Презентація до уроку.Українська література доби Ренесансу і доби Бароко. 9 клас

Про матеріал
Матеріал може бути використаним під час опрацювання оглядової теми "Розвиток книгодрукування. Перші друковані книги в Україні. Іван Вишенський, Іван Величковський, Семен Климовський – видатні діячі української культури"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Українська література доби Ренесансу і доби Бароко. До уроку української літератури 9 клас. Підготувала Отрошок О. А.

Номер слайду 2

План уроку. Роль православних братств, Острозької та Києво-Могилянської академій у розвитку української культури, зокрема книгодрукування. Перші друковані книги в Україні (Буквар — 1574, Апостол — 1574, Біблія — 1581). Ренесанс і Бароко в УкраїніІван Вишенський, Іван Величковський, Семен Климовський – видатні діячі української культури (оглядово).

Номер слайду 3

У ХІV–ХV ст. українські землі були спустошені турецькими й татарськими ордами, унаслідок чого ослаблену країну поділили сусіди. Для захисту своїх земель наш народ створив збройні сили — козацтво, яке прославилося на всю Європу, адже захистило від турків і татар слов’янські землі. Незважаючи на складні умови, українці й далі творили свою культуру, науку й освіту.

Номер слайду 4

Братства Наприкінці ХVІ ст. в Україні виникають численні громадсько-політичні й освітні організації, відомі як братства. Братські товариства засновували, як правило, при православних церквах. Отже, до певної міри вони були й релігійними організаціями, хоча їхню діяльність уважали здебільшого світською. До братств належали переважно купці, ремісники й простолюд. Ці організації мали свій суд, скарбницю, вони засновували школи й друкарні, а деякі опікувалися хворими й нужденними, будували лікарні й притулки для бідних.

Номер слайду 5

Успенське братство В Україні найдавнішим є Успенське братство, яке в 1585 р. організувало школу у Львові, де навчалися й викладали відомі діячі культури (Памво Беринда, Йов Борецький, Кирило Транквіліон-Ставровецький). Успенське братство у Львові

Номер слайду 6

Важливу роль у громадському житті відігравали братства, що виникли в Дрогобичі, Києві, Луцьку, Перемишлі. До Київського братства вступив гетьман Петро Сагайдачний разом із Військом Запорозьким. Петро Конашевич-Сагайдачний(бл.1582-1622)Київський братський монастир та академія

Номер слайду 7

Освіта Заснуванням шкіл в Україні уславився князь Костянтин Острозький, який створив кілька шкіл на Волині, з-поміж яких найвідоміша — Острозька академія. Костянтин Острозький(бл.1526-1608)Острозька академія

Номер слайду 8

Острозька академія У ній викладали філософію, богослов’я, математику, астрономію, церковнослов’янську, грецьку, латинську й польську мови; лекції читали як українські вчені, так і іноземні (здебільшого поляки й греки).

Номер слайду 9

Найвідомішою пам’яткою Острозької академії є видання повної слов’янської Біблії 1581 р., текст якої з невеликими змінами, зробленими у ХVІІІ ст., і досі використовують у православних церквах. Найбільше над виданням Біблії працював ректор академії Герасим Смотрицький, видатний філолог і богослов. Герасим Смотрицький(***-1594)

Номер слайду 10

Київська братська школа Серед усіх братських шкіл найбільше значення мала Київська, заснована 1632 р. в статусі колегії. Нею опікувався митрополит Петро Могила, після смерті якого заклад було перейменовано на його честь. У Києво-Могилянському колегіумі (з початку ХVІІІ ст. — академія) викладали латиною — загальноприйнятою мовою в тогочасній Європі. Отже, студенти цього закладу мал безпосередній доступ до досягнень європейської науки й мистецтва. Петро Могила(1594-1647)

Номер слайду 11

Саме в Києво-Могилянській академії, першій вищій школі східних слов’ян, навчалися філософ і письменник Григорій Сковорода, учений Михайло Ломоносов, композитори Максим Березовський та Дмитро Бортнянський, архітектор Іван Григорович-Барський, державні та військові діячі Семен Палій та Іван Мазепа. Києво-Могилянська академія

Номер слайду 12

Книгодрукування У ХV ст. в Україні розквітає книгодрукування. Засновником українського друкарства став Швайпольт Фіоль (або Святополк Фіоль), який у 1491 р. видав 2 книжки слов’янською мовою для потреб українців

Номер слайду 13

Це книжки — Октоїх і Часослов — були опубліковані в Кракові). Окто́їх (грец. Ὀκτώηχος «восьмигласник», «голос») — богослужбова книга Православної Церкви. Часосло́в, або молитвосло́в — церковно-богослужбова книга, містить молитви щоденних церковних служб, призначена для вжитку священиків, читців і співаків. Назва походить від слова «часи» (години) — частини церковної служби. Другий аркуш октоїха

Номер слайду 14

Книгодрукування Працю С. Фіоля продовжив Франциск Скорина, білоруський першодрукар, просвітитель, пере-кладач, митець-графік, один із засновників кириличного книгодру- кування, який на початку ХVІ ст. в Празі видрукував 23 книжки в перекладі на тодішню українсько-білоруську мову (у той час Україна й Білорусь належали до Великого князівства Литовського, були пов’язані тісними культурними відносинами й спільністю книжної мови). Франциск Скорина(1490-1551)

Номер слайду 15

Книгодрукування Найбільшою українською книговидавничою установою в той час була друкарня Києво-Печерської лаври, яка за перші 15 років свого існування надрукувала 40 книжок, з-поміж яких значну частину становили монументальні видання на 500–1500 сторінок.

Номер слайду 16

Розвитку нашого книговидавництва сприяв славетний Іван Федоров, який у 1574 р. надрукував у Львові «Буквар» і Апостол, а ще через 7 років в Острозі — Біблію.«Буквар», 1574 «Апостол», 1574Іван Федоров(бл.1510-1583)

Номер слайду 17

Пам'ятник Іванові Федорову в МосквіПам'ятник Івану Феодоровичу у Львові

Номер слайду 18

Ренесанс У ХІV–ХV ст. в країнах Західної Європи виникає ідеологічний і культурний рух Ренесанс. Він поширився спочатку в Італії, значно пізніше розвинувся в інших європейських країнах. В епоху Ренесансу в літературі панує латинська мова, повертається античний ідеал краси, особливу увагу звернено на цінність людської особистості, звільнення її від середньовічних догм. Гарнізонна церква святих Петра і Павла у Львові«Мона Ліза», або «Джоконда» Леонардо да Вінчі

Номер слайду 19

Теорiя лiтератури Ренесàнс (від латин. renascor — відроджуюся) — епоха Відродження західноєвропейського мистецтва й літератури, що прийшла на зміну епосі Середньовіччя. Основною ознакою Ренесансу є :повернення в мистецтві до античних зразків, проникнення науки в закони світобудови. В Україні Ренесанс поширився із запізненням. У нашій культурі він не охопив усіх видів мистецтва, а існував у ХVІ ст. як окрема естетична течія, що в першій половині ХVІІ ст. злилася з українським бароко.

Номер слайду 20

Представники Ренесансу Найвідомішим представником українського літературного ренесансу, зіркою ренесансу в Україні є Павло Русин, який народився в місті Кросно, навчався у Краківському та Грейфсвальдському університетах. Писав латиною. Відома його поетична збірка «Пісні Павла Русина з Кросна», яка побачила світ 1509 р. у Відні. Павло Русин(бл.1470-1517)

Номер слайду 21

Представники Ренесансу Великий внесок у розвиток літератури ренесансу зробив Станіслав Оріховський, який писав переважно латинською й польською мовами. Він один із перших у європейській філософській думці став заперечувати божественне походження влади. Основною темою творчості С. Оріховського була свобода як найбільше надбання людства. Станіслав Оріховський(1515-1566)

Номер слайду 22

Пам’ятайте! Назву доби Ренесанс (як і Середньовіччя та Просвітництво) пишуть з великої літери, а назву стилю — з малої (пор.: доба Ренесансу, епоха Відродження; твір, написаний у стилі ренесансу, ренесансна архітектура).

Номер слайду 23

Бароко Стиль бароко особливо проявився в літературі й архітектурі України (наприкінці ХVІІ–ХVІІІ ст.) й дістав назву українське бароко (а ще козацьке бароко — у красному письменстві). Андріївська церква у КиєвіСобор Святого Юра у Львові

Номер слайду 24

Теорiя лiтератури Бароко (від італ. barocco — вибагливий, химерний) — це стиль у європейському мистецтві (ХVІ ст.), що прийшов на зміну ренесансу. Добі Бароко притаманні: урочистість, пишність, складність, динамічність композиції, мінливість. Літературі бароко властиве: поєднання релігійних і світських мотивів, образів; тяжіння до різноманітних контрастів, метафоричності й алегоричності; прагнення вразити читача.

Номер слайду 25

Представники літературного бароко Найяскравішими представниками літературного бароко є Іван Величковський і Лазар Баранович — у поезії, Іван Величковський(бл.1630-1701)Лазар Баранович(1620-1693)

Номер слайду 26

Представники літературного бароко Дмитро Туптало — у церковній прозі, Самійло. Величко — у літописанні, Феофан Прокопович — у драматургії. Дмитро Туптало(1651-1709)Самійло Величко(1670-1728)Феофан Прокопович(1681-1736)

Номер слайду 27

Представники літературного бароко У полемічній літературі Іван Вишенський. Пам'ятник Вишенському в Судовій ВишніІван Вишенський(1550-1621)

Номер слайду 28

Полемічна література. Основоположником полемічної літератури є Герасим Смотрицький. Його твір «Ключ царства небесного» (1587), перший приклад полемічної літератури.

Номер слайду 29

Полемічна література-література,в основі якої лежить обговорення важливої проблеми. Полемічна література є різновидом публіцистичної прози. Полемічна література в Україні 16-17 ст. була спрямована на захист православної віри. Жанри полемічної літератури: Діалог-літературно-публіцистичний жанр,який за своєю формою є розмовою розмовою двог або кількох осіб. Памфлет-публіцистичний твір на злободенну тему,в якому гостро й експресивно ,часто в сатиричній формі,висміюються й викриваються якісь негативні явища суспільства. Послання-віршовий або прозовий твір,написаний у формі звернення до певної чи багатьох осіб. Трактат-(лат., обговорення, розгляд) - наукова праця, де докладно розглянуто якесь окреме питання чи проблему

Номер слайду 30

Іван ВишенськийІва́н Ви́шенський (рус. Іоанн Вишенский; близько 1550—1621) — український релігійний і літературний діяч раннього нового часу,преподобний. Православний монах, письменник-полеміст. Родом з Львівщини, з містечка Судова Вишня. У 1570-х роках став ченцем Афонського монастиря в Греції, де прожив 40 років. Преподобний Іван Вишенський

Номер слайду 31

Іван Вишенський До нас дійшло шістнадцять творів письменника, здебільшого це послання. Послання – це віршований або прозовий твір, написаний у формі листа чи звертання до однієї чи кількох осіб. “Послання до єпископів” – це єдиний твір, який був надрукований за життя автора, він уважається кращим зразком української полемічної літератури. Полемічні твори були спрямовані проти Берестейської унії 1596 р. і вищого православного духівництва, яке зрадило віру.

Номер слайду 32

Іван Вишенський У «Посланні до єпископів» Іван Вишенський з гострою сатирою викриває моральну ницість єпископів, які зображені жадібними й жорстокими. Скоропис твору Вишенського

Номер слайду 33

Іван Вишенський Гостро критикував увесь тодішній церковний і світський лад і вимагав простоти. У своїх творах малював барвисті, часто гіперболічні, образи морального занепаду вищих верств, зокрема духовенства, протиставляючи їм «бідних підданих» і простих ченців. Зворушення, емоційне піднесення чергуються з гострою сатирою, сарказмом. Він — майстер ораторсько-викривального стилю. В його посланнях були зразки реалістичного зображення дійсності. Творчість І. Вишенського вплинула на розвиток жанру сатири в українській літературі.

Номер слайду 34

Семен Климовський Прославився на весь світ піснею «Їхав козак за Дунай», яку сучасні дослідники вважають зразком давньої любовної лірики.

Номер слайду 35

Семе́н Климо́вський — козак Харківського полку, філософ, поет Народився на рубежі XVII та XVIII століть. Помер у селі Припутні Єлисаветградського повіту Херсонської губернії (неподалік сучасного селища Мошорине, що в Знам'янському районі на Кіровоградщині) на рубежі XVIII та XI століття. Точні дата народження та смерті невідома. Семен Климовський (бл.1705-бл.1785)

Номер слайду 36

Домашнє завдання. Опрацювати матеріали с.54-58 Створити інформаційне гроно «Іван Величковський» за матеріалами ВікіпедіїЧитати «Зегар цілий і полузегарок». Фігурні вірші

Номер слайду 37

Використані джерелаhttps://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%86%D0%B2%D0%B0%D0%BD_%D0%92%D0%B8%D1%88%D0%B5%D0%BD%D1%81%D1%8 C%D0%BA%D0%B8%D0%B9

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.9
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 13
Оцінки та відгуки
  1. Кайгородцева Татьяна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Ткач Інна
    Дякую за таку гарну, чітку і продуману презентацію!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Гуськова Вікторія Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Коржова Наталія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Вдовиченко Наталія Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Яковлєва Алла Валеріївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  7. Гриценко Юлія Сергіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  8. Підгірна Наталія Михайлівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  9. Васіна Оксана
    Дякую! Чудова робота!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  10. Загрійчук Ольга
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  11. Кот Аліна Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  12. Федь Світлана Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  13. Абрамчук Катерина Геннадіївна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 10 відгуків
pptx
Додано
12 грудня 2021
Переглядів
27241
Оцінка розробки
5.0 (13 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку