Презентація до віртуальної екскурсії «Державний музей книги і друкарства України».

Про матеріал
Презентація вчителя зарубіжної літератури Візгалової Н.Б. до віртуальної екскурсії (позакласна робота) у 5 класі, де міститься матеріал про Музей книги і друкарства України, його історію та устрій. Музей було створено у березні 1972 р. (у Міжнародний рік книги, що відзначався за рішенням ЮНЕСКО) в Києві у будинку колишньої друкарні, заснованої 1615 р. Друкарня безперервно діяла понад 300 років – до початку 20-х років минулого століття, що є унікальним явищем в історії європейського друкарства.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Державний музей книги і друкарства України. Віртуальна екскурсіядля учнів 5 класу Візгалова Н. Б., вчитель зарубіжної літератури, класний керівник 5 класу Ліцею №21 м. Житомира

Номер слайду 2

Музей розташований у давній архітектурній пам’ятці Києво-Печерської лаври — будинку монастирської друкарні, що діяла безперервно з початку ХVІІ століття до початку XX століття (понад 300 років).

Номер слайду 3

Музей книги і друкарства України розташований у двох будівлях: 1. Друкарня 2. СловолитняІсторія їх безпосередньо пов’язана з розвитком книговидання в Україні. Словолитня. Друкарня

Номер слайду 4

Друкарня. У будинку друкарні Києво-Печерської Лаври, яка пропрацювала з 1615 р. понад 300 років, сьогодні розташовані основні приміщення Музею книги і друкарства України. Східна частина корпусу друкарні має терасу, гарні вигнуті сходи та чавунний балкон.

Номер слайду 5

Словолитня. У внутрішньому дворі друкарні розміщено будинок словолитні (зі сходу він примикає до муру, а південний фасад виходить на вулицю, що веде з Верхньої Лаври до Нижньої).

Номер слайду 6

Історія Музею. У березні 1972 р., у Міжнародний рік книги, що відзначався за рішенням ЮНЕСКО, в Києві було створено Музей книги і друкарства України у будинку колишньої лаврської друкарні, заснованої 1615 р. архімандритом Єлисєєм Плетенецьким. Друкарня безперервно діяла понад 300 років – до початку 20-х років минулого століття, що є унікальним явищем в історії європейського друкарства.

Номер слайду 7

Будинок музею Будинок музею (корпус № 9) – пам’ятка архітектури XVIII ст. – доби бароко. Спочатку друкарня працювала в одноповерховій дерев’яній будівлі (збереглося зображення на гравюрі 1638 р.). У 1701 р. на її місці споруджено кам’яний корпус. Після пожежі 1718 р. він був відновлений, розширений, згодом надбудовано другий поверх. Лаврська друкарня тривалий час була центром книговидавничої справи в Україні. Вона відігравала велику роль у розвитку духовності народу, в піднесенні рівня його освіти, мистецтва, культури. Лаврські друки мали широке розповсюдження в багатьох країнах Європи, особливо в слов’янському світі.

Номер слайду 8

Експозиція (відділи музею)У музеї зібрані багаті скарби книжкової культури українського народу (близько 56 тис. одиниць зберігання). Експозиція висвітлює історію вітчизняної книги і книжкової справи від часів Київської Русі і до наших днів:1. Рукописна книга і стародруки (X – перша половина XVIII ст.). 2. Книга і друкарство другої половини XVIII - XIX ст. 3. Книга і друкарство XX –початку XXI ст. 4. Книга як предмет матеріальної культури.

Номер слайду 9

Рукописна книга і стародруки (X – перша половина XVIII ст.)Мовою експонатів розповідається про виникнення писемності у східних слов’ян, створення просвітителями Кирилом і Мефодієм в ІХ ст. азбук — кирилиці та глаголиці. Експонуються факсимільні видання рукописних книг — «Київських глаголичних листків» (Х ст.), «Реймського Євангелія» (ХІ ст.), «Остромирового Євангелія» (1056—1057), «Ізборника Святослава» (1073), «Повісті врем’яних літ» (1113), «Слова о полку Ігоревім» (кін. ХІІ ст.), «Пересопницького Євангелія» (1556—1561) — видатної пам’ятки української мови та високохудожнього оформлення.

Номер слайду 10

Книга і друкарство другої половини XVIII - XIX ст. Матеріали експозиції розповідають про складну долю української книжки за обставин заборони на українську мову з боку Російської імперії кінця XVIII — початку ХХ ст. Представлені видання першої громадської друкарні в Україні (1764) та Києві (1787). Підкреслено важливість створення університетів у Харкові (1804) і Києві (1834) та друкарень при них, де видавались навчальні посібники, підручники, наукові праці з різних галузей знань.

Номер слайду 11

Книга і друкарство XX –початку XXI ст. В експозиції «Книга і друкарство XX –початку XXI ст.» відображена історія книгодрукування в Україні та закордонних центрах української еміграції і діаспори. Провідна ідея експозиції - книга і українська державність. Кожен розділ експозиції через книгу розкриває події з історії України, показує процес утвердження української самобутності та ідеї незалежної української держави.

Номер слайду 12

Книга як предмет матеріальної культури. Розділ «Книга – предмет матеріальної культури» дає наочне уявлення про еволюцію історичних форм книги (пергаментний сувій, кодекс і новітня, що має електронний вигляд). Представлені книжки «велетні» і найменші (3-4 мм), показано внутрішню «будову» книги, складові її елементи– титул, шмуцтитул, ініціал, заставка,кінцівка тощо.

Номер слайду 13

ДЕРЖАВНИЙ МУЗЕЙ КНИГИ І ДРУКАРСТВА УКРАЇНИ. Фотоальбом

Номер слайду 14

Творче завдання. Розкажи про книгу, що для тебе є цікавою.

Номер слайду 15

Використані джерела. Музей книги і друкарства України. Всеукраїнська асоціація музеїв.http://vuam.org.ua/uk/704:%D0%9 C%D1%83%D0%B7%D0%B5%D0%B9_%D0%BA%D0%BD%D0%B8%D0%B3%D0%B8_%D1%96_%D0%B4%D1%80%D1%83%D0%BA%D0%B0%D1%80%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0_%D0%A3%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%97%D0%BD%D0%B8 Державний музей книги і друкарства України. Фотоальбом.https://youtu.be/d. T5 PUyd. Yv. Ko

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Виноградна Вікторія Сергіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
4 липня 2023
Переглядів
1181
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку