Презентація до уроку "Твір-роздум на морально-етичну тему (за форматом ЗНО)."

Про матеріал
У презентації до уроку на заявлену тему подано всі етапи уроку, дібрано ілюстративний матеріал, що допоможе учням підготуватись до написання твіру-роздуму на морально-етичну тему (за форматом ЗНО)
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

? ?Щастя

Номер слайду 3

Твір-роздум на морально-етичну тему.

Номер слайду 4

Мета: ……………………

Номер слайду 5

Мета …………………(запис індивідуальної мети на маршрутах уроку)

Номер слайду 6

Бесіда за темою твору-роздуму 4 бали

Номер слайду 7

- Для чого живе людина?- У чому щастя людини…. У чому сенс її життя?

Номер слайду 8

Словникова робота. Мораль. Етика Академічний тлумачний словник (1970—1980) http://sum.in.ua/

Номер слайду 9

1. «Людина може знайти сенс у житті, тільки присвятивши себе суспільству», - писав Альберт Ейнштейн.2. «Життя людини має сенс до тих пір, поки вона вносить сенс у життя інших людей за допомогою любові, дружби, співчуття і протесту проти несправедливості» (Симона де Бовуар)

Номер слайду 10

3.«Людина народжується не для того, щоб тягнути сумне існування в бездіяльності, а щоб працювати над великою і грандіозною справою» (Леон Баттіста Альберті)4.«Ми знаходимося тут, щоб зробити свій внесок у цей світ. А інакше, навіщо ми тут?» (Стівен Пол Джобс)

Номер слайду 11

5.«... Самопожертва всього себе на користь інших є ... ознака найвищого розвитку особистості ...» ( Федір Михайлович Достоєвський)6. «Життя священне; це, так би мовити, верховна цінність, якій підпорядковані всі інші цінності» (Альберт Ейнштейн)

Номер слайду 12

Робота зі структурою твору-роздуму 4 бали. Бесіда (будова роздуму) - 2 бали Пунктуаційна хвилинка - 2 бали

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Будова роздуму. Теза → Докази (аргументи) → Висновок

Номер слайду 15

План твору-роздуму1. Теза (своє припущення).2. Аргументи (думки на доведення тези).3. Приклад із літератури, народної творчості.4. Приклад із історії, життя відомих людей, власного життя.5. Висновок.

Номер слайду 16

Вставні слова для зв’язку структурних частин твору1. Теза (своє припущення) (На мою думку, … Я вважаю,... По-моєму,… )2. Аргументи (думки на доведення тези) (По-перше, … По-друге,… З одного боку,… З іншого боку, …).3. Приклад із літератури, народної творчості (Прикладом може бути… Згадаймо… У зв’язку із цим можна процитувати….).4. Приклад із історії, життя відомих людей, власного життя (Прикладом може бути… Згадаймо… У зв’язку із цим можна процитувати….).5. Висновок (Отже,… Таким чином,… ).

Номер слайду 17

Пунктуаційна хвилинка. Прояви жертовності заради інших безперечно трапляються рідко. На мою думку варто йти на самопожертву заради інших людей незалежно від того, чи близька та знайома тобі ця людина, чи оцінить вона твій вчинок, чи віддячить за такий крок. Біблія говорить що немає більшої любові, ніж та, коли ти віддаєш за брата душу свою а отже і своє життя.

Номер слайду 18

Самоперевірка. Прояви жертовності заради інших, безперечно, трапляються рідко. На мою думку, варто йти на самопожертву заради інших людей, незалежно від того, чи близька та знайома тобі ця людина, чи оцінить вона твій вчинок, чи віддячить за такий крок. Біблія говорить, що немає більшої любові, ніж та, коли ти віддаєш за брата душу свою, а, отже, і своє життя.

Номер слайду 19

Робота зі змістом твору - 4 бали «... Самопожертва себе на користь інших є ... ознака найвищого розвитку особистості ...» (Ф. Достоєвський)

Номер слайду 20

До образу Прометея зверталося багато митців усіх епох, зокрема давньогрецький драматург Есхіл, німецький поет ХVІІІ століття Й. В. Ґете, англійський поет ХІХ ст. Дж. Г. Байрон, українські митці — Т. Г. Шевченко, І. Я. Франко, Леся Українка, А. Малишко

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Рущак Руслан (с. Пузикове) 4 липня 2014 року блокпост, на якому ніс службу Руслан Рущак разом із своїми бойовими товаришами був обстріляний терористами із мінометів, під час обстрілу хлопець загинув. Як відзначають односельці, Руслан був доброю людиною, хорошим сином і братом, а ще — справжнім патріотом, любив Україну і вважав за необхідне захищати її від ворогів.

Номер слайду 24

Прапорщик Вихристюк Сергій Григорович (с. Пустовійтове) 3 вересня 2014 Загинув під час обстрілу, близько 22:30 базовий табір 27-го полку поблизу Старобільська (Луганська область) було обстріляно з території Російської Федерації з РСЗВ "Смерч"Залишилися мама, дружина та двоє синів, 16 і 6 років. 

Номер слайду 25

Старшина Усс Степан Миколайович (с-ще Градизьк) 29 серпня 2014 загинув поблизу міста Іловайськ (Донецька область) під час виходу колони з оточення так званим «зеленим коридором», який був обстріляний російськими військами. Мав 36 років.   Залишилася дружина і однорічний син. 

Номер слайду 26

Agnes Gonxha Bojaxhiu Агнеса Гонжа Боякш

Номер слайду 27

Дати відповіді на питання1. Коли і чому Агнеса приймає рішення присвятити служінню Богу?2. Чому у світі Агнесу називають іншим ім’ям? 3. Що для неї стало «покликанням у покликанні»? Як ви розумієте цей вислів?4. Про кого дбала Мати Тереза? 5. Розкажіть про притулок, який організувала Мати Тереза?6. У які країни розповсюдилась діяльність М. Терези?7. Як шанували за життя цю жінку?8. Як і де була похована? Про що це свідчить?9. Що названо її ім’ям?10. Символом якої людської чесноти є її ім’я?11. Що і кого любила Мати Тереза?12 Чим і заради кого пожертвувала Мати Тереза?

Номер слайду 28

Підсумок уроку. Назвіть ті приклади, які ви обов’язково використаєте у творі на підтвердження тези. Що ви винесли для себе з уроку?Прочитайте мету, яку ви ставили на початку уроку. Чи досягли ви її?Чи були у вас, на вашу думку, ті якості, що ми визначили на початку уроку як складові успіху (бажання, діяльність, наполегливість, впевненість у собі)Визначте оцінку за урок.

Номер слайду 29

Домашнє завдання Напишіть твір-роздум на тему «... Самопожертва себе на користь інших є ... ознака найвищого розвитку особистості ...» Бажаю успіху!!!

pptx
Додано
7 січня 2023
Переглядів
1180
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку