САМОСТІЙНА РОБОТА Назва аналізатора Назва органа 1) нюховий аналізатор 2) слуховий аналізатор 3) смаковий аналізатор 4) зоровий аналізатор 5) дотиковий аналізатор а) смакові сосочки б) сітківка в) нюхові хеморецептори г) больові рецептори д) барабанна перетинка Установіть відповідність між аналізаторами й органами, які входять до їх складу. Відповідь: 1-в, 2-д, 3-а, 4-б, 5-г
2. Установіть відповідність між поняттями та їх характеристиками Поняття Характеристика 1. Рецептори 2. Адаптація 3. Аналізатори 4. Післядія 5. Сенсорна система 6. Детектори А. Сенсорні системи, які сприймають подразнення, передають у головний мозок та аналізують його. Б. Особливий вид нейронів, які визначають якісні характеристики подразників. В. Пристосування рівня чутливості до інтенсивності подразника. Г. Система, що забезпечує сприйняття і переробку інформації щодо явищ зовнішнього та внутрішнього середовища. Д. Спеціалізовані клітини, що перетворюють різні види енергії на нервові імпульси. Е. Продовження збудження в нервових центрах після закінчення дії подразника Відповідь:1-Д, 2-В, 3-А, 4-Е, 5-Г, 6-Б
1. Де знаходиться зорова зона? а) тім′яна частка; б) скронева частка; в) потилична частка; г) лобова частка. 2.Чим вкрито око з передньої сторони? а) білкова оболонка; б) райдужна оболонка; в) судинна оболонка; г) рогівка. 3. Яка частина очного яблука має такі ознаки: прозора, в стані колоїду, безколірна: а) рогівка; б) кришталик; в) скловидне тіло; г) сітківка. 4. В якій оболонці ока знаходиться рецептори у вигляді колбочок і паличок? а) білкова оболонка; б) райдужна оболонка; в) судинна оболонка; г) сітківка. 5. Здатність ока бачити предмети, розташовані на різній відстані від ока називається: а) акомодація; б) адаптація; в) дальтонізм. 6. Перетворення світлової енергії на електричну відбувається у: а) фоторецепторах; б) кришталику; в) зіниці. 7. У людини зір: а) монокулярний; б) бінокулярний. 1-в, 2-г, 3-в, 4-г, 5-а, 6-а, 7-б