Презентація до уроку. Сергій Носань. Збірка «Данилків календар». Оповідання «Козацький скарб».

Про матеріал
Презентація до уроку. Сергій Носань. Збірка «Данилків календар». Оповідання «Козацький скарб».
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Підготувала Третяк Валентина Миколаївна, вчитель української мови та літератури ЗОШ № 6 Золотоніської міської ради Черкаської області

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Носань Сергій Лукич народився 1 липня 1939 року у селі Чехівка Чорнобаївського району Черкаської області у працьовитій хліборобській родині. Насправді ж істинним місцем його народження є хутір Дубинка, що входив до Чехівської сільради.

Номер слайду 4

Після закінчення школи працював у будівельній бригаді. Наступними віхами життя були служба в армії, робота на переправі (на поромі). 1967 року закінчив Черкаський педагогічний інститут. Працював матросом, учителем, журналістом, викладачем інституту. Зараз працює редактором Черкаської обласної державної телерадіокомпанії.

Номер слайду 5

Автор оповідань, повістей: «Стежка в зеленому житі» (1976), «Час глибокої осені» (1979), «Високі, високі гори» (1984), «Вогонь, що спалює дотла» (1989), «Пір’їна з крила Жар-птиці» (про народного майстра з Кам’янки Макара Муху), «Осіннє золото» (2004); романів: «Метеори» (1986), «Голгофа любові», «Пласти»; нарисів «Геній правда», «Ой, Дніпро, Дніпро»; поетичних драм «Остання мить» (про лицаря української поезії Василя Симоненка), «Судна ніч» (про Богдана Хмельницького), «Богом даний я народу», «Мазепа»; п’єс про Т. Шевченка «Та не однаково мені…», про Софію Потоцьку, чиїм ім’ям названо парк «Софіївку» в Умані – перлину паркової архітектури світового значення «Моя любове, моя Мадонно», трагікомедій «Монолог» та «Ювілей» та ін.

Номер слайду 6

Лауреат обласної літературної премії «Берег надії» імені Василя Симоненка (1994) та літературно-мистецької премії імені Михайла Старицького (2001)

Номер слайду 7

Твори Сергія Носаня для дітей «Сонячний ранок», «Чисті плеса» та «Остання двійка» включені до антології дитячих оповідань українських письменників та до «Читанок» для 1-го і 2-го класів. Збірочки «Казки для Кирилка» (2006) та «Данилків календар» (2010) Сергій Лукич присвятив своїм онукам. Ці книги сповнені любові до дітей, тривоги за їхнє майбутнє і долю всієї України, її красивої та щедрої землі.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Що ми дізналися з оповідання «День блакитної весни»? Як лісові рослини та тварини зустрічають весну? Які зміни відбуваються у природі з приходом цієї пори року? Знайдіть у творі рядки і зачитайте. Для героїні оповідання весна видається «голубою-голубою». А якими кольорами сповнена ця пора року для вас? Які ми зробимо висновки з оповідання?

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Про що йдеться в оповіданні «Мудра книга»? Як батько з донькою любили проводити час? Яке запитання поставила донька батькові? Яку користь отримувала донька від таких лісових прогулянок? Чому автор називає природу мудрою книгою? Зробіть висновки з оповідання.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Проаналізуйте оповідання «Конвалії». Що нового ви дізналися про цю рослинку? Знайдіть і прочитайте її опис. Чому конвалії не можна рвати? Якої шкоди люди можуть завдавати першоцвітам? Як батько і донька ставляться до природи? Чим повчальне для нас оповідання «Конвалії»?

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Про що ви дізналися з оповідання «Дружна сімейка»? Яку рослину вирішила врятувати дівчинка? Які уявлення про природу мали герої оповідання? Що вони вирішили зробити? Про яку дружну сімейку йшла мова? Чим зашкоджує природі знищення дерев? Як ми можемо цьому завадити? Висновки з оповідання.

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Пройдемося сторінками оповідання «Береза сумує і плаче». Яку картину побачили герої оповідання у лісі? Знайдіть у творі ці рядки і прочитайте. Яка технологія видобування березового соку? Як це впливає на дерево? Яким чином люди можуть видобувати березовий сік і не зашкодити дереву? Як людина взаємодіє з навколишнім середовищем? На прикладі оповідання проаналізуйте вплив людини на природу. Висновки з оповідання.

Номер слайду 19

Номер слайду 20

-Розглянемо оповідання «Провчили». Хто такий дядько Гаврило? Яким було його хобі? Чому дівчинка боялася дядька Гаврила? Яка смішна пригода трапилася з Гаврилом Мефодійовичем у лісі? Як природа «віддячує» тим, хто її нищити? Зробіть висновки після роботи над оповіданням.

Номер слайду 21

Робота в парах. Творче завдання. На основі прочитаних оповідань Сергія Носаня зі збірки «Сонячний день» скласти сенкан

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Вправа «Мікрофон»: Чого нас вчать твори Сергія Носаня? Жити з усіма в мирі і злагоді Любити природу Бути відповідальними перед собою і навколишнім середовищем Радіти, що маємо на Україні таку природу Бути працьовитими Бути небайдужими, милосердними

Номер слайду 24

Рефлексія - Із творчості Сергія Носаня мені найбільше сподобалось … Домашнє завдання Написати твір-мініатюру «Краса природи навколо мене» або намалювати ілюстрацію до одного з оповідань.

Номер слайду 25

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ: 1. Література рідного краю (Літературна Черкащина). Посібник для 5 класу загальноосвітніх навчальних закладів / В. Т. Поліщук, В. М. Коваленко, О. О. Мануйкін, Г-П. М. Рижкова. – Черкаси: видавець Чабаненко Ю. А., 2010. – 252 с. 2. Рідні джерела. Уроки літератури рідного краю. Книга ІІ / упоряд. М. І. Гудзима. – Черкаси. – 2010. – 158 с. 3. https://onlyart.org.ua/biographies-poets-and-writers/nosan-sergij-biografiya/ 4. https://ukrlit.net/biography/nosan.html 5. http://chytanka.com.ua/static/702.ukr.html

Номер слайду 26

ppt
Додано
30 серпня 2020
Переглядів
1077
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку