Презентація до уроку " Розділові знаки у простих реченнях, ускладнених відокремленими обставинами"

Про матеріал
Презентація до уроку " Розділові знаки у простих реченнях, ускладнених відокремленими обставинами"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Розділові знаки у простих реченнях, ускладнених відокремленими обставинами

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Історія свята розпочалася з маленької традиції в родині американського книжкового блогера Еммі Бродмур, де на День усіх закоханих дарували одне одному та дітям книги. Якось син блогерки запитав, чому немає такого особливого дня на рік, коли люди дарують книжки усім навколо. Еммі сподобався задум, саме тому, вона вирішила відзначити черговий День святого Валентина, подарувавши книги не лише синові, а й бідним дітям, які не мають можливості придбати власні.

Номер слайду 4

РОЗДІЛОВІ ЗНАКИПРИ ВІДОКРЕМЛЕНИХ ОБСТАВИНАХВідокремлюємо комами обставини, виражені - дієприслівниковим зворотом,незалежно від його місця в реченні Не взявши книги в руки, не опануєш науки - одиничним дієприслівником Читаючи, ви збагачуєте свій словниковий запас

Номер слайду 5

Відокремлюємо комами обставини, виражені - іменниками зі словами незважаючи на, починаючи з, закінчуючи тощо Незважаючи на пізній час і негоду, мої батьки вирішили йти до книгарні - уточнювальною обставиною із значенням місця,часу чи способу дії Сьогодні, 14 лютого, відзначають День дарування книг

Номер слайду 6

НЕ відокремлюємо одиничний дієприслівник, що стоїть після присудка та означає спосіб дії (як?) Не читайте лежачи:зір псуєтьсядієприслівниковий зворот фразеологічного типу Працювали не покладаючи рук

Номер слайду 7

НЕ відокремлюємо - дієприслівниковий зворот, якщо його введено як однорідний член речення або за допомогою підсилювальних часток і(й), лише, тільки Можна переказати зміст твору і не перечитуючи його вдруге. Учень читав швидко і не роблячи пауз.

Номер слайду 8

Сторінками улюблених книг (усно)

Номер слайду 9

Буккросинг. Буккросинг з’явився в 2001 році. Рух було створено американським IT-фахівцем Роном Хорнбекером.Ідея полягала в тому, що людина, прочитавши книгу, залишила її у громадському місці для того, щоб хтось інший випадково зміг цю книгу знайти та прочитати. Той у свою чергу повинен повторити процес. Простежити «подорож» книги можна через спеціальні сайти в інтернеті. З 2006 року буккросинг з’явився і в Україні.

Номер слайду 10

Щоб вступити до лав буккросерів, потрібно залишити її в людному місці, попередньо зареєструвавши на спеціальному сайті bookcrossing.net.ua і повідомивши всім, де можна її знайти. При реєстрації книги на сайті їй привласнюється ідентифікаційний номер, а також пропонується перелік вільних місць, де можна її залишити. Найчастіше книги тимчасово «мешкають» в кафе, на станціях метро тощо.

Номер слайду 11

Щоб відстежувати переміщення своєї книжки, потрібно написати на ній ідентифікаційний номер і адресу своєї електронної пошти. Тоді той, хто знайде книгу, зв’яжеться з вами і ви зможете обговорити прочитане. Правда, ніхто не застрахований від того, що книга потрапить до рук людини, яка не знає про буккросинг, і ви вже не дізнаєтесь подальшу долю своєї книги.

Номер слайду 12

Пунктуаційний практикум. Читаючи людина переживає віки (Овідій). Вона читала замислившись (Ю. Яновський). Занурюючись у незнайомі ситуації і знайомлячись із різними персонажами на сторінках книг людина починає краще розуміти інших (з Інтернету). Свій літературний смак я виробив перебуваючи під впливом європейської літератури (М. Коцюбинський)Книгу замінити нічим не можна. Незважаючи на новітні відкриття нові види збереження інформації не поспішаймо розлучатися з книгою. (Н. Гейман)

Номер слайду 13

Пунктуаційний практикум. Читаючи ,людина переживає віки (Овідій). Вона читала замислившись (Ю. Яновський). Занурюючись у незнайомі ситуації і знайомлячись із різними персонажами на сторінках книг , людина починає краще розуміти інших (з Інтернету). Свій літературний смак я виробив , перебуваючи під впливом європейської літератури (М. Коцюбинський)Книгу замінити нічим не можна. Незважаючи на новітні відкриття , нові види збереження інформації , не поспішаймо розлучатися з книгою. (Н. Гейман)

Номер слайду 14

Фразеологічна хвилинка. Пояснити значення фразеологізмів, з одним (на вибір) скласти речення Читаючи поміж рядківловлячи кожне слововзявшись за книжкувзявшись за пероосідлавши Пегаса

Номер слайду 15

Вправа « Я редактор» Відредагувати речення. Прочитавши цікаву книжку, хочеться поділитися враженнями з іншими. Читаючи цей роман, у моїх очах з’являлися сльози. Ще не ходячи до школи, мама читала мені вірші Марійки Підгірянки. Виконуючи вправу, спочатку вона здалася мені дуже складною.

Номер слайду 16

Готуємося до НМТ1. Непоширену обставину НЕ треба відокремлювати комами в реченні (розділові знаки пропущені) (2007 р., осн. сесія)А Не піймавши не кажи що злодій. Б Рушниця в його руках стріляла не хиблячи. В Посеред плеса вода мов сказившись починала хлюпати й кружляти. Г Хлопці прокинувшись нагодували й напоїли коней. Д Не зрозумівши студентка запитала ще раз.

Номер слайду 17

Готуємося до НМТ2. Граматично правильне закінчення речення «Читаючи «Зачаровану Десну» О. Довженка,…» (2011 р., осн.сесія №1)А збагачується ваше мовлення. Б ви збагачуєте своє мовлення. В звертається увага на багатство мови. Г вас зацікавлять багато епізодів. Д перед нами постає світ дитинства

Номер слайду 18

Готуємося до НМТ3. НЕПРАВИЛЬНО побудовано речення (2015 р., дем. тест)А Працюючи над романом «Музей покинутих секретів», Оксана Забужко переглянула велику кількість архівних джерел. Б Згадуючи своє дитинство, Юрій Андрухович щемливо змальовує його в романі«Таємниця». В Прагнучи етнографічної точності, письменниця Марія Матіос заглиблюється в побут і духовність гуцулів. Г Читаючи роман Івана Багряного «Тигролови», виразно вимальовується постать Григорія Многогрішного.

Номер слайду 19

Тестова робота. Відскануй код, виконай тестову роботу.https://naurok.com.ua/test/vidokremleni-obstavini-335037.html

Номер слайду 20

Домашнє завдання. Опрацювати матеріал підручника с.125-126, виконати впр. 7 с.129

pptx
Додано
15 лютого 2023
Переглядів
3900
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку