Презентація до уроку: "Середовище, наповнене мистецтвом. Види скульптури".

Про матеріал
Презентація до уроку: "Середовище, наповнене мистецтвом. Види скульптури", до підручника О. Гайдамака, Н. Лємешева, 5 клас. НУШ
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Середовище, наповнене мистецтвом(продовження) . Професійне мистецтво. Види та матеріали скульптури. Інсталяції: креативні рішення для естетизації середовища.

Номер слайду 2

Організація класу Добрий день!Уже дзвінок нам дав сигнал: Працювати час настав. Тож і ми часу не гаймо. Роботу швидше починаймо.

Номер слайду 3

Метод «Мікрофон»Що таке скульптура?Назвіть виражальні засоби скульптури. Що таке фактура?Назвіть прийоми ліплення, які вам відомі.

Номер слайду 4

Гра «Оживи скульптуру»На дошці представлена фотовиставка скульптур відомих митців. Перед ведучим є картки з фотовиставки. Ведучий обирає картку із зображенням та передає особливості скульптури за допомогою постави та руху. Учні відгадують ,яку скульптуру показує ведучий. Після відгадування вчитель демонструє слайд з цікавинкою про скульптуру.

Номер слайду 5

Вегревільська писанка — скульптура української писанки в канадському місті Вегревіль, названому на честь католицького ченця-місіонера Валентина Веґревіля. Пам'ятку було відкрито 1975 року торговою палатою міста на честь сторіччя Канадської королівської кінної поліції. За художнє вирішення відповідав місцевий митець українського походження Павло Цимбалюк. У проєкті використані сучасні методи комп'ютерної графіки та були залучені студенти. Веґревільська писанка стала настільки впізнаваним символом української культури в Канаді, що канадський уряд щороку випускав спеціальні пам'ятні монети у 2016—2020 роках.

Номер слайду 6

Пам'ятник Проні Прокопівні та Голохвастову — пам'ятник персонажам кінокомедії «За двома зайцям» розташований в Києві на Андріївському узвозі. Проня Прокопівна та Свирид Голохвастов є персонажами комедійної п'єси "За двома зайцями" (1883) українського драматурга Михайла Старицького. Пам'ятник розташований поблизу Андріївської церкви (архітектор Франческо Растреллі), на самому початку Андріївського узвозу в Києві.

Номер слайду 7

Пам'ятний знак полтавській галушці, або пам'ятник галушці — символічний пам'ятний знак на честь традиційної для регіону Полтавщини страви української кухні — галушки, в Полтаві, один із міських символів, уособлення щедрості й добробуту. Розміщений у затишному і мальовничому закутку в історичній частині Полтави — на Соборному майдані на Івановій горі, поряд з однойменним рестораном. Автори пам'ятного знака — народний художник України Анатолій Чорнощоков і скульптор Микола Цись.

Номер слайду 8

Пам'ятник козаку Мамаю — монумент, споруджений на честь козака Мамая, одного з найпопулярніших в українській культурі образів козака-лицаря, який вважається уособленням українського народу в цілому. Пам'ятник знаходиться в центрі міста Києва на Майдані Незалежності. Монумент був встановлений в 2001 році напередодні православного свята Покрова Богородиці, коли також святкується день українського козацтва.

Номер слайду 9

Фантазія, креативність та небайдуже ставлення до охорони довкілля притаманні сучасним митцям. Вони використовують у своїх роботах незвичні матеріали, зокрема ті, що вже були в ужитку. Бесіда

Номер слайду 10

Розгляньте скульптурні зображення. Джо Йонг Хо. Лев. Джеймс Доран-Вебб. КоніГаррієт Мід. Вівці

Номер слайду 11

Поміркуйте, що найбільше сприяє посиленню враження від скульптури.колірфактурарозмірматеріалформаспосіб обробки

Номер слайду 12

За змістом і призначенням розрізняють скульптуру станкову, монументальну, декоративну і малих форм (дрібну пластику).

Номер слайду 13

Станкова скульптура має самостійне художнє значення, експонується в залах художніх музеїв і галерей, доповнює інтер’єри громадських і житлових споруд. Зазвичай розміри станкової скульптури наближені до натуральних.

Номер слайду 14

Монументальна скульптура — це насамперед величні пам’ятники видатним особам, тріумфальні арки на честь військових перемог, пам’ятні колони, обеліски та стели, присвячені історичним подіям.

Номер слайду 15

Призначення декоративної скульптури — прикрашати архітектурні споруди, парки та сквери (фонтани, вуличні ліхтарі).

Номер слайду 16

До дрібної пластики належать настільні статуетки, медалі, іграшки, прикраси з коштовного каменю чи дорогоцінних металів.

Номер слайду 17

Залежно від матеріалу, скульптура твориться способом ліплення (глина), висікання (камінь, дерево, слонова кістка), відливання або карбування (метал), видування (скло).

Номер слайду 18

У майстерні гончарів. Опішня. З давніх-давен побут людини супроводжують вироби з глини. В Україні практично кожна область мала свої великі й малі гончарні осередки, вироби яких вирізнялися неповторним місцевим колоритом і символікою. Та останнім часом усе частіше чуємо про "гончарну столицю"  – селище Опішне, що на Полтавщині. Тут, на порівняно невеликій глибині, залягають пластичні барвисті керамічні глини. Талановитість людей і наявність матеріалу сприяли розвитку гончарного промислу. Наприкінці ХІХ – початку ХХ ст. в містечку працювали близько 1000 гончарів, продукція яких розходилася як по навколишніх селах, так і далеко від Полтавщини. Нині Опішне включено до списку історичних населених пунктів України.  

Номер слайду 19

Ідею створення в Опішному національного культурно-мистецького центру виношував ще відомий кінорежисер і письменник Олександр Довженко. У 1954 р. він записав у своєму щоденнику: "Увечері перед сном розповів своєму новому сусіду ідею створення в Києві під безпосереднім шефством уряду невеличкої групи художників-монументалістів, архітекторів, різьбярів і керамістів для того, щоб, вибравши село, скажімо Опішню, і завчасно домовившись з колгоспниками, перебудувати його за кілька років так, щоб воно стало зразковим центром уваги всіх будівників, колгоспників, туристів, мистецтвознавців". У 1986 р. в Опішному було засновано Музей гончарства, з 2001 р. – Національний музей-заповідник українського гончарства. На подвір'ї музею розкинувся так званий Гончарський етнопарк (галерея монументальної й садово-паркової глиняної скульптури). Просто неба стоять неймовірні витвори найрізноманітніших розмірів і форм, виконані митцями з різних міст України – переможцями Всеукраїнських гончарських фестивалів, що проводяться в Опішні.

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Перегляньте відео «Як видути зі скла ялинкову прикрасу». Оригінальне посилання https://youtu.be/4q. WTr0 Omi. Mk

Номер слайду 22

Вправа « Асоціативний кущ» Скульптурастанковамонументальнадрібна пластикаліплення. Відливанння(карбування)видування. Способи створення:

Номер слайду 23

Офтальмологічна пауза

Номер слайду 24

Правила безпеки на уроці образотворчого мистецтва. Роботу розпочинати лише з дозволу вчителя. Використовувати інструмент тільки за призначенням. Під час роботи дотримуватися правил безпечної поведінки з пластиліном і стеками.

Номер слайду 25

Варіант 1. Зліпи казкового персонажа та прикрась ним ялинкову підвісну кульку з легкого пластиліну. Пам’ятайте, що повітряний пластилін швидко твердне на відкритому повітрі. Тому попередньо його не розминайте і ліпіть швидко. Для склеювання деталей змочуйте місце стиків ,великі елементи фігур бажано фіксувати, наприклад зубочистками.

Номер слайду 26

Послідовність виконання:1. Оберіть казкового персонажа та кольори елементів фігури.2. Зліпіть деталі( голова, руки, лапи, одяг..).3. З’єднайте елементи на закріпіть на новорічну іграшку.

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Послідовність виконання:1. На картоні позначити простим олівцем силует новорічної іграшки і гілки ялинки.2. Обрати колір ялинкової іграшки. Невелику частину пластиліну розім’яти і «малювати пластиліном по контуру і в середині силуету кульки.3. Прикрасити кульку різнокольоровим орнаментом.4. Позначити голки ялинки . Варіант 2 Виготовити новорічний 3 D -рельєф

Номер слайду 30

Метод «Мікрофон» Продовжити речення: Цей урок допоміг мені усвідомити. Ознайомлення з твором дало мені… Найцікавішим на уроці для мене було….. З уроку взяв(-ла) для себе

Номер слайду 31

На дозвіллі …Дослідіть в інтернет-мережі особливості створення скульптур з льоду чи снігу.

pptx
Пов’язані теми
Мистецтво, 5 клас, Презентації
Додано
10 січня
Переглядів
193
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку