Презентація до уроку природознавства 4 класу "Особливості природи материків Землі. Антарктида."

Про матеріал
Презентація з предмету "Природознавство" за підручником Т.Г.Гільберт. Вона містить цікаві матеріали та відеоматеріали до уроку в 4 класі на тему "Особливості природи материків Землі. Антарктида."
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Девіз: «Світ, що нас оточує,-Це світ природи,Тож давайте його пізнавати»

Номер слайду 2

Підсумок фенологічних спостережень - Який сьогодні день? - Яке число і місяць?  - Який стан неба?- Який дме вітер? - Чи були сьогодні вранці опади? 

Номер слайду 3

Робота в парахтестові завдання1 А; 2 В; 3 Б; 4 Б; 5 А; 6 В

Номер слайду 4

Гра «Знавці материків»

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Кенгуру символ Австралії? Так. ТакЄвразія найбільший материк?

Номер слайду 7

Африка найменший материк?Ні Арктичні пустелі знаходяться в Північній Америці?Так rrrrr

Номер слайду 8

В Австралії водиться сумчастий ведмідь коала?Так НіЧи живе білий ведмідь в Південній Америці?

Номер слайду 9

Вправа «Збери валізу»

Номер слайду 10

Антарктида

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Знати: розташування материка та його особливостіВміти : Знаходити материк на карті , глобусіВиконувати Позначення в контурній карті

Номер слайду 13

Зупинка 1. Клімат материка

Номер слайду 14

Антарктида розміщена в холодному тепловому поясі. Взимку, коли настає полярна ніч, енергія Сонця не потрапляє на материк. Там лютують морози. У центральних районах материка температура повітря опускається понад -70 °С, а на узбережжі сягає до —35 °С. Там тепліше. На науковій станції «Восток» була зареєстрована найнижча температура повітря на Землі: —89,2 °С, а на поверхні снігу —90 °С. В Антарктиді панує ясна вітряна погода, опадів випадає дуже мало, лише у вигляді снігу. З материка дмуть постійні сухі вітри, які проганяють хмари й ще більше вихолоджують крижану поверхню материка. На узбережжі дмуть найсильніші ураганні вітри на планеті. Вони супроводжуються снігопадами.

Номер слайду 15

Зупинка 2. Розташування материка.

Номер слайду 16

Зупинка 3. Форми земної поверхні Антарктиди.

Номер слайду 17

Поверхня материка вкрита потужним льодовиковим покривом. Він нагадує купол, трохи піднятий у центрі. Середня товщина льодового покриву до 2 км, у центральній підвищеній частині вона перевищує 4 км. Із-за потужного льодового покриву Антарктида є найвищим материком Землі. Під льодовиковим покривом розташовані гори й рівнини. Через материк тягнуться високі Трансантарктичні гори. Найвища вершина гір — гора Вінсон її висота сягає понад 5 км. В Антарктиді продовжується гороутворення, про що свідчить наявність діючого вулкану Еребус.

Номер слайду 18

гора Вінсон

Номер слайду 19

Діючий вулкан Еребус

Номер слайду 20

Льодовики Антарктиди безперервно рухаються від центру до країв материка. Там вони поступово сповзають в океан. На узбережжі край льодовика відколюється і утворюється айсберг. Поблизу узбережжя зустрічаються антарктичні оази — це невеликі ділянки суходолу, вільні від льоду. Вони нагадують кам’янисті пустелі, серед яких іноді розташовані невеликі озера. .

Номер слайду 21

Оазиси в АнтарктидіСухі й холодні кам’яні пустелі. Там можна побачити мохи та лишайники.

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Фізкульхвилинка

Номер слайду 24

Зупинка 4. Водойми та корисні копалини материка

Номер слайду 25

Антарктида — єдиний на Землі материк, на якому немає постійних річок. Влітку, коли тануть сніг і лід, до океану течуть потоки талої води. Так виникають антарктичні річки. Деякі з них потрапляють в льодові тріщини і прокладають собі шлях під кригою. Існують антарктичні річки протягом 1-2 місяців до настання осінніх морозів, коли танення снігів припиняється. Річка Онікс – найбільша з таких річок. Тече лише влітку до оз. Ванда. В оазах і на узбережжях Антарктиди є невеликі прісні і солоні озера. (Влітку, коли води звільняться від криги, сонячні промені прогрівають воду деяких з них до температури +10°С.

Номер слайду 26

Номер слайду 27

- Поміркуйте! Чи можливий видобуток цих корисних копалин у суворих умовах. Антарктиди?На карті Антарктиди не позначено родовища корисних копалин, але це не означає, що їх там немає. В Антарктиді виявлено поклади корисних копалин: руд металів (заліза, нікелю, міді), палива (кам’яного вугілля, нафти), алмазів. 8/10 усіх запасів прісної води планети зосереджені у льодовиках Антарктиди.

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Зупинка 5 . Населення материка.

Номер слайду 31

На політичній карті світу не позначено жодної країни на Антарктиді, тому що материк не належить жодній державі. Шостий материк Землі — це материк науки, миру та міжнародного співробітництва. В Антарктиді немає постійного населення. Антарктида — материк, який не має кордонів. Він належить усьому людству. Будь-яка діяльність (господарська чи військова), окрім наукової, тут заборонена. Нині відвідують Антарктиду туристи.

Номер слайду 32

На материку здійснюють наукові дослідження майже 40 міжнародних станцій

Номер слайду 33

Українська науково-дослідна станція «Академік Вернадський»

Номер слайду 34

Суворі умови материка обумовили виживання дуже невеликої кількості організмів, але їм загрожує більш страшний ворог — людина. Охорона природних багатств Антарктики не є новою проблемою: острів Маккуорі був оголошений заповід­ником ще у 1933 р. Біологічні ре­сурси Антарктики великі, але людина легко може їх знищити. Тому їх вивчення, розробка та впровадження раціональних способів при­родокористування — нагальна потреба всього людства планети. Екологічні проблеми Антарктики.

Номер слайду 35

Відомо, що прісна вода — безцінний дар природи, але, на жаль, запаси її досить мізерні. Та відомо, що льодовики Антарктиди містять величезну кількість (близько 80 %) «законсервованої» найчистішої прісної води нашої планети.  Прісна вода знаходиться в айсбергах, а один айсберг середніх розмірів містить стільки ж прісної води, скільки її за рік приносить невелика річка.  Айсберги Антарктиди щороку виносять в океан понад половину тієї води, що використовується за цей період усім людством. 

Номер слайду 36

Розкажіть за малюнком 87, чому Антарктиду називають крижаною пустелею. — Розкажіть за малюнком 88 про Антарктику. — Що ви прочитали про відкриття і дослідження Антарктиди? — Розкажіть за малюнком 89, що ви дізналися про природу Антарктиди. — Які корисні копалини є в надрах Антарктиди? — Чому цей район Землі названо полюсом холоду Землі? Робота за підручником

Номер слайду 37

Гра «Посели тварину на материк»

Номер слайду 38

Антарктида най, най...

Номер слайду 39

Опрацювати матеріал підручника с. 94-95. Відповідати на питання с.95. Підготувати повідомлення про життя тварин Антарктиди. ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Сидоренко Тамара Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Фетькович Олена Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
30 жовтня 2019
Переглядів
8108
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку