Презентація до уроку з теми: "Складнопідрядні речення з підрядним причини і мети"

Про матеріал
Презентація з матеріалами до уроку в 9 класі "Складнопідрядні речення з підрядним причини і мети"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Складнопідрядні речення з підрядним причини і мети

Номер слайду 2

Підрядними мети називаються речення, що вказують, з якою метою відбувається дія головного речення, і відповідають на питання для чого? з якою метою? навіщо?Я для пісні вікно розчинив, щоб вона залила мою душу весною (В. Сосюра). Воно пов’язується з головним реченням сполучниками щоб (аби); для того, щоб; з тим, щоб; з тією метою, щоб; в ім’я того, щоб Ось тополя, змерзши, вітами поволі б’є себе у груди, щоб зігріти дух. (Є. Гуцало.)

Номер слайду 3

Підрядні мети можуть стояти перед головною частиною (Щоб уволю всього мати), слід багато працювати. (Н.тв) (Щоб глянути ясніше уперед), не раз, не два дивлюсь я у минуле. (В. Сосюра.)Після головної частини Люби природу, о люби, (щоб буть самим собою)! (В. Сосюра.) Зрідка всередині головної частини А по небі нічка ходить і, (щоб краще було спати), мрії нам з-над хмар приводить. (Б. Лепкий.). Христя, (щоб як-небудь скоротити час), почала вишивати сорочку. (Панас Мирний.)

Номер слайду 4

Присудок у підрядних реченнях мети найчастіше виражається неозначеною формою дієслова:(Щоб рибу з’їсти), треба в воду лізти (Н.тв.)Визначити вид підрядних речень, з’ясувати їх місце щодо речення головного. Мудрість одвічну з Святого Письма зачерпни, щоб напоїти прийдешнього в’янучі стебла. (А. Зігора.) Щоб з людьми було тобі не студно, не скупись на ласку і тепло. (П. Камінський.) Зберемось відразу, щоб далі йти дорогою одною. (О. Теліга.) Ще скільки мають гинути поети, щоб відродились честь і чистота? (І. Поклад.) Можемо стати над прірвою в полі, щоб одвертати людей од біди голосом пісні і доброї волі. (П. Воронько.) Я не на те, слова, ховала вас і напоїла кров’ю свого серця, щоб ви лилися, мов отрута млява, і посідали душі, мов іржа. (Леся Українка.) І хотілось цілувати руки матері твоєї, що таку тебе вродила, що таку тебе зростила у підгір’ї між ялин. (М. Рильський.) І хрестить нас мати на ріднім порозі, щоб нам, її дітям, щастило в дорозі. (Д. Білоус.)

Номер слайду 5

Підрядними причини називаються речення, що вказують на причину того, про що йдеться в головному реченні, і відповідають на питання чому? через що? з якої причини?Підрядні речення причини приєднуються до головних сполучниками бо, тому що, від того що, через те що. Сполучення тому що, від того що, через те що інколи можуть розриватися; тоді кому ставимо перед сполучником що: Ми повинні виграти матч, тому що краще підготувалися до змагань. Ми повинні виграти матч тому, що краще підготувалися до змагань.

Номер слайду 6

Пояснювальний диктант. А на душі у мене сумно трошки, що пісню дідусевої гармошки послухати мені не довелось. (А. Зігора.) Чи не тому, що гомін гаю нас учить вірити в казки, цю казку так оповідають любовно в нас поліщуки? (Д. Фальківський.) Уже нема кому прибрати, причепурити нашу хату, бо і мене, і мій диван заворожив телеекран. (А. Качан.) Час – найлютіший кат якраз тому, що він – найгуманніший лікар. (В. Пахаренко.) Я не клянусь, тому що я не зраджу. (Л. Костенко.) Лихо в світі не довічно мучить нас і боре, бо так само, як і щастя, так минає й горе. (Б. Грінченко.) Вічності б у вічі подивитись, бо ж для чогось в світі ми живем! (В. Кордонець.)

Номер слайду 7

Плаче хмаринка мала, що більше не буде тепла. (В. Сторожук.) Сьогодні сонце не зійшло, бо хмари геть усе заполонили. (С. Кічун.) Земля прагне цілющої зливи, просить ласки людської і сили, бо стомились від хімії ниви, Україно ти моя мила! (Г. Гуржій.) Озимини зелена рота припала низько до землі, бо колеться колючим дротом холодного повітря лід. (Є. Гуцало.) Уже тому, що ти жива, Вкраїно ніжна й гордовита, дзвінких пісень твоїх слова мені допомагають жити. (Б. Дегтярьов.)

Номер слайду 8

Прочитайте. Безсполучникові речення перебудуйте на складнопідрядні причини (усно). В Червону книгу запишіть поетів: поети теж зникають на землі. Я щаслива: моя свобода завжди при мені. (Л. Костенко.)

Номер слайду 9

Диктант із коментуванням. Cкласти схему речень, зробити їх синтаксичний розбір Збіжаться люди із села, щоб розпитать про все на світі. (Т. Вишталюк.) Я собою заступлю тривоги, щоб у дім твій не знайшли доріг. (П. Камінський.) Будують дім до сонця вікнами, дверми вхідними і порогом, щоб поселилися навік у нім тепло і лагідність природи. (М. Косякевич.) Людям краще щоб було жити, попід косами лягло жито. (А. Малишко.) Весняний день пряде свою куделю, снує, мов диво, ниті дощові, щоб зарясніли паростки живі. (Т. Коломієць.)

Номер слайду 10

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ: Вивчіть подані в презентації правила, зробіть повний розбір поданих речень. Ти вірші мені почитала б, сердечні, прості рядки, щоб стишити мій неспокій, прогнати думи важкі. (Г. Лонгфелло.) Горем об землю кинула б, щастя щоб віднайти. (Г. Поліщук.) Лелека крилатий, лелека старий вернувся до білої хати, аби лише вдома вмирати. (М. Ткачук.) Підійшла черешня тихо до воріт, простягнула пишні віти білосніжні, щоб плодом прийдешнім чарувати світ. (Г. Хорташко.)

pptx
До підручника
Українська мова 9 клас (Глазова О.П.)
Додано
11 січня 2023
Переглядів
7542
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку