Презентація до уроку "Священні книги людства як пам'ятки культури і джерело літератури. Веди"

Про матеріал
Прозентація знайомить учнів з пантеоном індійських богів, але спочатку представлені священні книги людства, далі йдеться про історію створення, склад Вед. Нагадується про богів, знайомих учням з 6 класу. Проілюстрована тріада головних божеств (Брахма, Вішну, Шива), боги Індра, Агні, Ганеша. Наданий текст одного з гімнів Агні, котрий запропоновано проаналізувати.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Священні книги людства як пам'ятки культури і джерело літератури Загальнокультурне значення священних книг народів світу Веди як пам'ятка індоєвропейської словесності ІІ – І тис. до н. е. Образи ведійської міфології

Номер слайду 2

Чини з людьми так, як ти хотів би, щоб вони чинили з тобою Веди від санскрит “veda” – знання ХVІ – V ст. до н. е. Біблія З грецьк. “книга” 6 книг (39+27) Коран Від араб. “зібрання одкровень” VІІ ст. н. е. Старий Заповіт ХІІ – ІІ ст. до н.е. Новий Заповіт І – ІІ ст. н. е. вихідна основа етичних уявлень, культури і мистецтва різних народів; думки, почуття і вірування давніх людей; погляд на світ і світобудову; моральний і духовний досвід багатьох поколінь; система законів (заповідей) життя; пізнання абсолютної істини – Першопричини всього; мета – привести людину до усвідомлення свого призначення в світі.

Номер слайду 3

Священні книги як вихідна основа світових релігій З давніх-давен образ саду асоціювався у різних народів зі світлим раєм, омріяним Едемом - місцем вічного блаженства, де панують затишок і благодать. Такий сад є образом-символом духовної літератури, який вбирає в себе вічне і сьогоденне. Кожне дерево в ньому - священна книга людства. Священні пам’ятки літератури дають нам уявлення про думки, почуття та вірування людей, моральний і духовний досвід, який прагнули залишили для нащадків багато поколінь різних народів. У них містяться історичні події, життєписи людей, обраних бути речниками вищої Істини. Прихильники світових релігій вважають священні писання безсмертним божественним одкровенням. Вони допомагають людині піднятися на високоморальний рівень. Мета вивчення священних книг полягає в пізнанні абсолютної істини - Першопричини всього. Це об’єднує всі давні пам’ятки народів світу.

Номер слайду 4

Веди. Історія створення, склад  Веди – пам’ятка давньої індійської літератури, одна з найдавніших книг світу. Слово „веда” означає „священне знання, що існує довіку”. Веди складаються з чотирьох книг, де зібрані віршовані релігійні гімни, молитви, замовляння від хвороб та ворогів, магічні  заклинання, звернення до богів, мудреців, небесних світил тощо.       Перша книга – „Ригведа” – книга гімнів.       Друга книга – „Самаведа” – книга пісень, мелодій.       Третя книга – „Яджурвега” – книга жертвних формул, описів ритуалів.       Четверта книга – „Атхарваведа” – книга заклинань жерців.       Веди народжувались упродовж тривалого часу й існували спочатку в усній формі. За індуїстською традицією, ці вірші є одкровенням верховного бога Брахми, передані стародавнім мудрецям та співцям – ріші, які обробляли й доповнювали вже існуючі гімни, шліфуючи їхню форму. Пізніше їх записали жерці літературною староіндійською мовою – санскритом.       У найважливішій і найстарішій з ведичних збірок – „Ригведі” – налічується 1028 гімнів, що вміщені в 10 книгах. Найбільше гімнів звернено до бога вогню Агні, бога громовиці Індри та інших сил природи, наділених людськими властивостями. Стародавні співці возвеличували красу, розум та стверджувальність богів, на честь яких „як веселі гірські струмки, що рвуться з гір, лунають наші гімни”.       „Ригведа” вирізняється ліризмом, багатством художньо-зображувальних засобів.

Номер слайду 5

Чисельний пантеон індійських богів В Ригведі згадується велика кількість богів: 33, 330, 3306. Перше місце належить «атмосферному» богу Індрі – громовержцю, богу бурі і дощу. До цього гігантського, могутнього, войовничого велетня  звернено 250 гімнів. Він може з’їсти за один раз 300биків і випити озеро соми (священного напою). Найвидатніше діяння – перемога над демоном засухи, Врітрою. В небесній сфері мешкають прекрасні, світлі брати-близнюки Ашвіни, які їздять по небу на колісниці і рятують людей від різних небезпек. На небі є Ушас – богиня зорі, світла діва, сестра богині темної ночі Ратри. За нею завжди слідує закоханий в неї Сур’я- бог Сонця. Серед земних богів найважливіший Агні, бог вогню, до якого звернено 200 гімнів. Він живе в кожному будинку, допомагає виганяти злих духів, благодійник людей, посередник між богами і смертними. Очолює вершину піраміди трійка «ватажків» індійського пантеону, що стають основою для всього – це Трімурті: Брахма, Вішну, Шива. У шостому класі ми дізналися також про Варуну, хранителя істини і справедливості, Адіті (жіноче божество, матір богів), Вівасвата (солярне божество, родоначальник людей), Ману – першопредка, прабатька людей, Яму – володаря царства мертвих, мудреців (Чьявана, Агастья), асурів, які билися з богами.

Номер слайду 6

Брахма Він уособлює тріаду головних божеств і виступає творцем усього земного. Є кілька версій його зародження. Згідно з першою легендою, Брахма має космічне походження і зароджений в первісному океані плаваючого золотого яйця. А його залишки після появи на світ розтягнулися по всьому Всесвіту, і створивши його таким способом. Інша легенда приписує йому появу з квітки Лотоса, що також має зв'язок з водою. З-за цього зв'язку водного походження його ще іменують «Канджа», що і перекладається, як «народжений у воді». Але є ще один зв'язок – це зв'язок з Вішну (нижче ми повернемося до нього). За першою версією він вклав ім'я в ці первісні води, а з другої теорії – божество виросло з його пупа. Правда, на початкових етапах формування Всесвіту. Зовнішність Брахми дуже своєрідна – у нього всіх важливих частин тіла 4, точніше, рук та облич, але тільки дві ноги. Часто до такої кількості прив'язують тісний зв'язок між основними сторонами світу, щоб за всім спостерігати. За другою версією – це відображення основних частин Вед. Але також це говорить про основу людини – розум, вміння мислити, его і самовпевненість. Вбрання у нього яскраві, барвисті і червоного кольору, як часто характерно для індійського народу, з безліччю золотих доповнень. Взагалі, золото підкреслює важливість або участь у творенні Всесвіту.

Номер слайду 7

Багатолікий мудрець. Уособлює Брахму

Номер слайду 8

Вішну Це могутній і грізний охоронець світобудови. Дуже важлива персона серед почесної трійки, оскільки також відіграє фундаментальну роль. Причому навіть корінь його ім'я звучить як «наповнювати». Зародився він у воді, яка і є його обителлю. Є тісний зв'язок з Брахмою, адже він виріс з пупка, що являє собою лотос даного божества. Але ще Вішну – це гармонія світу в боротьбі зі злом. Це життєвий цикл від палючого сонця до проливного дощу. Хоча є певні припущення, що раніше він обіймав другорядну щабель. Він зображений у синіх, блакитних або чорних кольорах, з чотирма руками, що означає чотири сторони світу, тобто – неподільну владу. При цьому в руках тримає благословінну раковину, захисну чакру верховної влади, символічний лотос і зброю у формі булави. Саме його форма наповнює світ безліччю різних сил у вигляді аватарів для захисту всього живого. Тому має 1000 імен. До речі, аватаром його іменують при сходженні на землю у вигляді людини або тваринни. Взагалі Вішну має 10 перетворень: Матс — в образі риби; Вараха – це дикий кабан; Вамана — це карлик; Курма – у вигляді черепахи; Парашурама спускається у вигляді людини з сокирою, в якості якого виступає герой епосу Рамаяни – Рама; є також людина-лев – Нарасімха; легендарний дашаватар Крішна, якому поклоняються і як самостійного божеству; Будда також входить в цей список, будучи засновником буддизму; і завершальним у списку стоїть аватар майбутнього — Калки.

Номер слайду 9

Вішну. Десятки перетворень і тисячі імен

Номер слайду 10

Шива Початкове іменування було Рудра. Це також верховний Бог, що стежить за порядком у Всесвіті. Він грізний і милостивий одночасно, руйнує людські ілюзії і дає надію на заступництво. Це дволикий вигляд створення і руйнування. До речі, саме Шива виступає творцем двох інших богів тріади. Шива часто зображується сидячим в позі лотоса з блідою шкірою, але з блакитним відтінком. Волосся скручено в пірамідальний пучок. Нерідко в його руках зображується курильна трубка, глечик з нектаром безсмертя та інші обрядові предмети. Також можна зустріти і танцююче божество. У нього чотири руки і три ока, один з яких розташований в центрі лоба. Має вогненний погляд, змушує тремтіти усіх, на кого він звернений. Але тисячоліття тому його зображували у вигляді триголового істоти. До речі, він часто ілюструється гермафродитом і нерідко має розділене навпіл тіло статевої приналежності. У якості намиста та браслетів у нього виступають змії, а на плечах накидається тигрова або слонова шкіра. Для підкреслення влади в руках нерідко можна побачити Тришула або тризуб.

Номер слайду 11

Шива. Суперчливе втілення

Номер слайду 12

Індра Це володар небесного царства і всіх богів, але пізніше поступився місцем лідируючій трійці. Також він подібно Зевсу виступає покровителем грому, дощу і блискавки, тому на зображенні в руці у нього відповідний символ. Зберігає східну сторону світла. Бог блискавки.

Номер слайду 13

Агні Його ім’я вказує на таку характерну рису, як вогонь. Так і є – це його покровитель. При цьому він, наче Прометей, виступає посередником між Богами і людьми. Зображується в символічному червоному вбранні, маючи при цьому 6 очей на дві голови і 7 рук на одне тіло. Часто ілюструється з вогнем і димом.

Номер слайду 14

Багатолике релігійне розмаїття

Номер слайду 15

Ганеша Він вважається Богом мудрості, покровитель наук і мистецтв. Його знають не тільки в Індії, але на рідній території дуже шанують. А перед тим, як почати щось читати чи писати, завжди звертаються за допомогою або навіть радою. Це син Шиви і благої форми дружини Парваті. Причому є дуже цікаві теорії про походження і появи такого вигляду. Одна з найпопулярніших версій – голови позбавив його ж батько, коли малюк не пускав його в покої до дружини. Але щоб заспокоїти дружину, він створив йому слонову голову. Він зображується в червоному і жовтому кольорі, при цьому один бивень відсутній. Може мати безліч рук, що залежать від зображення. Адже його інколи малюють у вигляді щура або собаки. Але ми з вами звикли прикрашати слоновими фігурками з людським тілом свій робочий стіл, забезпечуючи натхнення, успіх і хороший заробіток.

Номер слайду 16

Символізує пізнання

Номер слайду 17

Храм Акшардхам Каджурахо Храм любові Культура давньої Індії. Храми

Номер слайду 18

Довідка: Гімн – (грецьк. похвальна пісня)- урочистий музичний вірш на слова символічно-програмного змісту -    Кому присвячений гімн? -    Яким постає в поезії Агні? -    Як називає автор божество, до якого звертається? -    З чим порівнюється Агні? -    Про що просить у Агні той, хто приносить жертву? Читання, аналіз тексту Гімн Агні Батько всієї родини приносить поданки. Агні швидко біжить по всім вітті кострища. Вже не такий він слабкий, молодесенький, як був на початку, В час, як дві матері його на світ породили. Хутко він займе ті гілочки, ще не доторкнуті. Шириться, ститься, кинувсь на вітки найвищі, Швидше, все швидше… он кинувсь на нижчиї знову. Гляньте, як раптом Агні боговитий змінив свою постать! Вітром розмаяний, в’ється, тріщить, гоговить і вирує, Ділить свій пломінь, і палить, і сорні сліди полишає. Мчить, наче повіз, червоним пломінням вже неба сягає.  Швидко від сяйва його никне темрява, наче ті птахи, Що поспішають сховатись від сонця упалів. Вчуй нас, ти, боже поданків! Ти маєш прекраснеє світло, Коней прудких, пишний повіз ти маєш! Мудрий, щасливий ти, Агні! О, зглянься на наші благання! О, допровадь нас скоріше до щастя й багатства!                                                          Переклад Лесі Українки

Номер слайду 19

Робота з підручником Перевірте себе. Спробуйте відповісти на запитання на с. 16 підручника. Прочитайте переклади ведійських гімнів у підручнику (с.с. 16 – 17). Знайдіть у наданих уривках засоби художньої виразності - епітети (ясного Агні) -… - метафори (сяєвом грає) -… - порівняння (мов гривою в повозі кінь) -…

Номер слайду 20

Домашнє завдання 1. Відповісти на запитання (с. 18 підручника). 2. Прочитати розділи Біблії: “Творення”, “Каїн і Авель”, “Всесвітній потоп”, “Вавілонська вежа”.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.5
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Анадруцька Світлана Іванівна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Машталір Ірина Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Лісняк Вікторія Михайлівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Konovalova Liliya Petrivna
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
ppt
Додано
5 вересня 2020
Переглядів
13183
Оцінка розробки
4.9 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку