Презентація до уроку "Соціальне багатоманіття"

Про матеріал
Громадянська освіта 10 клас. Розділ 3 "Людина в соціокультурному багатоманітті"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

РОЗДІЛ 3. ЛЮДИНА В СОЦІОКУЛЬТУРНОМУ ПРОСТОРІСоціокультурна багатоманітність. Громадянська освіта (інтегрований курс) 10 клас. Підготував вчитель історії Одеської ЗОШ№56 Голобородов Костянтин Володимирович

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Соціальний статус — це певна позиція особи в соціальній структурі групи і суспільства, пов'язана з іншими позиціями через систему прав і обов'язків. Соціальна роль — модель поведінки, орієнтована на певний статус. Її ще називають динамічною стороною статусу.

Номер слайду 5

Група — сукупність двох і більше людей, які певним чином взаємодіють одне з одним, усвідомлюють свою належність до цієї групи і вважаються її членами з погляду інших. Соціальна група — це сукупність людей, виокремлена за соціально значущими критеріями (стать, вік, національність, професія, дохід, влада, освіта та ін.).

Номер слайду 6

Соціальні інститути — це стійкі види соціальних взаємодій, які склалися історично, самовідтворюються і задовольняють життєво важливі потреби людей.

Номер слайду 7

Соціальна нерівність – система відносин у суспільстві, яку характеризує нерівномірний розподіл дефіцитних ресурсів суспільства (грошей, влади, освіти і престижу) між різними стратами, або верствами, населення. Соціальні нерівність є причиною і наслідком соціального розшарування (соціальної стратифікації)Стратифікація – процес і результат диференціації суспільства на різні соціальні прошарки, що відрізняються за своїм суспільним статусом. Які причини соціальної нерівності?Які види нерівності вам відомі?

Номер слайду 8

Первісне суспільство

Номер слайду 9

Культура – історично визначений рівень розвитку суспільства, творчих сил і здібностей людини, вираженний у типах і формах організації життя і діяльності людей, у їхніх взаєминах, а також у створюванних ними матеріальних і духовних цінностей.

Номер слайду 10

Основні функції культуринормативнаоціночнапізнавальнаінформативнакомунікативнасоціалізації

Номер слайду 11

КРІТЕРІЇ ПОДІЛУ КУЛЬТУРИЗа способом виявлення. ЗА спрямованістю. За приналежністю матеріальна. Духовна масоваелітарнанародназагальнолюдськанаціональна

Номер слайду 12

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Чоловіче. Жіноче Ґендер (англ. «стать») — це термін, уведений для позначення соціальних наслідків біологічного поділу на статі.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Етнічна група — це частина ширшого суспільства, члени якої вважають (або інші так вважають щодо них), що спільним для них усіх є їхнє походження, культура і що вони беруть участь у спільній діяльності.

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Соціальна рівність — це такий суспільний устрій, за якого всі члени суспільства мали б однаковий статус. Однак у реальному житті такий стан є недосяжним.

Номер слайду 17

Цінності — це загальновизнані переконання щодо цілей, до яких соціальна спільнота і кожен її член повинні прагнути, якими вони керуються у своєму повсякденному житті.

Номер слайду 18

Домашнє завдання. Опрацювати матеріал підручника стор.46-51 Завдання 10, стор. 51 Завдання:

pptx
Додано
18 листопада 2021
Переглядів
1000
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку