Презентація до уроку "Том Сойєр. ТЛ. Портрет"

Про матеріал
Поняття "портрет" у презентації доповнюється конкретним прикладом. Надані ілюстрації нагадують про героїв твору, епізоди, у яких вони задіяні. Кроссенс "Характеристика героя" стосується розділів 1-23. Нагадується про зміст розділів 24-30, передбачено читання розділу 31 за підручником. Зміст розділів 32-35 переказаний у кількох словах. Гронування діти можуть створити самостійно, але про всяк випадок грони надані у презентації.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

1 6 5 4 3 2 Епізод твору? Впізнаєте героїв повісті?

Номер слайду 3

7 12 11 10 9 8 Епізод твору? Впізнаєте героїв повісті?

Номер слайду 4

«…він уже нічим не відрізнявся за кольором шкіри од своїх блідолицих братів: волосся його було дбайливо зачесане; коротенькі кучері лежали гарно й рівно. (Сам він завжди дуже дбайливо пригладжував свої кучері й намагався притиснути їх до голови, бо вважав, що кучері роблять його схожим на дівчину, і це псувало йому все життя).» - приклад портрету. Том Сойєр Портрет – один із засобів художнього зображення персонажа твору, змалювання (опис) людини, її зовнішнього вигляду, виразу обличчя, одягу, рухів, поведінки тощо. Саме за допомогою такого опису ми й уявляємо героя твору, створюємо його образ. Під такий опис режисери фільмів підбирають акторів.

Номер слайду 5

За розділами 1 - 23

Номер слайду 6

Зміст розділів 24 – 30 Після виступу у суді Том боїться помсти індійця Джо, якого не змогли спіймати. Том і Гек вирішують шукати закопані скарби. Під час пошуків хлопці оглядають напівзруйнований будинок, до якого приходить індієць Джо з приятелем-іспанцем. Хлопці бачать, як волоцюги находять скриньку з золотом за комином на першому поверсі. Скарби не дають їм спокою, і друзі стежать за волоцюгами, навіть знаходять кімнату у корчмі, де ночує індієць Джо, але у місто повертається Беккі Тетчер, і Том відправляється з нею на пікнік, в якому бере участь багато дітей. Товариство йде до печери Мак- Дугала, що є величезним лабіринтом. Тим часом Гек стежить за волоцюгами і дізнається, що вони хочуть заподіяти лиха вдові Дуглас. Вчасне звернення Гека до валлійця, сусіда вдови, рятує вдові життя. У неділю виявляється, що Том і Бекккі не повернулися разом з усіма дітьми з пікніка, і лише тоді дорослі зрозуміли, що діти могли загубитися у печері.

Номер слайду 7

Читання розділу 31 (с.с. 164-171 підручника) Експозиція (знайомство з героями, часом і місцем дії)-Том і Беккі оглядають печеру. Зав'язка - ключовий момент розгортання подій. – Діти опинилися у місці, повному кажанів, і загубилися, тікаючи від них. Розвиток дії - подальше розгортання подій, розкриття характерів героїв. Діти шукають вихід, Том намагається заспокоїти Беккі; з часом вони находять струмочок і їдять “весільний пиріг”. Вирішують залишатися біля струмка, бо сподіваються, що дорослі вже почали їх шукати. Останній недогарок свічки догорає, втомлені й голодні діти засинають. Прокинувшись, навпомацки рухаються далі, але знов повертаються до джерела. Далі вони рухаються, використовуючи мотузку від паперового змія й досягають провалля. Кульмінація - момент найвищого напруження в розвитку дії. - Том бачить з-за скелі руку зі свічкою, радіє, але то була рука індійця Джо. Розв'язка - подія, що завершує розповідь. - Том іде на пошуки виходу, залишивши Беккі біля струмка, й находить вихід з печери.

Номер слайду 8

Зміст розділів 32 – 35 Вівторок. Місіс Тетчер і тітка Поллі у відчаї. Серед ночі міські дзвони сповіщають, що діти знайшлися. Том розповідає, що, залишивши Беккі, він обстежив дві галереї, а в кінці третій побачив світло. Діти вибралися з печери за п'ять миль від входу до неї. Лише через два тижні Том пішов навідати Беккі і дізнався від судді Тетчера, що вхід у печеру надійно закритий. Таким чином індієць Джо загинув біля дверей від голоду та спраги. Том йде до Гека, й вони разом вирушають до печери, де індієць Джо переховав скарби. Гроші, знайдені у печері під скелею, хлопці пересипають у мішки і везуть до міста. У будинку вдови Дуглас зібралася почесна публіка. Вдова сповіщає, що вирішила взяти Гека до себе, а згодом допомогти з грошима, але Том приніс мішки з золотом, сума якого встановила трохи більше за 20 000 доларів. Хлопці зазнали слави і багатства. Суддя Тетчер був високої думки про Тома. Вдова Дуглас почала виховувати Гека, терпець якого урвався за три тижні. Він втік з багатого будинку, й лише Тому вдалося умовити Гека повернутися й спробувати звикнути до цивілізованого життя.

Номер слайду 9

Том справедливий фантазер талановитий чесний веселий розумний кмітливий сміливий безкорисливий благородний Назвіть епізоди, де проявляються наведені у гроні чесноти героя Характеристика Тома. Гронування

Номер слайду 10

Том Кмітливий Винахідливий Гарний організатор Романтик, фантазер Начитаний Оптиміст Благородний Добрий, співчутливий Сміливий Витривалий Вміє орієнтуватися в складних ситуаціях Неслухняний Самовпевнений Постійно ризикує Не думає про рідних, їхні переживання Має шкідливі звички (палить) Том Сойєр. Позитивне - негативне

Номер слайду 11

Під ім’ям Тома Сойєра описано відразу трьох нерозлучних друзів: це сам Сем Клеменс, його шкільний приятель Віллі Боуен та великий бешкетник і зірвиголова Томас Сойєр Співі.

Номер слайду 12

Домашнє завдання Описати Тома Сойєра, його зовнішність, те, яким уявляєте його саме ви. Скласти сенкан “Том Сойєр”. Скласти характеристику письмово. Обсяг роботи – 0, 5 сторінки. (Виконується одне з завдань на вибір).

ppt
Додано
10 серпня 2020
Переглядів
2890
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку