Презентація до уроку " Україна в житті та творчості О. С. Пушкіна"

Про матеріал
Матеріали уроку " Україна в ждитті та творчості О. С. Пушкіна" допоможуть учням у знаннях про творчість О. С. Пушкіна, про його зв`язки з Україною. П Загребельний писав: «Для нас, українців, Пушкін завжди був рідним. Ми вдячні йому за те, що його полум’яна поезія зігріла серце Т. Г. Шевченка, овіяне холодом царського заслання. Ми вдячні йому за велику любов до нашої землі, до нашого Дніпра, до нашої історії ».
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Виконала Рижова Тетяна Володимирівна

Номер слайду 2

«Твої слова, твої творіння Нам видно ясно, як маяк. Живим живеш ти в поколіннях І не старієшся ніяк!» (П. Тичина «Олександру Пушкіну») «…Пушкін для України був, є і вічно буде» (П.Г. Тичина)

Номер слайду 3

Українське оточення поета

Номер слайду 4

1.УКРАЇНСЬКЕ ОТОЧЕННЯ ПОЕТА І Малиновський О. Іллічевський В Вольховський

Номер слайду 5

1.УКРАЇНСЬКЕ ОТОЧЕННЯ ПОЕТА Ф.Н. Глінка М. І. Гнєдич Орест. Сомов

Номер слайду 6

1.УКРАЇНСЬКЕ ОТОЧЕННЯ ПОЕТА І.Срезнєвський Р. Дорохов М. Щербінін М. В. Остроградський

Номер слайду 7

О.С. Пушкін “ Козак” О.С. Пушкін “ Брати- розбійники” О.С. Пушкін«Прекрасны вы, брега Тавриды» О.С Пушкін «До моря». О.С. Пушкін “ Полтава”

Номер слайду 8

Перебування О.С. Пушкіна в Україні співпадає з періодом Південного заслання поета (1820 – 1824 рр.) Уряд Олександра І вислав молодого автора за волелюбні вірші, в яких він оспівував полум’яний патріотизм, висловлював палку віру в перемогу “святой вольности”, засуджував і сатирично викривав царський уряд. Д. Косарик Карта подорожей Україною, накреслена Пушкіним

Номер слайду 9

Генерал ІНЗОВ Іван Микитович 2.«И ПРОБУЖДАЕТСЯ ПОЭЗИЯ ВО МНЕ» О.С. Пушкін “ Брати- розбійники”

Номер слайду 10

Портрет Миколи Миколайовича Раєвського Портрет Миколи Миколайовича Раєвського (1801-1843), молодшого сина генерала М.М. Раєвського Портрет М. М. Раєвської 2.«И ПРОБУЖДАЕТСЯ ПОЭЗИЯ ВО МНЕ»

Номер слайду 11

Яскрава і незабутня подорож тривала майже три місяці. Керч, Феодосія, Гурзуф, Ялта, Алупка, Бахчисарай, Сімферополь- всі ці міста пов’язані з великим російським поетом, зберігають пам`ять про нього. «Настала ніч; укрили тіні Тавріди пишної поля; Солодкі співи солов'їні Між темних лаврів чую я; Сіяють зорі, місяць сходить І з синьої височини На ліс, на гори, на лани Томливе сяєво наводить.» ( О. С. Пушкін)

Номер слайду 12

КАМ’ЯНКА КИШИНЕВ КИШИНЕВ О.С. Пушкіну спочатку не сподобався. Маленький, брудний, він дивував поета глиняними хатами під очеретяними дахами Литографія. 20-і р. XIX ст. Будинок намісника Бесарабії І.М.Інзова в Кишиневі. Пушкін серед декабристів у Кам’янці. В.Л. Давидов

Номер слайду 13

Скеля Пушкіна на Тясмині Пушкінський грот.

Номер слайду 14

Величезне враження на поета справили Софійськийсобор, Києво- Печерська Лавра. Києво-Печерськая лавра Софійський Собор "Полтава". Петро I перед битвою. Пушкін зацікавився подіями епохи Петра І, долею історичних постатей. Згодом враження, пережиті поетом, лягли в основу сюжету поеми “Полтава”. Відвідання могили князя Олега надихнули на створення “Пісні про віщого Олега”

Номер слайду 15

Пам`ятник П. І. Чайковському в Кам`янці Пам`ятник О. С. Пушкіну в Кам`янці П.І Чайковський. Опера “ Мазепа”

Номер слайду 16

Тринадцять місяців прожив О.С. Пушкін в Одесі. Саме тут він написав понад 30 ліричних творів, завершив роботу над поемою “Бахчисарайський фонтан”, створив два з половиною розділи роману “Євгеній Онегін”. Поет багато працює: читає Овідія, Данте, Гете та ін. «Я жил тогда в Одессе пыльной Там долго ясны небеса, …Там все Европой дышит, веет, Все блещет югом и пестреет Разнообразностью живой» (А.С. Пушкин «Отрывки из путешествия Онегина») Глибоке та щире почуття до Воронцової поет висловив низкою віршів: "Желание славы", "Сожженное письмо", "Талисман", "Храни меня, мой талисм Є. Воронцова

Номер слайду 17

Воронцов створює про Пушкіна негативну думку, звинувачує його в «совершенной лености», не зупиняється перед стеженням за поетом, доносами та скаргами на нього. «Не странно ли, что я поладил с Инзовым, а не мог ужиться с Воронцовым; … он начал вдруг обходиться со мною с непристойным неуважением» (А.С. Пушкин. Из письма)

Номер слайду 18

Картина «Пушкин на берегу Черного моря» була створена І. К. Айвазовським в рік 50-річчя з дня загибелі О. С. Пушкіна. У той же рік була написана й друга – "Прощание Пушкина с морем", над якою І. К. Айвазовський працював разом з І. Е. Рєпіним. (Рєпін писав у цій картині постать Пушкіна, Айвазовський – пейзажний фон). «Прощай, свободная стихия! В последний раз передо мной Ты катишь волны голубые И блещешь гордою красой» (А.С. Пушкин «К морю») І.К. Айвазовський. «Прощание Пушкина с морем» І. К. Айвазовський. «Пушкин на берегу Черного моря»

Номер слайду 19

Потебня. О. О.

Номер слайду 20

Т.ГШевченко О.С. Пушкін Т. Г Шевченко “ Марія”

Номер слайду 21

Максим Рильський зазначав, що не міг би назвати жодного українського поета, який би не відчув на собі подиху пушкінського генія… Вже перекладено всю творчу спадщину поета: поеми, лірику, прозу, драматургію, казки, роман у віршах “Євгеній Онєгін”. Тож великий російський поет повною мірою належить і українському читачеві. М.Рильський

Номер слайду 22

Пам`ятники О.С. Пушкіну встановлені в багатьох містах і селах: Алушті, Бахчисараї, Бердянську, Болграді, Гєнічеську, Глухові, Гурзуфі, Дніпропетровську, Донецьку, Євпаторії, Жмеринці, Полтаві, Кам’янці, Каховці, Києві, Кіровограді, Конотопі, Кременчуці, Маріуполі, Мелітополі, Місхорі, Миколаєві, Одесі, Сімферополі, Тернополі, Ужгороді, Феодосії, Харкові, Чернівцях, Шполі та ін. В Україні свято шанують місця, пов’язані з іменем поета

Номер слайду 23

“Для нас, українців, Пушкін завжди був рідним. Ми вдячні йому за те, що його полум’яна поезія зігріла серце Т. Г. Шевченка, овіяне холодом царського заслання. Ми вдячні йому за велику любов до нашої землі, до нашого Дніпра, до нашої історії” ( П. Загребельний)

Номер слайду 24

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Лісутіна Валентина Павлівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
6 червня 2020
Переглядів
2621
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку