Презентація до уроку української мови по темі " Узагальнювальне слово при однорідних членах речення. Двокрапка і тире при узагальню вальних словах у реченнях з однорідн

Про матеріал
Презентація до уроку української мови по темі " Узагальнювальне слово при однорідних членах речення. Двокрапка і тире при узагальню вальних словах у реченнях з з однорідними членами."
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Мета : дати поняття про узагальнювальні слова при однорідних членах речення, допомогти в засвоєнні правил вживання розділових знаків у реченнях з узагальнювальними словами; формувати вміння визначати узагальнювальні слова в реченні, правильно інтонувати речення з узагальнювальними словами, розставляти розділові знаки у таких реченнях, складати речення з узагальнювальними словами; розвивати логічне мислення, мовлення, збагачувати словниковий запас; виховувати

Номер слайду 2

Дивосвіт, дивосвіт …Хто придумав оцей світ?Землю красну отаку. У зеленому вінку?Всі ці квіти і ліси.І пташині голоси?Ліс, і річка, і поля – Це ж усе моя земля! Л. Забашта. Епіграф уроку:

Номер слайду 3

Клоуз - тест. Доповніть речення1. Однорідними називають члени речення, які…… .2. Однорідні члени речення поєднують за допомогою … .3. Між однорідними членами речення ставимо кому, якщо…. .4. Не ставимо кому між однорідним членами речення ….

Номер слайду 4

Міні - дослідження. Порівняйте речення за змістом і будовою (знайдіть у них підмети й присудки). У людини повинні бути прекрасні і обличчя, і одяг, і душа, і думки. У людини повинне бути все прекрасне. У людини має бути все прекрасне: і обличчя, і одяг, і душа, і думки.

Номер слайду 5

Логічний диктант. Доберіть до поданих слів узагальнювальні слова, поставте після них належний розділовий знак.1. … Різдво, Благовіщення, Великдень, Трійця.2. … сватання, заручини, запросини, весілля.3. … щедрість, миролюбність, працьовитість, терплячість.4. … Великий Віз, Малий Віз, Чумацький Шлях.

Номер слайду 6

1. В Україні ростуть такі лікарські трави: дев’ятисил, звіробій, деревій, горицвіт, м’ята.2. Вісниками весни, врожаю, добра і здоров’я в Україні вважалися птахи: ластівки, лелеки, лебеді, журавлі.3. Все навкруги сміється: луки, гай, ріка. 4. Рідний голос, рідне слово – все народжене з любові.І родина, і школа, і мисливці – всі повинні піклуватися про охорону нашої чарівної природи: птахів, звірів, садів, лісів.

Номер слайду 7

Фізкультхвилинка

Номер слайду 8

Пояснювальний диктант1. Це – отчий дім. Тут рідне все навколо бузковий кущ паркан старий хлівець.2. І на тім рушникові оживе все знайоме до болю і дитинство й розлука й твоя материнська любов.3. Земля України і небо і люди усе мені рідне.4. Рідні місця знайомі хатки садки доріжки все те миготить у очах у голові думки будить у серці одраду.

Номер слайду 9

Творчий диктант1. У вирій відлетіло від нас багато птахів: ….. .2. І весна …. всі пори року гарні по-своєму.3. На клумбах ще цвітуть …. .

Номер слайду 10

Домашнє завдання опрацювати теоретичний матеріал с. 59-60; виписати два речення з однорідними членами, два речення з узагальнювальним словом; написати твір – мініатюру на тему “Моя країна – Україна” з використанням узагальнювального слова й однорідних членів речення.

pptx
Додано
11 березня 2021
Переглядів
998
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку