навіть якщо певні епізоди не ілюстровані Згадуємо зміст казки за допомогою ілюстрацій М. Пильцина та інших художників

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Аладдін з матусею Чаклун з Магрібу Магрібинець при – кидається дядьком Аладдіна Чаклун у домі юнака Чаклун з Аладдіном вирушають за місто Магрібинець відкриває вхід у підземелля Аладдін находить чарівну лампу Чаклун залишив хлопця у підземеллі Джин кільця рятує Аладдіна Могутній джин лампи Джин годує хлопця з матусею смачними наїдками Хлопець навчається купецькій справі Юнак закохується у принцесу Бадр аль-Бадур Матір Аладдіна з подарунком у царя Цар обіцяє весілля через три місяця, але не виконує обіцянки Джин за наказом Аладдіна переносить принцесу в дім юнака, а сина візира кидає у льох Шлюб принцеси з сином візира розірвано Візир радить запросити величезний викуп за принцесу Аладдін за допомогою джина надає царю запрошене Джин будує для молодят палац Весілля, свята, благочинність Аладдіна Аладдін – воєн, переможець іншого царя Чаклун міняє нові лампи на старі Чаклун наказує джину віднести у Магріб палац з дружиною Аладдіна Закутого Аладдіна рятує гнів городян Джин кільця переносить Аладдіна у Магріб Принцеса кидає у келих чаклуна дурман, і Аладдін відрубає магрібинцю голову Джин лампи переносить палац із подружжям на старе місце Завершення казки. Всі живуть довго і щасливо Сюжетний ланцюжок твору

Номер слайду 6

Робота з текстом. Подивимося, як змінюється з часом казковий герой Аладдін уродився шалапутом і звик цілісінькими днями вештатися з такими ж ледачими, як сам, хлопцями… Ніхто не міг присилувати Аладдіна слухатися батька, сидіти в крамниці й навчатися ремесла. Батько і вмовляв його, і сварив, та все було марно. І він занедужав з горя й незабаром помер. А синові хоч би що – байдикував, як раніше. Аладдін після батькової смерті зовсім розперезався. З ранку й до пізнього вечора він десь тинявся, а додому приходив тільки попоїсти. Час минав, Аладдінові вже зрівнялося п'ятнадцять років, але він і не думав братися за розум. З наданих слів випишіть у зошити ті, що характеризують Аладдіна на початку твору: байдужий до батька, відповідальний, ледачий, схильний до навчання, слухняний, непослух, здатний змінюватися на краще

Номер слайду 7

Як відреагував Аладдін на цю подію? Чи можна вважати хлопця боягузом? Уявіть себе на його місці. Аладдін, ошуканий магрібинцем, каже матері: “…ось десять динарів! Дядько подарував їх мені й сказав, щоб я віддав тобі. А завтра він сам прийде привітати тебе.» Хлопець не привласнив гроші, а віддав їх матері. Про яку чесноту це свідчить? Вдаючи з себе турботливого батька, чаклун пропонує хлопцеві навчатися ремесла, але бачить, що Аладдін не хоче бути майстром, тому пропонує інше: “…коли ти не хочеш вчитися ремесла, я приставлю тебе торгувати в крамниці тканин – дуже гарних і дорогих. Ти бачитимеш багатьох людей, торгуватимеш і врешті станеш купцем, якого всі знатимуть у місті.» Аладдін дуже зрадів: адже він був певен, що купці завжди ходять у чистому й красивому вбранні, що всі вони – шановані й багаті люди. Він аж засміявся від радості й закивав головою, і магрібинець зрозумів, що хлопцеві кортить стати купцем. Чи розуміє Аладдін, що таке купецька справа?

Номер слайду 8

Аладдін походить не зі знатного роду, але, щоб потрапити у підземелля, “…назвав своє ім'я, ім'я батька й матері, імена батькового і материного дідів», що свідчить про повагу до предків. А про яку чесноту хлопця свідчить те, що у підземеллі він не торкається золота та срібла? Стояв Аладдін посеред того саду й милувався дивовижними деревами, бо ніколи не бачив, щоб на деревах замість плодів росли коштовні самоцвіти – смарагди, яхонти, топази, перли та діаманти, які баламутять людям розум і відбирають у них тяму. Він не знав ціни самоцвітам, не знав, як їх продають та купують – адже він був син бідного кравця. Не знаючи ціни дорогоцінним камінням, Аладдін все ж набирає їх у кишені, за пазуху, у пояс. Навіщо?

Номер слайду 9

Розуміючи, що джин може виконати будь-яке завдання, Аладдін просить у нього тільки їжи. Наступного дня вона доїдається, потім Аладдін продає тарелі, столик… Що це? Дурість? Звичка економити? Турбота про джина? Відсутність жадібності? Тарілку зі срібла Аладдін продає лихому та жадібному гендляру-чужинцю, й при тому каже: – Тобі краще знати, скільки вона коштує. Подумайте, як це характеризує Аладдіна?

Номер слайду 10

Згадайте Синдбада-мореплавця. Чи доводилося йому вчитися купецький справі, розпитувати про те, скільки коштують ті чи інші товари? Нагадую, що купці користувалися в Арабському Халіфаті великою пошаною. Не даремно під час мандрівок Синдбада володарі держав, де він опинявся, радо вітали купця. Старий чесний ювелір дає Аладдіну за срібні тарелі великі гроші. “Тепер щоразу, як кінчалися гроші, Аладдін продавав старому по тарілці, і по недовгім часі вони з матір'ю стали жити в достатку, проте не змінили своїх звичаїв – не купували зайвих речей і не робили великих витрат. Аладдін перестав водитися з хлопцями-шалапутами і приятелював тепер тільки з дітьми статечних та шановних людей і щодня відвідував базари, де знайомився з купцями, великими й малими, розпитуючи їх про товари та про торгівлю.» «Аладдін щодня ходив на базар, знайомився з багатими людьми й заводив з ними дружбу. Він розпитував, як купці продають і купують, беруть і віддають, дізнавався, що коштує дорого і що дешево.» Як ви гадаєте, чому змінилася поведінка Аладдіна?

Номер слайду 11

Які риси характеру проявляє Аладдін, коли намагається одружитися з принцесою Бадр аль- Будур? Чи можна вважати поведінку юнака нахабною? Чи не надто жорстоко поводиться він із сином візира? Надвечір цар звелів візирам, емірам, вельможам, а також воїнам та рабам сідати на коней, і сам він сів на коня, і всі поїхали на головний майдан. Аладдін теж виїхав на майдан і почав показувати свою спритність, і всі захоплено дивилися на нього. Царівна з вікна палацу теж дивилася на Аладдіна, і в серці її спалахнуло кохання. Зрозуміло, що приваблює царя та його доньку у поведінці Аладдіна та викликає заздрість візира. Зачитайте, як поводиться Аладдін, наблизившись до царя.

Номер слайду 12

Погодьтеся, що юнак разюче змінився, і якщо багатством він зобов'язаний джину, то побожність, благочинність, спритність, талант полководця – це його особисті заслуги Аладдін щодня виїздив зі своїм почтом у місто, і його невільники кидали городянам золото. Він заходив у мечеть і творив там полуденну молитву. І всі полюбили його, і слава про нього покотилась по всій країні. Він часто вирушав на полювання або їхав на головний майдан і ставав до герцю з лицарями та воїнами і всіх перемагав. А дружина, царівна Бадр аль-Будур, день від дня кохала його дужче. Аладдін почав творити справедливий суд у царстві, став першим царевим порадником, і робив щедрі дарунки шановним людям, і нагороджував їх. І всі полюбили його великою й щирою любов'ю. Несподівано сталася біда: на царя пішов війною інший цар. Військо його було величезне. Цар теж зібрав військо і наставив Аладдіна полководцем. І Аладдін повів своїх воїнів на ворогів, і почалася велика січа, і Аладдін знищив силу-силенну ворогів, а багатьох узяв у полон. Жодне з його бойових знамен не схилилося. І він повернувся звитяжцем у місто на чолі свого війська. Сам цар вийшов йому назустріч, міцно його обійняв і привів до себе в палац. Почалося бучне свято, і люди молилися за Аладдіна, бажаючи йому довгих років життя.

Номер слайду 13

Палац з принцесою перенесений у Магріб, чаклун хоче взяти принцесу за дружину, Аладдін позбавлений багатства, йому загрожує страта, але про що він сумує найбільше? Зачитайте: «Два дні сидів Аладдін в домі у матері, журячись і побиваючись. Особливо сумував він за своєю дружиною – царівною Будур. А третього дня вирушив на пошуки. «Де я знайду свій палац і свою дружину?» – думав він у розпачі.» Про яку чесноту Аладдіна свідчить наведена цитата? Підступному чаклуну вдалося обдурити принцесу, вимінявши стару лампу на нову. Аладдін, позбавлений допомоги джина лампи, повинний сам боротися з магрібинцем. Зачитайте, що задумав чаклун:   «…чаклун, придивившись, збагнув, що палац зведено з допомогою чарівної лампи. Його взяли такі заздрощі, що він мало не луснув. «Я викопаю яму цьому негідникові і вб'ю його! Син злиденного кравця, в якого не було грошей навіть на шматок хліба, має отаке багатство! О недостойний, смерть тобі, смерть! А мати твоя знову прястиме бавовну!» – думав він.

Номер слайду 14

Саме так і було все зроблено: «Царівна налила келих вина, непомітно кинула туди дурман і подала магрібинцеві, а той випив вино воднодух і за хвилину впав долілиць непритомний. Тоді невільниця мерщій погукала Аладдіна й відчинила йому двері. І коли Аладдін зайшов і побачив, що магрібинець лежить непорушний, він вихопив з піхов меча і враз зітнув йому голову.» Чи справедливо вчинив Аладдін? Які риси характеру проявив герой твору у наведених епізодах? Чаклун – хитрий, жорстокий, підступний ворог. Але проти хитрості виступає розум, проти жорстокості – любов, проти підступності – правда, і перемога завжди на боці добра, тому зло й безсиле, а казка має щасливе закінчення. Перенесений джином кільця у Магріб, Аладдін зустрічається з дружиною і каже: – Я зараз піду з палацу, а ти накажи одній із невільниць весь час стояти біля потайних дверей і відчинити мені, коли я приходитиму. Я вигадаю якусь хитрість проти цього чаклуна! Аладдін вийшов з палацу й подався в степ. Там він зустрів якогось селянина, зупинив його і сказав: – Поміняймось одежею, дядечку! Селянин скинув свою одежу, і Аладдін убрався в неї. Потім він повернувся в місто, купив на базарі два диргеми дурману й пішов до палацу, і невільниця, яка стояла біля потайних дверей, впустила його. Увійшовши в покої до своєї дружини – царівни Будур, – Аладдін сказав: – Я хочу, щоб ти перестала плакати й прикинулась, що вподобала чаклуна-магрібинця. Скажи йому, всміхаючись: «Завітай сьогодні увечері, ми разом повечеряємо. Доки мені сумувати? » Піднеси йому кілька келихів вина і в один келих укинь цей дурман. Коли чаклун упаде, погукай мене.

Номер слайду 15

Непослух Ледар Байдужий до батька

Номер слайду 16

обереж- ність чесність заощадли- вість вміння обирати друзів честолюб- ство терпля- чість наполег- ливість допитли- вість довірли- вість

Номер слайду 17

щедрий побожний благочинний вірний у коханні справедливий спритний хоробрий розумний

Номер слайду 18

Час отримати відмінну оцінку за тести 1. Казка “Аладдін і чарівна лампа” належить до збірки А арабських казок; Б китайських казок; В німецьких казок. 2. Батько Аладдіна був А купцем; Б пекарем; В кравцем. 3. Мати Аладдіна А пряла прядиво; Б прала білизну; В шила одяг. 4. Мета магрібинця А допомогти Аладдіну стати купцем; Б заволодіти за допомогою Аладдіна чарівною лампою; В одружитися з Принцесою. 5. Магрібинець дав Аладдіну А кільце; Б мотузку; В свічку. 6. Дорогоцінні каміння на деревах Аладдін прийняв за А фрукти; Б скельця; В кришталь.

Номер слайду 19

7. Аладдіну допоміг вибратися з підземелля А магрібинець; Б джин лампи; В джин кільця. 8. Бадр аль-Будур – це А дочка царя; Б мати Аладдіна; В магрібинець. 9. Щоб догодити принцесі, Аладдін побудував А міст; Б палац; В замок. 10. Принцеса наказала поміняти стару лампу на нову, щоб А позбутися страшного джина; Б посміятися над диваком, який міняє нові лампи на старі; В дошкулити Аладдіну. 11. Аладдін поквитався з чаклуном А посадивши його у в'язницю; Б присоромивши і відпустивши його; В відрубавши йому голову. 12. Казка “Про Аладдіна і чарівну лампу” належить до А казок про тварин; Б чарівних казок; В соціально-побутових казок.

Номер слайду 20

Використані джерела 1. Казка.укр - Дитячі книги з малюнками українською   2. Dovidka.biz.ua 3. Пошук в Інтернеті. Теги: “Про Аладдіна і чарівну лампу”, ілюстрації до твору. 4. Мультфільм Уолта Діснея “Аладдін”.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Лисаківська Любов
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
7 серпня 2020
Переглядів
13764
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку