Збірник диктантів про культуру здоров`я

Про матеріал
Дана збірка містить тексти різних типів і стилів для написання тренувальних, пояснювальних та контрольних диктантів у 5 класі, які пропагують здоровий спосіб життя.
Перегляд файлу

 

Збірник диктантів

про культуру здоров’я

та формування здорового способу життя

(ДЛЯ УЧНІВ 5 КЛАСІВ)

left13              

 

 

 

 

 

                           

 

                             Учитель-методист:  Діденко Н.І.

                                                  Зміст

          

Вступ

3

 

Диктанти для 5 класу

 

№1

Найдорожче у світі - це життя

4

№2

Здоров'я людини

4

№3

Корисні звички і здоров’я

4

№4

Безпека людини в побуті

4

№5

Одяг

5

№6

Одяг

5

№7

Причини отруєнь

5

№8

Шкідливі звички

6

№9

Обливання

6

№10

Подарунок

6

№11

СНІД

6

№12

Здоров’я  – найбільша цінність

7

№13

Правила поведінки на воді

7

№14

Безпека на дорогах та транспорті

7

№15

Дитинство

7

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                         Вступ

Кожна людина в побуті, на роботі, в школі, на природі може потрапити в такі ситуації, в яких є притаманна новизна, несподіваність, тривалість та інтенсивність впливу несприятливих факторів навколишнього середовища, а іноді наявність загрози самому життю.

Людина опиняється в екстремальних ситуаціях із різних причин, але частіше все це відбувається з власної вини – як результат відсутності досвіду безпечної поведінки в природному та соціальному середовищі, або зневага до норм, правил безпеки, непередбачливості або легковажності.

 Школа – життєвий простір дитини, в якому вона перебуває більшу частину свого часу, тому саме школа повинна давати знання та вміння організувати життя, діагностувати, берегти та поліпшувати здоров’я  дитини.  Одним із головних завдань розвитку гуманітарної школи є забезпечення та зміцнення здоров’я дітей. Реалізація цього завдання колективом Кегичівського ліцею ґрунтується на розумінні здоров’я людини: фізичного, психологічного, соціального благополуччя, а не простої відсутності хвороб, фізичних дефектів.

Головними напрямками роботи колективу Кегичівського ліцею є формування потреб здорового способу життя; виховання духовної культури та загальнолюдської моралі; превентивне та правове виховання, екологічне виховання, системний підхід до виховання учнів, підготовка їх до життя та праці; створення умов для саморозвитку, самовиховання та самоствердження особистості в колективі та розвиток інтересів, творчих здібностей учнів; розвиток системи учнівського самоврядування.

Ті, хто зараз сидить за шкільною партою, повинні на конкретних прикладах навчитися  берегти і зміцнювати власне здоров’я, виробляти навички безпечної поведінки.

Завдання учителя – створення умов для набуття учнями знань, практичних умінь і ставлень, які сприяють свідомому вибору здорової і безпечної поведінки. Диктанти як вид письмової роботи є доцільними тому, що під час їх написання включаються в роботу рецептори зору, слуху та моторики людини. Написання диктантів на уроках української мови сприятиме активному і глобальному засвоєнню інформаційного матеріалу, запам’ятовуванню необхідних знань для збереження життя та здоров’я.

№1.Найдорожче у світі -  це життя

У житті існує багато ситуацій і випадків, яким треба рішуче раз і назавжди сказати «Ні». Це може зробити людина, яка поважає себе та інших; упевнена в собі та у своїх діях; відповідає за свої вчинки; не дозволяє порушувати свої права, але й не ігнорує інших; усвідомлює, що наше майбутнє – за здоровими людьми.

Вам, молодим людям, необхідно продумувати свої дії, вчинки, вчитися відповідати за наслідки власних дій. Кожен крок повинен бути оцінений вами, і ви повинні дотримуватися здорового способу життя, бо найдорожче у світі – це саме життя .    

(89 слів)                                                                                                                                                                                                                                                                               

№2.Здоров’я людини

Найдорожчим для людини є здоров’я. Лише здорова, всебічно розвинена й освічена людина здатна бути творцем власної долі. Кожен хоче стати сильною, фізично розвиненою людиною. Але протягом короткого періоду зробити це неможливо, а часу, волі, само­свідомості вистачає не в кожного. Поодинокі безсистемні заняття, особливо з великими фізичними навантаженнями, швидше зашкодять, ніж дадуть позитивний результат. Зазвичай після таких занять вини­кають біль у м’язах, інші неприємні відчуття, внаслідок чого зникає бажання займатися спортом.

Крім ходьби та бігу потрібно виконувати загально розвиваючі вправи, вправи для профілактики захворювань хребта, розвитку гнуч­кості, сили, спритності.

(87 слів)

№3.Корисні звички і здоров’я

Корисні звички виробляються на основі природних потреб, під час навчання та виховання у сім’ї, дитячому садочку, школі та інших дитячих колективах (спортивних, хореографічних, музичних). Це, наприклад, звички дотримуватися правил гігієни – мити руки перед їжею і після неї, після відвідування туалету та повернувшись із прогулянки, двічі на день чистити зуби, регулярно митися під душем.

Дуже допомагають у житті звички спати з відчиненою кватиркою, робити вранішню гімнастику, дотримуватися режиму дня. Вони сприяють фізичному та психічному розвиткові людини, підвищують її працездатність, зміцнюють здоров’я.

До корисних звичок належать також пунктуальність, охайність, чесність і ввічливість, які завжди поважалися у суспільстві.

(95 слів) 

№4.Безпека людини в побуті

Статистичні дані свідчать, що в Україні щороку травмується близь­ко 2 млн. осіб, 28 тис. осіб стають інвалідами, гине понад 80 тис. осіб, із них близько 3 тис. дітей. Це призводить до тяжких моральних, матеріальних та соціальних наслідків.

Комп’ютери, телевізори, пральні машини, газові плити, колонки, холодильники, пилососи, електробритви, стільникові телефони, відеомагнітофони, різні інструменти та механізми, різноманітні хімічні засоби стали невід’ємною частиною життя людини. Проте недотри­мання правил безпеки під час їх експлуатації призводить до тяжких наслідків.

(74 слова)

№5.Одяг

Одяг не лише прикрашає нас, а й зберігає здоров’я. Видатний росій­ський гігієніст Ф. Ерисман влучно зазначив: «Якщо стіни будинків, зве­дені з непроникного для повітря й наділеного значною теплоємністю матеріалу, можна назвати першим кільцем укріплень проти несприят­ливих впливів: холоду, вітру, сонця, то другим кільцем захисту є одяг, завдяки якому ми оточуємо себе повітряною оболонкою…».

І справді, наше вбрання насамперед забезпечує сприятливий для організму мікроклімат, тож гігієністи разом із технологами легкої промисловості неабияку увагу приділяють створенню тканин із різ­ною теплопровідністю, повітропроникністю, гігроскопічністю. Наше завдання значно простіше — правильно вибрати одяг для себе.

                                                                                      (91 сл., за В. Шахненко)

№6.Одяг

Звичайно, ніхто не забороняє вдягатися модно й красиво, та не впа­дайте у крайнощі, які шкодять здоров’ю.

Нерідко у дощ, вітер, а то й сніг можна побачити хлопців і дівчат без головних уборів. Така легковажність, звичайно, не минає безслід­но і є причиною гаймориту, ангіни, раннього облисіння.

Відповідати гігієнічним вимогам має і взуття. Найкраще носити шкіряне взуття. Його розмір і фасон не повинні заважати розвитку стопи. Тісні туфлі або чобітки деформують її, скрючують пальці, на­тирають мозолі. Взимку в такому взутті холодно, бо утруднюється кровообіг. Завелике взуття також завдає чимало прикрощів: на ногах з’являються садна, ходити незручно.

(94 сл., за В. Шахненко)

№7.Причини отруєнь

Тяжке отруєння може настати внаслідок помилкового вживання ліків або самолікування. Його також можуть викликати препарати по­бутової хімії, отрутохімікати, інші токсичні речовини, неякісні про­дукти, деякі рослини, ягоди.

Токсичними можуть стати й культури, які вирощуються на при­садибних ділянках. Приміром, у позеленілій картоплі, що пролежа­ла зиму в землі, концентрується дуже небезпечна речовина — со­ланін. Ця отрута міститься і в пророслому зерні. Дуже багато тра­гічних випадків, які сталися внаслідок того, що люди їли невідомі їм ягоди, гриби або просто клали до рота стеблинку незнайомої рослини.

Головна причина кишкової інфекції — недотримання елементар­них гігієнічних норм (неправильне збереження харчових продуктів, немиті руки, мухи).                                                                                                     (95 слів)

№8.Шкідливі звички

Кожна людина повинна до кінця усвідомити всю небезпеку, яку несуть наркоманія, тютюнокуріння, алкоголь. Такі згубні звички можуть увійти практично в кожен дім, кожну сім’ю.

 Ось чому нагадуємо: здоровий спосіб життя, чистота у взаєминах – найкращі методи профілактики власного здоров’я.

 Якщо людина веде здоровий спосіб життя, то вона збереже енергійність і активність до глибокої старості. І пам’ятайте, що громадянський обов’язок кожного – берегти власне здоров’я.    

                                                   (62 слова)

№9.Обливання

У порівнянні з обтиранням, обливання є процедурою, яка діє сильніше. Обливання слід проводити після попереднього – протягом місяця – вологого обтирання.

Обливатися можна з глечика, тазка чи поливальниці. Розпочинати його краще влітку, на свіжому повітрі, водою близько 20°С, пізніше – в душові чи у ванні. Зимою обливання проводять водою, температура якої не нижча +30°С. Температуру води слід поступово знижувати до +18°С влітку і до 20°С зимою. Для знервованих або легко збудливих дітей вода повинна бути температури 34-35°С. Це сприяє зміцненню нервової системи.    

(72 слова )

№10.Подарунок

У Олексія зранку був гарний настрій. Сьогодні у його старшої сестри Оленки день народження. Хлопець вирішив, що найкращим подарунком будуть квіти.

Купуючи айстри, Олексій звернув увагу, що у дядька в кошику лежали гарні грибочки. «Синку, купи опеньок на обід з нашого садочка», - запропонував торговець. Олексій довго не вагався, хоча гриби полюбляла тільки його сестра. Коли ввечері сім’я зібралась разом, Олена з вдячністю з’їла всі підсмажені гриби. Але вночі їй стало дуже погано, підвищилась температура, довелося викликати швидку допомогу.

Тиждень дівчина перебувала в лікарні. Лікарі сказали, що вона через отруєння грибами була на межі смерті.    

(94 слова)

№11.СНІД

СНІД – смертельна хвороба людини, яка викликається особливим вірусом, що руйнує наші захисні механізми (імунну систему).

Людина перестає чинити опір мікробам і виникаючим пухлинним клітинам. Ефективних засобів лікування цього захворювання досі не знайдено.

Збудник захворювання передається від людини трьома шляхами: статевим, через кров, а також від зараженої матері під час вагітності й пологів.

Останнім часом зареєстровано багато випадків захворювань на СНІД у наркоманів, як наслідок використання одного спільного шприца.

Щоб не заразитися СНІДом, необхідно знати правила статевої поведінки, відмовитися від вживання наркотиків, допінгів, не використовувати предмети особистої гігієни, що належать іншим людям.

(91 слово)

№12.Здоров`я – найбільша цінність

Здоров`я – найбільша людська цінність , яку, на жаль, багато людей починають цінувати та берегти, вже втративши значну частину цього скарбу, відпущеного нам природою.

Мало народитися. Ще слід пам`ятати, що людина – суб`єкт і головний результат діяльності. Тому потрібно доводити ту просту істину,  яку сповідували ще наші предки, дбати про день прийдешній.

І попри всі складності нашого буття  кожен із нас повинен свідомо ставитися до власного здоров`я, берегти найдорожчий скарб у житті.

Недарма у народі кажуть, ща за гроші здоров`я не купиш.

За нього необхідно активно боротися.                                                  

(88 слів)

№13.Правила поведінки на воді

У жаркий літній день дістаєш велике задоволення від купання в прозорій прохолодній воді річки чи озера.

Але завжди потрібно пам’ятати кілька простих правил.

Загоряти й купатися слід в спеціально відведених для цього місцях, де берег з пологим спуском і чисте дно.

Не можна купатися в річках з сильною течією, коловоротами, біля мостів.

Не рекомендується купатися наодинці, тому що в разі біди ніхто не допоможе.

Небезпечно для життя підпливати до кораблів і катерів, бо може затягти під гвинт.

Небезпечно плавати з камерами, дошками та іншими предметами. У воді вони стають слизькими і можуть вислизнути з рук.

(100 слів)

№14.Безпека на дорогах та транспорті

Одним з найпоширеніших видів дорожньо-транспортних пригод є наїзд транспортних засобів на пішохода, причому 60 % таких пригод здійснюється з вини самих пішоходів.

Пішоходи повинні ходити тротуарами, пішохідними доріжками, а за їх відсутності – велосипедними або в один ряд по узбіччю дороги, назустріч руху транспортних засобів. При цьому необхідно бути особливо обережним та не створювати перешкод іншим учасникам руху. НА дорогах, які мають розділову смугу, а також на дорогах поза населеними пунктами, можна рухатися по зовнішньому краю проїжджої частини назустріч пуху транспортних засобів – це дає можливість пішоходу краще оцінити дорожню обстановку та уникнути попадання під транспортний засіб.

(97 слів)

                                                   №15.Дитинство

Дитинство – початок великого й світлого шляху становлення людини. Всі діти народжуються для щастя, та не всі дорослі щасливі. І нерідко причиною цього є шкідливі звички, що з’явились у них ще в юності: куріння, пияцтво, а інколи й наркоманія.

Статистика свідчить, що діти рано пізнають смак спиртних напоїв, практично всі молоді люди пробували палити. Як правило, вони не уявляють, на яку наражаються небезпеку, не визнають будь-яких заборон і прагнуть усе випробувати на власному досвіді. Починається як пустощі, бравада, данина моді, проте куріння і вживання спиртних напоїв стають звичними, завдають непоправної шкоди здоров’ю.                                                           (91 слово)

docx
Додано
12 березня 2021
Переглядів
1154
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку