Презентація до уроку української мови у 7 класі "Повторення вивченого про прислівник"

Про матеріал
Презентація до уроку української мови у 7 класі, мета якої - допомогти учням краще засвоїти навчальний матеріал з теми "Прислівник"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Презентація на тему:“ Повторення вивченого про прислівник”. 7клас. Підготувала вчитель української мови і літератури Жолобківського НВК Дмитрук Марія Юріївна.

Номер слайду 2

Cлово вчителя. День добрий, друзі, ще один урок До вас прийшов за розкладом сьогодні. Отож озбройтесь книгою й пером, Щоб упірнуть у мовну цю безодню

Номер слайду 3

Мовна розминка. Земля українська щедра, квітуча,З весни аж до осені носить вінок. Душа українська весела, співуча,Її звеселяють барви квіток. Бесіда з учнями: Про що цей вірш? Поясніть орфограми, пунктограми. Зробіть звуковий запис слова – українська.

Номер слайду 4

Мотивація знань. Відгадайте загадку: Чим від інших я відмінний? Тим, що є я сам незмінний. Розібратись як детально, Моє значення загальне – Це найперш ознака дії: Швидко їде, тихо мріє. Чи ознака ще ознаки: Дуже добре, надто м`яко. А чи ознака предмета. Я скажу вам тут дослівно – Називаюсь я… прислівник.

Номер слайду 5

Самооцінка знань. Я вважаю, що зміг вивчити і запам`ятати тему на … балів: - поняття про прислівник, його ознаки та синтаксичну роль; - розряди прислівників; - написання прислівників.

Номер слайду 6

Тема: Повторення вивченого про прислівник. Мета: повторити і закріпити відомості про прислівник; формувати вміння визначати в реченні прислівники,їх ознаки; розвивати діалогічне мовлення; виховувати почуття любові до природи рідного краю.

Номер слайду 7

Квіти – окраса життя.

Номер слайду 8

Мовний журнал. Перша сторінка – “Теоретична”;Друга сторінка – “Тренувальна”;Третя сторінка – “Ексклюзивне інтерв`ю”;Четверта сторінка – “Творча”;П`ята сторінка – “У світі цікавого”.

Номер слайду 9

Слово вчителя. Перший український журнал “Основа” почав виходити у 1861 році в Петербурзі. Серед його авторів були найвідоміші українські письменники та вчені – Т. Шевченко, С. Руданський, Л. Глібов, М. Костомаров. У часописі друкувалися літературні твори, історичні розвідки, статті з питань етнографії, фольклору, розповіді про українську культуру, мистецтво, освіту. Часопис відстоював ідею навчання рідною мовою, закликав видавати більше книг населенню України. Але “Основа” проіснувала недовго через брак коштів. Пізніше, через двадцять років з`являється видання про проблеми української історії та культури “Киевская старина”. Цей журнал виходив у 1882 – 1906 роках.

Номер слайду 10

Перша сторінка – “Теоретична”.- Чим прислівник відрізняється від інших частин мови?- На які групи за значенням поділяються прислівники?- Що означає прислівник?- Від яких прислівників утворюються ступені порівняння?- Скільки букв –Н- пишеться у прислівниках?

Номер слайду 11

Друга сторінка – “Тренувальна”. Записати речення, знайти прислівники, визначити їх розряд. А) Розкішно пахне матіола, ця нічна, непомітна навіть удень квітка. Б) Де-не-де озветься пташка несміло. В) Удень світило сонце.

Номер слайду 12

2. Виписати з прислів`їв прислівники, пояснити спосіб творення. А) Добре скрізь, а дома краще. Б) Влітку дров не припасеш – мерзнутимеш взимку. В) Яблуко від яблуні недалеко відкотиться.

Номер слайду 13

3. Записати словосполучення, визначити ознаки прислівників. Працювати добре, співати голосно, росте догори, котлети по – київськи, дуже добре.

Номер слайду 14

Третя сторінка – “Ексклюзивне інтерв`ю”. Уявіть, що ви знаходетесь в художній галереї. Складіть діалог, використовуючи прислівники з орфограмою “И та І в кінці прислівників”.

Номер слайду 15

Четверта сторінка – “Творча”. Індивідуальна робота з картками.1 завдання: утворити від поданих слів прислівники.2 завдання: записати прислівники, розкриваючи дужки.3 завдання: дібрати до поданих слів антоніми.4 завдання: написати твір – мініатюру, використовуючи прислівники.

Номер слайду 16

Номер слайду 17

П`ята сторінка – “У світі цікавого”. Гра “Хто більше”Перевірка випереджувального завдання. 1 завдання: загадати загадки з використанням прислівників. 2 завдання: назвати прислів`я з використанням прислівників.

Номер слайду 18

Підсумкове слово вчителя. Ось і уроку кінець! Хто працював, той молодець. Що сподобалось вам, поділились. Що сумним було, пожалілись. Хто працював погано, хто – відмінно, Оціню вас, діти, мудро й вірно. Час урок закінчувати, додому завдання писати.

Номер слайду 19

Домашнє завдання: Підготуватися до контрольної роботи.

Номер слайду 20

Анкета “Мікрофон”. Закінчити речення, передаючи мікрофон наступному. На уроці я:дізнався… повторив… навчився… зрозумів… зробив успіх… я не вмів, а тепер вмію…

Номер слайду 21

Урок закінчено. До побачення.

pptx
Додано
29 березня 2019
Переглядів
2002
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку