Презентація може використовуватись як додатковий дидактичний матеріал до уроку. Містить матеріал про вітаміни, їх роль у житті людини, історію виникнення вітамінів.
Тема. Мета. Типи поживних речовин. Вітаміни. Ознайомитися з історією відкриття вітамінів;Вивчити вплив вітамінів на живий організм;Розробити практичні рекомендації щодо збереження вітамінів у їжі;Розвивати навички роботи в групах.
Номер слайду 2
З історії відкриття вітамінів. Цинга
Номер слайду 3
Лунін. Микола Іванович Вчення про вітаміни. Христіан Ейкман. Бері - беріКазимир Функ. Термін «вітамін»
Номер слайду 4
Вітаміни. ВодорозчинніЖиророзчинніК, Е, Д, АВ1, В2, В6, В12, С
Номер слайду 5
{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Назва вітаміну. Джерела. Роль в організміПрояви авітамінозу. Віт. В1 - тіамін. Хліб, горох, овес, дріжджі, яєчні жовтки, гречка, картопля. Участь в обміні речовин, впливає на стан нервової системи. Хвороба бері - бері
Номер слайду 6
{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Назва вітаміну. Джерела. Роль в організміПрояви авітамінозу. Віт. В2 - рибофлавін. Сир, молоко, яйця, хліб, печінка, капуста брокколі, огірки, томатах. Участь в окислювально-відновних реакціях, забезпечує здорову і гладеньку шкіру. Запалення слизових оболонок, часті фурункули, ячмені, герпеси, дерматиди
Номер слайду 7
{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Назва вітаміну. Джерела. Роль в організміПрояви авітамінозу. Віт. В6 - піридоксин. Проростки і висівки пшениці, зелені листяні овочі, молоко, м’ясо, яйця, риба. Регулює стан нервової системи, підтримує здоров'я зубів та ясен. Анемія, нездужання, дерматити,судоми розлад травлення
Номер слайду 8
{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Назва вітаміну. Джерела. Роль в організміПрояви авітамінозу. Віт. В12 - ціанокобаламін. Дріжджі, водорості, печінка, нирки, ікра, риба, яйця. Бере участь у кровотворенні, регулює вуглеводний і ліпідний обмін речовин. Недокрів'я - анемія
Номер слайду 9
{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Назва вітаміну. Джерела. Роль в організміПрояви авітамінозу. Віт. С – аскорбінова кислота. Лимони, шипшина, зелена цибуля, смородина, червоний перець. Наймогутніший антиоксидант, бере участь в окисно-відновних реакціях. Нестача знижує опірність організму до інфекцій, цинга
Номер слайду 10
{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Назва вітаміну. Джерела. Роль в організміПрояви авітамінозу. Віт. D – кальцеферол. Яєчний жовток, печінка тріски, риб'ячий жир, молоко, сонячне світло. Регулює обмін кальцію і фосфору в кістковій тканиніРахіт, стримує ріст
Номер слайду 11
{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Назва вітаміну. Джерела. Роль в організміПрояви авітамінозу. Віт. А - ретинол. Масло, яйця, риб'ячий жир, печінка, морква. Впливає на ріст, регулює обмінні процеси в шкірі, слизових оболонках очей. Куряча сліпота, затримка росту
Номер слайду 12
{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Назва вітаміну. Джерела. Роль в організміПрояви авітамінозу. Віт. К - філохінон. Шпинат, зелені помідори, картопля, капуста, банани, ягоди горобини. Впливає на зсідання крові, попереджає остеопороз, виробляється в товстому кишечнику Порушення зсідання крові
Номер слайду 13
Номер слайду 14
Який вітамін відсутній?Очищений рис
Номер слайду 15
Який вітамін відсутній?
Номер слайду 16
Домашнє завдання: Вивчити параграф № 35;Знайти художні твори, в героїв яких були б ознаки авітамінозів.