Презентація до уроку "Психологія ділових відносин" на тему: "Мозок людини. Вища нервова діяльність".

Про матеріал

В презентації розглянуті наступні питання:

1. Призначення або функції головного мозку.

2. Яка середня маса головного мозку у людини.

3. Чи впливає розмір мозку на розумовий склад людини.

4. Що стимулює мозок до роботи.

5. До чого може призвести перенавантаження мозку.

6. Як запобігти захворюванню мозку.

7. Що таке вища нервова діяльність.

8. Які головні процеси нервової діяльності знаєте.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку:“Мозок людини. Вища нервова діяльність”

Номер слайду 2

Головний мозок людини займає всю порожнину черепа, кістки якого захищають масу мозку від зовнішніх механічних ушкоджень. В процесі росту й розвитку головний мозок набуває форми черепа. Ззовні мозок нагадує драглисту масу жовтуватого кольору, тому в давні часи вважали, що це речовина, яка охолоджує кров.

Номер слайду 3

Середня маса мозку в чоловіків — 1375 г, у жінок — 1275 г. Довгий час панувала думка, що від маси мозку залежать розумові здібності людини: чим більша маса мозку, тим обдарованіша людина. Але, як з'ясувалося пізніше, це не так. Встановлено, що інтелект людини знижується лише в тому випадку, коли його маса зменшується до 900 г (за цією межею він вважається неповноцінним).

Номер слайду 4

Для порівняння

Номер слайду 5

Відомо, що люди, які постійно займаються інтелектуальною діяльністю, рідше схильні до ризику розвитку хвороби Альцгеймера, причини якої на сьогоднішній день так і не вивчені до кінця. Хвороба характеризується поступовим погіршенням розумових процесів, схильністю до депресивних станів і втратою пам'яті.

Номер слайду 6

Постійне використання свого інтелектуального потенціалу забезпечить вам відмінну роботу головного мозку аж до глибокої старості. У той же час, варто уникати розумової перевантаження, що проводить до відмирання клітин. Регулярних відпочинок необхідний як для поліпшення якості способу життя в цілому, так і для збереження ясності думки.

Номер слайду 7

Вчені підрахували, що мозок використовує приблизно 12 Ват енергії. Цікаво, що для постачання його цією енергією вистачає два банани в день - ніякій лампочці у світі не вистачить такої кількості енергії.   Цікаві факти про мозок людини 1. Мозок використовує менше енергії, ніж лампочка в холодильнику

Номер слайду 8

2. Порушення режиму дня може погіршити пам'ять Це дійсно так - зміна, порушення режиму дня не тільки пригноблює, але і вкрай негативним чином впливає на здоров'я мозку. Наприклад, люди, які часто переходять з одного часового поясу в інший (бізнесмени, політики, мандрівники), можуть в кінці-кінців завдати непоправного збитку мозку, внаслідок чого погіршає пам'ять.

Номер слайду 9

3. Чому ми не можемо зосередитися на телефонній розмові в галасливій кімнаті? Тому, що мозку складно фокусуватися на звуці з динаміка телефону, якщо в кімнаті дуже шумно. Увага тоді розсіюється, і навіть на найсерйознішій розмові просто неможливо зосередитися. Це дійсно проблема для мозку - він постійно «перескакує» то з голосу друга з телефону, то на шум в кімнаті. Для того, щоб допомогти самому собі, варто скористатися давнім способом - просто прикрити вільне вухо рукою, і тоді все повинно налагодитися.

Номер слайду 10

4. В мозку є центр гумору Давно психологами вже помічено, що сміємося ми тому, що, слухаючи смішну історію, наш мозок вибудовує подальший ланцюжок подій. Жарт закінчується абсолютно нелогічно, несподівано, не так, як повинно бути. Спочатку мозок впадає в ступор від несподіванки, а потім ми починаємо усвідомлювати жарт і сміємося. Звичайно ж, ступор триває долі секунди, а не хвилини. Цьому факту є підтвердження - деякі пацієнти з пошкодженими лобовими частинами мозку просто не розуміють ніяких жартів.

Номер слайду 11

5. Сонячне світло викликає чхання Так відбувається тому, що сонячні промені, які потрапляють в ніс, впливають дратівливо на певні центри. Сигнал від цих центрів поступає в спеціальний відділ мозку, що називається lateral medulla. Ось цей-то відділ і відповідає за таку важливу функцію, як чхання. Якщо його пошкодити, то людина втрачає здібність до чхання.

Номер слайду 12

6. Позіхання допомагає прокинутися Не дивлячись на те, що позіхання зазвичай асоціюється з сонливістю, воно навпаки, допомагає нам прокинутися. Це відбувається тому, що при позіханні великі об'єми повітря поступають в легені, збагачуючи кров. Збагачена киснем кров потрапляє в мозок, і той починає активніше працювати, а ми відчуваємо, як дрімота відступає.

Номер слайду 13

7. Наша короткострокова пам'ять може запам'ятовувати одночасно тільки сім об'єктів                                         Короткострокова пам'ять може одночасно утримувати в мозку тільки п'ять - дев'ять об'єктів. Середня людина здатна одночасно утримувати в пам'яті сім об'єктів. Проте можна натренувати людину обробляти більшу кількість предметів, ніж дев'ять, якщо навчити її об'єднувати об'єкти в групи. До речі, більшість телефонних номерів складаються з 7 цифр.

Номер слайду 14

8. Шартрез - найбільш видимий колір                                                    Шартрез (жовто-зелений колір) знаходиться чітко посередині частот видимого спектру. Ваші очі мають рецептори для сприйняття синього, зеленого і червоного. Але мозок не отримує інформації про кольори, він отримує інформацію про різницю світлого і темного, і інформацію про різницю між кольорами. У результаті рецепторам мозку найлегше «побачити» саме колір шартрез. До речі, цей колір часто використовується психологами, екстрасенсами, художниками, як заспокійливий і одночасно найпомітніший для людини.

Номер слайду 15

9. Ваша підсвідомість «розумніша» за Вас               Або, принаймні, потужніша. У одному з досліджень людям демонструвалася складна картинка. Людям потрібно було вмить, не думаючи, вказати на те, що дослідники мали на увазі. Більшість випробовуваних із завданням справилася вмить. Іншій групі запропонували спочатку подумати і саме обдумано вказати на потрібний сектор на малюнку. І що? Повний провал, при тому, що на вирішення задачі давалося декілька годин.

Номер слайду 16

10. Розумова робота не стомлює мозок                           Виявлено, що склад крові, що протікає через мозок незмінний протягом його активної діяльності, скільки б вона не продовжувалася. При цьому кров, яку беруть з вени людини, що пропрацювала цілий день, містить певний відсоток «токсинів стомлення». Психіатри встановили, що відчуття стомлення мозку обумовлюється нашим психічним і емоційним станом.

Номер слайду 17

11. Регулярна робота мозку дозволяє запобігти його захворюванню     Дослідження показують, що регулярна робота мозку дозволяє запобігти розвитку важкого захворювання - синдрому Альцгеймера. Інтелектуальна активність викликає виробництво додаткової тканини, що компенсує хвору тканину. При цьому вивчення чогось нового, як і заняття незвичним видом діяльності - найкращий спосіб розвивати мозок. Також  на діяльність мозку впливає спілкування з тими, хто перевершує вас за інтелектом.

Номер слайду 18

12. Для повноцінної роботи мозку потрібно випивати достатню кількість рідини                                   Мозок, як і весь наш організм, складається приблизно на 75% з води. Тому, щоб тримати його в здоровому і робочому стані, потрібно випивати необхідну вашому організму кількість води. Тим же, хто намагається схуднути за допомогою пігулок і чаю, що виганяють з організму воду, слід бути готовим до того, що одночасно з втратою ваги вони втратять і  працездатність мозку.

Номер слайду 19

13. Мозок прокидається довше за тіло                   Інтелектуальні здібності людини відразу після пробудження нижчі, ніж після безсонної ночі. Дуже корисно, окрім пробіжки і сніданку, що підсилюють метаболічні процеси, що відбуваються у вашому тілі, зробити і маленьку розминку мозку. Це означає, що не варто з ранку включати телевізор, а краще щось небагато почитати або розгадати кросворд.

Номер слайду 20

 Вища нервова діяльність — сукупність різноманітних форм спільної діяльності кори півкуль великого мозку і підкіркових структур, яка забезпечує взаємодію цілісного організму із навколишнім середовищем (поведінку людини)

Номер слайду 21

Головними процесами нервової діяльності є збудження та гальмування. Гальмування відбувається одночасно із збудженням. Завдяки збудженню мозку в свідомості виникають різноманітні асоціації - образи, думки, почуття, які або посилюють, або гальмують діяльність, яку людина виконує.

Номер слайду 22

Збудження і гальмування взаємодіють між собою. Збудження певних ділянок кори великих півкуль зумовлює гальмування інших ділянок кори головного мозку і, навпаки, гальмування одних ділянок кори спричинює збудження в інших її пунктах. Взаємодіючи з навколишнім світом, організм відповідає не на всі подразнення, що надходять до мозку, а лише на ті, які слугують задоволенню його потреб.

Номер слайду 23

Розрізняючи подразники, мозок на одні з них відповідає, а на інші не відповідає. Так здійснюється аналіз предметів зовнішнього світу. Усім відомо, що людина звикає до певного способу дій, виробляє певний спосіб сприймання, запам'ятовування, мислення. Автоматизуючи свої дії, вона виробляє навички та звички, які полегшують здійснення свідомо спрямованої діяльності.

Номер слайду 24

Що перше побачили???

Номер слайду 25

Для покращення пам'яті і ясності думки рекомендується ввести в свій раціон наступні продукти:шпинат, яблука, чорна смородина, какао, горіхи. 

Номер слайду 26

Питання для опитування до теми:«Головний мозок людини. Вища нервова діяльність»1. Призначення або функції головного мозку.2. Яка середня маса головного мозку у людини.3. Чи впливає розмір мозку на розумовий склад людини.4. Що стимулює мозок до роботи.5. До чого може призвести перенавантаження мозку.6. Як запобігти захворюванню мозку.7. Що таке вища нервова діяльність.8. Які головні процеси нервової діяльності знаєте.

pptx
Додано
21 грудня 2018
Переглядів
2163
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку