Презентація до уроку "Розділові знаки в простому реченні (повторення)"

Про матеріал
Вашій увазі представлена презентація до уроку на тему "Розділові знаки в простому реченні". Набір вправ допоможе пригадати вивчений у 5 класі матеріал.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Розділові знаки в простому реченні

Номер слайду 2

Проблемне питання.— У чому полягає різниця між словосполученням і простим реченням?Продовжіть речення. Просте речення – це …За метою висловлювання речення поділяються на …За інтонацією речення бувають …За складом граматичної основи речення бувають…За кількістю граматичних основ речення поділяються на …

Номер слайду 3

Спишіть речення. Знайдіть однорідні члени речення і поставте між ними розділові знаки. Підкресліть головні та другорядні члени речення в 1 та 5 реченнях. Горять міняться на очах сині зелені бузкові оранжеві й бурштинові легкі осяйні хмарини. Вилізли тіні з садків з-під стріх із-за повіток. Синє глибоке небо розгортало своє безкрає поле. Шаблі й набої кайдани й пістолі хай гинуть у морі. Чорнобиль та м’ята барвінок та рута калина верба над водою вишневий садок над ставочком солом’яні стріхи та чорна пухкая рілля все сниться щоночі шпакові. Люблю я осінні квіти прощальну красу вечорів і сині оголені віти і вітру холодного спів. З півночі раптом налетів вітер наробив лиха в господах.

Номер слайду 4

Пояснювальний диктант.І. Я слухати, мабуть, не перехочу отих пісень  мелодію просту (Є. Гуцало.) Не всю путь, певна річ, буде весело. Отже, й ви, зрозуміло, відчуєте втому (Остап Вишня.) Молоді не вірять, мамо, в небезпеки. (С. Кузьменко.) Пошли мені, доле, дні погожі і тихі ночі. (Г. Тарасюк.) І серпень, мабуть, помилково до мене розцвів фіалково. (Г. Фалькович.) Боже, в цім домі ще стільки тепла! Осене, може, пізніше б зайшла? (Л. Скирда.)  А ти уважно, друже, подивись. Стежки старі у даль біжать кудись (О. Ющенко.) Ніщо не можна зберегти навіки. А отже, не печалься, не сумуй. (Л. Закордонець.)

Номер слайду 5

Творчі завдання1. Складіть речення про свої подвір’я, сад, город, квартиру, дачу за поданими схемами.1)            .2)            .3)            :    ,    ,    .4)         ,       .2. Складіть прості речення за схемами, поясніть, чим вони ускладнені.1) ..., зв, ...2) ..., ВС, ... .3) ... УС: о, о, о.4) Зв! ... .

Номер слайду 6

Накреслити схеми речень із прямою мовою. Ой співав я, віщував я: ”За малу годину оживить живеє слово рідну Україну”. (П. Куліш.)  “Христос воскрес, воскресне й Україна”,- ось заповіт, що йде од рода в род. (Р. Купчинський.) Зійде, було, зіронька угорі, я скажу їй: ”Срібная, не гори!” (Я. Щоголев.)

Номер слайду 7

Вправа “Мікрофон”Сьогодні на уроці я пригадав(ла) …. Найважчим завданням для мене було…Найлегшим завданням для мене було…

Номер слайду 8

Домашнє завдання. Опрацювати параграф 2, виконати вправу 16, переглянути відео за посиланням https://www.youtube.com/watch?v=GCe. Ri. FWYSv. Q

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Віталіївна Ірина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
7 вересня 2022
Переглядів
5243
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку