Презентація до уроку "Розвиток зв'язного мовлення.Лист.Адреса"

Про матеріал

Презентація до уроку "Розвиток зв'язного мовлення.Лист.Адреса"

Пишіть листи і надсилайте вчасно,

Коли їх ждуть далекі адресати,

Коли є час, коли немає часу

І коли навіть ні про що писати.

Л.Костенко

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Розвиток зв'язного мовлення. Лист. Адреса

Номер слайду 2

Пишіть листи і надсилайте вчасно, Коли їх ждуть далекі адресати, Коли є час, коли немає часу І коли навіть ні про що писати. Л.Костенко

Номер слайду 3

конверт аркуш ручка адреса листоноша пошта адресат адресант писати надсилати приносити очікувати отримувати підписувати Утворити асоціативний кущ, пов’язаний із словом „ лист ”

Номер слайду 4

Василь Симоненко “ЛИСТ”

Номер слайду 5

Лист – це написаний текст, метою якого є повідомлення про щось адресата. Уміння написати листа означає: визначити його зміст і композицію; вибрати потрібні слова і словосполучення; правильно написати адресу на конверті. Матеріал підручника с.112

Номер слайду 6

З історії виникнення листів МАЛЮНКОВЕ ПИСЬМО ВУЗЛИКОВЕ ПИСЬМО НА ГЛИНЯНИХ ПЛИТКАХ НА ДЕРЕВ’ЯНИХ ДОЩЕЧКАХ БЕРЕСТЯНІ ГРАМОТИ ПАПІРУС ПЕРГАМЕНТ ПАПІР Вампум - нанизані на стрічку морські черепашки.

Номер слайду 7

Поширеним було вузликове письмо – кіпу: зміст послань у ньому передавався через кількість прив’язаних до мотузки чи палиці шнурів і вузлів на них, їх колір; через форму, розташування.

Номер слайду 8

Творці слов'янської писемності Кирило і Мефодій Пам'ятник в м. Мукачеві

Номер слайду 9

Конверти та марки народилися в Англії

Номер слайду 10

Поштова марка — цінний папір, що є свідоцтвом оплати поштового відправлення. ЇЇ наклеюють на конверт для наступного погашення поштовим штемпелем.

Номер слайду 11

Адрес – письмове ювілейне вітання особі чи установі. Нашому ювілярові вручили вітальний адрес. Адреса – місце проживання особи або розташування установи, напис на конверті, телеграмі. Правильно пишіть адресу.

Номер слайду 12

Запам’ятайте: Адресат – той, хто отримує лист, телеграму. Відправлений лист знайшов адресата. Адресант – той, хто адресує, надсилає лист. Адресант повинен чітко підписуватися.

Номер слайду 13

Адресу відправника пишемо на конверті вгорі ліворуч у такій послідовності: 1. Прізвище, ім'я, по батькові. 2. Назва вулиці, номер будинку і квартири. 3. Назва міста, області, поштовий індекс. Адресу одержувача пишемо на конверті внизу праворуч у такій послідовності: 1. Прізвище, ім'я, по батькові. 2. Назва вулиці, номер будинку і квартири. 3. Назва міста, області, поштовий індекс.

Номер слайду 14

Зразок підпису конверта Адреса одержувача, індекс Кузан Василь Васильович вул. Пушкіна, 16, с. Довге, Закарпатська область, 90154 Адреса відправника, індекс Тюк Еріка вул. Першотравнева, 133, м. Іршава, Закарпатська область, Україна 90100

Номер слайду 15

Здебільшого листи складаються з таких частин: ПОЧАТОК: звертання до того, кому адресовано лист. ОСНОВНА ЧАСТИНА: зміст листа. КІНЦІВКА: форми ввічливості: з повагою, на все добре, до скорої зустрічі; повторні поздоровлення; підпис, число.

Номер слайду 16

„ Лист ” Писав із табора Василько: «Нових у мене друзів стільки! Я, мамо, добре відпочився! І опельсинів тут наївся. І накупався, як ніколи... Пеши. Вітаєм. Я й Мекола». А мама так йому писала: « Без тебе дома скучно стало... Але тобі на користь море. І ми зустрінемося скоро... Ти молодець, що "відпочився",— Коли б ще й грамоти навчився!» (Г. Бойко.)

Номер слайду 17

„ Лист ” Писав із табору Василько: «Нових у мене друзів стільки! Я, мамо, добре відпочив! І апельсинів тут наївся. І накупався, як ніколи... Пиши. Вітаємо. Я й Микола». А мама так йому писала: « Без тебе дома скучно стало... Але тобі на користь море. І ми зустрінемося скоро... Ти молодець, що "відпочив",— Коли б ще й грамоти навчився!» (Г. Бойко.)

Номер слайду 18

Поштові марки

Номер слайду 19

Пам'ятка “ Правила листування “ 1. Вчасно відповідайте на листи, не залишайте їх без відповіді. 2. Пишіть на якісному папері. 3. Дбайте про почерк, охайність в оформленні. 4. Уживайте звертання. Коли звертаєтеся до старших на Ви, пишіть це слово з великої букви. 5. Не порушуйте композиції листа (початок, основна частина, кінцівка). 6. Дотримуйтеся мовленнєвого оформлення, пишіть грамотно. Пам’ятайте: зміст листа говорить про вашу освіченість та виховання. 7. У кінці листа ставте розбірливий підпис, дату.

Номер слайду 20

Електронні листи надсилають через Інтернет

Номер слайду 21

Поштові скриньки

Номер слайду 22

Пам'ятник першій поштовій скриньці, за яку слугував черевик

Номер слайду 23

Єдиний у світі пам'ятник листоноші Федору Фекеті знаходиться у районному центрі Перечин на Закарпатті (Україна)

Номер слайду 24

Закінчити речення Сьогодні на уроці: - я дізнався про... - я навчився... - мені найбільше сподобалося... - мені запам’яталося...

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Мойсеєнко Світлана Анатоліївна
    Дякую! Цікава і яскрава презентація.Навчально-виховна мета глибока і проста: зацікавити школярів такою формою спілкування , як лист. Презентація знайомить учнів про листування від історії листа - до сучасної його форми - електронного листа з необхідними відомостями про електронну адресу. Дітям обов'язково буде цікаво!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
6 січня 2019
Переглядів
3925
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку