Презентація до уроку української мови у 5 класі. Двокрапка і тире при узагальнювальних словах в реченнях з однорідними членами.

Про матеріал

На цьому уроці Ви зможете поглибити знання про однорідні члени речення, удосконалити вміння знаходити узагальнювальні слова при них, засвоїте правила вживання розділових знаків при узагальнювальних словах, навчитеся пояснювати розділові знаки в реченнях з однорідними членами за допомогою пунктуаційних правил.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Запрошую на урокrrrrr

Номер слайду 2

Запрошую на урокукраїнськоїмовиrrrrr

Номер слайду 3

Двокрапка і тире при узагальнювальних словах у реченнях з однорідними членами.

Номер слайду 4

Узагальнювальні слова при однорідних членах речення. Я найбільше захоплююся такими шкільними предметами: математикою, історією, інформатикою. : О, О, О. Мене цікавить тут усе: і книги, і журнали, і газети. : і О, і О, і О. На будинках, на деревах, на парканах – всюди червоний відблиск (Марко Вовчок). О, О, О – . Ми вивчали різні поезії Т. Шевченка, як-от: «Заповіт», «Садок вишневий коло хати», «За сонцем хмаронька встає». , як-от: О, О, О.І все це: і річка, і дерева, і трава – нагадувало мені далекі дні. : і О, і О, і О - … ..

Номер слайду 5

Тренувальна права №3 Перебудуйте речення так, щоб узагальнювальне слово стояло перед однорідними членами речення. Обгрунтуйте вживання розділових знаків.І родина, і школа, і мисливці – усі повинні піклуватися про охорону нашої чарівної природи(О. Вишня). Усі повинні піклуватися про охорону нашої чарівної природи: і родина, і школа, і мисливці . Рідні місця, знайомі хатки,садки, доріжки – усе те миготитьв очах, у голові думки будить…(П. Мирний). Усе те миготить в очах, у голові думки будить: рідні місця, знайомі хатки, садки, доріжки… (П. Мирний).

Номер слайду 6

Завданнядля самостійного опрацювання №1 За поданими схемами складіть речення. О, О, О – . : О і О, О і О . : О, О і О - … . Творче завдання №2. Складіть і запишіть речення з узагальнювальними словами квіти, земля, все, всюди, птахи, небо, звуки.

Номер слайду 7

Скласти речення за картиною Сергія Васильківського «Український пейзаж», використавши узагальнювальні слова та однорідні члени речення. Завдання для самостійного опрацювання №3

Номер слайду 8

Урок завершено. Дякую за увагу!rrrrr

pptx
Додано
19 квітня 2020
Переглядів
1631
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку