Презентація до уроку української мови у 9 класі на тему "Розділові знаки в безсполучниковому складному реченні. Пунктуаційний практикум"

Про матеріал
Презентація містить низку практичних завдань з теми "Розділові знаки в безсполучниковому складному реченні" для розвитку пунктуаційних умінь і навичок учнів
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Розділові знаки в безсполучниковому складному реченніПунктуаційний практикум

Номер слайду 2

Забудеш рідний край тобі твій корінь всохне. Бачу здалека хвиля іскриста грає вільно по синьому морю. Любов і надія не в зорях не в морі між людьми поради питати. В лісі було тихо холодне повітря від лютого морозу здається загусло…Не прислухатимешся до голосу батьків негідником зростеш. Уночі несподівано знявся північний вітер небо скоро затяглося хмарами.

Номер слайду 3

Ніщо не допомагало вода бігла все далі й далі. Обернувся місто на обрії стояло в бузковому серпанку. Шелестить пожовкле листя по діброві гуляють хмари сонце спить…Дружба як дзеркало розіб’єш не складеш. Петро пильно зорив ніде нічогісінько. Сотников відчував себе дуже погано стала паморочитися голова.

Номер слайду 4

Запишіть, знявши риску і розкривши дужки. Ш(е, и)поче, не/вгамовний, оч(е, и)рет, со(нн, н)ий, ч(е, и)решня, па(м'я, мя)ть, не/тане, пі(р'я, ря), від(льо, л'о)тний, коні при(пя, п'я)(ті, тті), бе(з, с)мі(ря, р'я), При(пя, п'я)(т, тт)ю, дівчино (нц, ньц)і, зат(ьо, о)хкав, у мря(ц, к)і, пр(а, о)віша, (з, с)дивова(нн, н)ий, Гали(чч, ч)ина, на(дд, д)ніпряне(ць, ц), ши(б, п)шина, ш(е, и)поче, вербо/ліз, о(д, т)бирає, ключ(и, і), сут(е, и)ніє, падає у/низ, (В, в)олинь, (Л, л)ьвів, твір/мініатюра, чи/мало, гідро/логічні, діа/метр, пів/тора/два, невелик(и, і) плеса/озерця, з/по/серед, будь/яка.

Номер слайду 5

Синоніміка складних речень із сполучниками, без сполучників і простих речень

Номер слайду 6

Трансформувати за зразком прості речення у складні (складносурядні, складнопідрядні, безсполучникові). Визначити смислові відношення між частинами складних речень. Зразок{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Просте речення. Складносуряднеречення. Складнопідряднеречення. Безсполучниковескладне речення. Після дощу яскраво зазеленіла озимина. Пройшов дощ, і яскраво зазеленіла озимина. Після того як пройшов дощ, яскраво зазеленіла озимина. Пройшов дощ —яскраво зазеленіла озимина

Номер слайду 7

1. Через розмиті дороги будівництво мосту припинено. 2. Раннього осіннього вечора йшов дощ. 3. Під час туристського походу хлопці й дівчата значно здружилися. 4. Через рік у нашому місті збудували новий залізничний вокзал.

Номер слайду 8

Безсполучникові складні речення, що виражають умову або час, синонімічні до складнопідрядних речень з підрядними обставинними. Порівняйте:{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Приїхали до лісу — зійшло сонце (Григорій Тютюнник). На столі лежить паляниця — буде продовження роду (В. Скуратівський). Коли приїхали до лісу, зійшло сонце. Якщо на столі лежить паляниця, буде продовження роду.

Номер слайду 9

Безсполучникові складні речення, яким характерні смислові відношення зіставлення чи протиставлення, синонімічні до складносурядних речень з протиставними сполучниками. Порівняйте:{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Кішки гризуться — мишам привілля (Нар. творчість). Кішки гризуться, а мишам привілля.

Номер слайду 10

Безсполучникові складні речення, яким характерні наслідкові відношення, можуть бути синонімічними до складнопідрядних речень з підрядними обставинними наслідку або до складносурядних речень з єднальними сполучниками. Порівняйте:{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Обізвався грибом — лізь у кіш (Нар. творчість). Найменший шелест абостук — моє серце падає і завмирає. Обізвався грибом, так що лізь у кіш. Найменший шелест або стук — і моє серце падає і завмирає (М. Коцюбинський).

Номер слайду 11

·         Об’єднавшись у міні-групи, трансформувати подані складні сполучникові речення в безсполучникові. Записати змодельовані речення, уживаючи потрібний розділовий знак між частинами. Накреслити схеми.1. Ми прислухаємося до річки, і вона знову затріщала за верболозами (М. Стельмах). 2. Народ твердо вірив у те, що наполеглива праця на власній землі приносить не тільки багатство, а й задоволення та радість (Г. Тарасенко). 3. Геніальні твори Івана Котляревського, Тараса Шевченка, Пантелеймона Куліша, Лесі Українки доводять, що українська мова є мовою великого й гордого народу (Б. Харчук). 4. Слова Київ, Русь, Україна з глибокою шанобою і гордістю промовляє кожний свідомий українець, бо виражають вони духовну близькість до землі своїх батьків, родоводу українського, його славної і водночас трагічної історії (Р. Радишевський). 5. Українці пишаються своєю рідною землею, бо вони споконвіку люблять і шанують батьківський край (Г. Тарасенко). 6. Змієві вали не дійшли до нас у своїй первозданній величі, бо від часу їх спорудження минуло майже дві з половиною тисячі літ (М. Федоренко).

Номер слайду 12

    Записати текст, розставляючи пропущені розділові знаки. Виділити граматичні основи в безсполучникових складних реченнях. Накреслити схеми їх.·      Людина все найдорожче увічнює у слові. З давніх-давен використовують слово не просто так воно показує культуру народу уславлює націю. Подумати лише із маленького слова народжується могутня мова. Безперечно вона бере свій початок зі слова мати найголовнішого й найріднішого в житті кожного. Для когось багатство це гроші чи майно для інших рідна мова. Ми повинні збагачувати мову плекати її як мати своє дитя. Недарма кажуть пташок упізнають по піснях а людей по слову. Найкращий спосіб дібратися до серця людини сказати щось прекрасне. А образиш не чекай у відповідь доброго слова. Адже слово не горобець вилетить не спіймаєш. Треба берегти слово у великій українській мові як наші діди та прадіди. А не любиш рідного слова святих звуків дитинства не заслуговуєш на ім’я людини! (А. Чекаренко).

pptx
Додано
4 лютого 2019
Переглядів
3868
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку