Презентація до уроку з розвитку мовлення. Твір-опис за картиною на біблійний сюжет

Про матеріал
Презентація допоможе залучити учнів до мистецькознавського аналізу твору художника або художників, які зверталися до біблійних сюжетів. Приклад твору-опису наданий з метою наочно пояснити, як правильно оформляється такий твір. Не знаю, чи сподобається мій твір учителям, він є суто формальним, але як зразок для учнів, сподіваюся, знадобиться.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Твір-опис за картиною на біблійний сюжет Розвиток мовлення № 1

Номер слайду 2

контрастним: Робота над твором-описом за картиною Твір-опис за картиною, здається, створити дуже легко, але він містить мистецькознавський аналіз, і кожна людина, яка за нього береться, повинна володіти такими термінами: Колорит картини: Колори́т — система співвідношення кольорів, що утворює певну єдність і є естетичним проявом барвистого різноманіття дійсності. Колорит один із найважливіших засобів художньої виразності, істотний компонент художнього образу твору. Колорит може бути світлим: темним: теплим: холодним: гармонійним:

Номер слайду 3

Ікона “Блага звістка” у теплому контрастному колориті Робота Рафаеля у світлому колориті

Номер слайду 4

Композиція картини Композиція – це розташування частин твору у певній послідовності. Якщо йдеться про картину, то композиція може бути центральною, діагональною, зміщеною в той чи інший бік, багатофігурною або одноосібною (портрет). У композицію входять стафажні фігури, фон картини, центральні особи. У першу чергу описується передній план картини, де зазвичай розміщені центральні особи. Виключенням є картина Іванова “З'явлення Христа перед народом”, де фігура Христа розміщена на задньому плані, але до неї прикуті погляди всіх героїв картини, навіть римських легіонерів, які нібито виконують військову команду. Задній план картини зазвичай служить фоном. Це може бути пейзаж, інтер'єр або просто світлий чи темний фон, що не містить зображення. У добу Відродження майстри почали використовувати прийом сфумато, що дозволив надати зображенню об'єму , виділив центральну фігуру.

Номер слайду 5

Леонардо да Вінчі. Джоконда. Приклад центральної композиції. На задньому плані пейзаж. Сфумато (димка) надає центральній фігурі об'єму.

Номер слайду 6

Діагональна композиція картини Новеллі Зміщена вліво композиція картини Рембрандта. Центральними образами є батько та його блудний син. І хоча старший син (фігура з правого боку) теж є героєм картини, інші фігури можна вважати стафажними.

Номер слайду 7

Картина О. А. Іванова – яскравий приклад багатофігурної композиції

Номер слайду 8

Шарль Лебрен. Святе сімейство зі сплячим немовлям Ісусом ХVІІ ст. Класицизм Стиль картини Картини на біблійні теми написані переважно в класичному (академічному), романтичному, реалістичному стилі

Номер слайду 9

Тиціан. Каяття Марії Магдалини. 1565. Реалізм

Номер слайду 10

Ежен Делакруа. Христос на хресті. Романтизм Більшість робіт на біблійну тему виконана на дереві або на холсті олією або темперою у техніці живопису. Графічні роботи (малюнок, офорт) використовуються як ілюстрації до Біблії.

Номер слайду 11

Зміст, композиція твору-опису Твір повинний складатися з 3-х частин: вступу, основної частини і висновку. У вступній частині ви повинні пояснити свій вибір роботи для твору-опису, сказати кілька слів про художника. Основна частина містить опис картини або книжкової ілюстрації. Послідовно описується композиція твору, її колорит, центральний персонаж або персонажі, фон, стафажні фігури. Деякі предмети або герої на картині можуть бути символічними, тому необхідно розтлумачити їхній алегоричний зміст. У заключній частині твору ви висловлюєте своє враження від картини. Якщо твір пишеться у формі есе, все сказане подається в емоціональному забарвленні.

Номер слайду 12

Це приклад вступу до твору Приклад твору-опису за картиною Твір-опис за картиною П. П. Рубенса “Христос у вінку з тернини” Пітер Пауль Рубенс – фламандський живописець ХVІ – ХVІІ століть. Його роботи присвячені релігійній, міфологічній, історичній тематиці, але він писав ще й портрети, пейзажі, декоративні роботи. Мене приваблює творчість Рубенса з багатьох причин, але головне – його вміння втілювати свій задум у реалістичній манері.

Номер слайду 13

Сюжет картини ілюструє рядки Євангелія від Матфея. Коли Ісуса схопили, то привели до Понтія Пілата. Прокуратор не знав, чи відпустити Христа, чи засудити. Під впливом синедріону і натовпу він виніс Ісусу смертний вирок, але зняв з себе відповідальність – “умив руки”. На передньому плані картини головні герої – Ісус і Понтій Пілат. На задньому – один з римських легіонерів. Ісуса виводять, щоб показати народу. Невдовзі його стратять, але зараз з нього роблять посміховисько. На голову одягнули вінець із тернини як символ неіснуючої корони. Гострі шипи завдають пекучого болю, сінці, рани на плечах свідчать про те, що його били, бичували, але мученик не виглядає наляканим, жалюгідним. Він прийняв рішення – прийняти смерть, щоб спокути гріхи людства. Понтій Пілат показує правою рукою уперед, ніби прокладаючи шлях Христу.

Номер слайду 14

Символічним є колорит картини. Набедрена пов'язка білого кольору - символ чистоти. Тканина червоного кольору, яку намагаються накинути на плечі Христа, символізує кров, а також міцну, могутню монархію, але в очах римлянина це насмішка, знущання. Відблиски червоного на шоломі воєна -охоронця – знак того, що є і його провина у пролитті крові невинного. Добро і зло, світло і темрява відбилися як у художніх образах, так і у колориті цієї чудової картини. Це приклад основної частини твору Картина вразила мене з першого погляду. Неперевершена майстерність Рубенса, знання анатомії, сам задум, яскравий колорит твору заслуговують уваги і поваги. Із задоваленням дізнаюся більше про цього художника. Невелике завершення, яке містить враження від картини

Номер слайду 15

Домашнє завдання Записати твір у робочий зошит. За бажанням створити презентації за темою “Коран”.

ppt
Додано
8 вересня 2020
Переглядів
1952
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку