Презентація до уроку української мови в 7 класі "Дієприкметниковий зворот. Розділові знаки при дієприкметниковому звороті".

Про матеріал
Презентація до уроку містить кросворд і таблиці для актуалізації знань про дієслівні форми, познайомить з правилами відокремлення дієприкметникових зворотів за допомогою алгоритмів. Матеріал допоможе закріпити вивчене за допомогою вправ з ключем та завдань творчого характеру.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Урок української мови7 клас

Номер слайду 2

Дієприкметниковий зворот. Мета уроку:повторити вивчене про дієприкметник як особливу форму дієслова;сформувати поняття про дієприкметниковий зворот, навчити учнів визначати дієприкметникові звороти в реченні, правильно розставляти розділові знаки; формувати вміння правильно інтонувати речення з дієприкметниковим зворотом; розвивати логічне мислення, вміння порівнювати і зіставляти мовні явища, сприяти збагаченню мовлення.

Номер слайду 3

Згадай правило

Номер слайду 4

Згадай правило

Номер слайду 5

Згадай правило

Номер слайду 6

Згадай правило

Номер слайду 7

Згадай правило

Номер слайду 8

Згадай правило

Номер слайду 9

Згадай правило

Номер слайду 10

Згадай правило

Номер слайду 11

Згадай правило

Номер слайду 12

Згадай правило

Номер слайду 13

НАЗВА ФОРМИЗАГАЛЬНЕЗНАЧЕННЯПИТАННЯПРИКЛАДИНЕОЗНАЧЕНА ФОРМАДІЯ, СТАН АБО ПРОЦЕС ПОЗА ЧАСОМЧИСЛОМ, ОСОБОЮ?ПИСАТИ,НАМАЛЮВАТИОСОБОВЕ ДІЄСЛОВОДІЯ, СТАН ПРЕДМЕТАЩО РОБЛЮ? ЩО ЗРОБЛЮ? ЩО РОБИВ? ЩО БУДУ РОБИТИ??ДІЄПРИКМЕТНИК?ЯКИЙ? ЯКА? ЯКЕ? ЯКІ?ПИСАНИЙ,НАМАЛЬОВАНИЙБЕЗОСОБОВАФОРМАНА –НО, -ТОДІЯ, ЩО СПРИЙМАЄТЬСЯЯК РЕЗУЛЬТАТ?ПИСАНО,НАМАЛЬОВАНОДІЄПРИСЛІВНИКДОДАТКОВА ДІЯ,ОБСТАВИНА ДІЇЩО РОБЛЯЧИ? ЩО ЗРОБИВШИ??ФОРМИ ДІЄСЛОВА

Номер слайду 14

Вибірковий диктант1в. – прикметники, 2в. – дієприкметники. Східний, стривожений, загострений, стрункий, гострий, м’який, скривлений, діючий, скляний, спільний, освітлений, золотий, опрацьований, особовий, засклений, старіючий, старий, веселий, визолочений, сліпий, сильний, зменшений, степовий,тьмяний, нездійснений.

Номер слайду 15

Вибірковий диктант. Східний. Стрункий. Гострий. М’який. Скляний. Спільний. Золотий. Особовий. Старий. Веселий. Сліпий. Сильний. Степовий. Тьмяний. Стривожений. Загострений. Скривлений. Діючий. Освітлений. Опрацьований. Засклений. Старіючий. Визолочений. Зменшений. Нездійснений. Хто як постелить, так і спатиме.

Номер слайду 16

Запишіть тему

Номер слайду 17

Дієприкметниковий зворот Дієприкметник із залежними від нього словами називають дієприкметниковим зворотом. У реченні дієприкметниковий зворот завжди є означенням: Безмежний степ, укритий снігом, спав. Дієприкметниковий зворот, який стоїть після означуваного (пояснюваного) слова, на письмі виділять комою (або комами): Я чую пісню, в щасті співану. Веселка, овіяна вітром, в моїх зацвітає очах. В основному мовленні такий дієприкметниковий зворот виділяють паузами та інтонацією. Дієприкметниковий зворот, що стоїть перед означуваним словом, комами (комою) на письмі звичайно не виділяють: Котить сонний Дніпро віками зажурені води. Овіяний легендами замок у Підгірцях

Номер слайду 18

Розділові знаки при дієприкметниковому звороті 1. Чи має дієприкметник залежні слова? так _______________│____________ ні ↓ ↓ Це дієприкметниковий Це одиничний зворот дієприкметник Колос, викупаний сонцем, Стоять замислені дуби вклоняється ниві. над тихою водою.

Номер слайду 19

Розділові знаки при дієприкметниковому звороті2. Де стоїть дієприкметниковий зворот? перед означуваним словом ↓ після означуваного слова ↓ ↓Комою не виділяється Виділяється комою Обсипане темними хмарами небо тихо гасло. всередині речення на початку або в кінці ↓ ↓ коми з обох боків кома з одного боку Приходить осінь, обвіяна Чуємо шурхіт сухого листя,духом полів, до нашого порогу. опалого на траву.

Номер слайду 20

Дієприкметник + залежні слова = дієприкметниковий зворот. ЗНАКИ:1. /Дієприкметниковий зворот/О. С. … .2. О. С., /дієприкметниковий зворот/. 3. О. С.,/дієприкметниковий зворот/,… ?

Номер слайду 21

Освітлене вогнями місто лежало в долині. Лежало в долині місто, освітлене вогнями. Місто, освітлене вогнями, лежало в долині.

Номер слайду 22

Замініть подані словосполучення двома варіантами словосполучень з дієприкметниковими зворотами –відокремленими і невідокремленими. Зразок: Земля, яку вмив дощ земля, вмита дощем - вмита дощем земля. Нива, яку напоїв дощ. Хмари, які нависли над обрієм. Земля, яку розбудив перший грім. Дерева, які вкрились листочками. ppt_x

Номер слайду 23

Робота за підручником “Мовні пазли” ( вправа 211)

Номер слайду 24

Мовна гра “Хто швидше”Утворити дієприкметник від дієслова. Підібрати означуване слово. Додати залежні слова. Скласти речення. Пояснити знакиppt_x

Номер слайду 25

дівчинка знайшла гриб

Номер слайду 26

Мовна гра “Хто швидше” Діти кидають камінці

Номер слайду 27

хлопчик забруднив руки

Номер слайду 28

На стіні зробили малюнок

Номер слайду 29

дівчинка складає кубики

Номер слайду 30

хлопчик піймав рибу

Номер слайду 31

На свято подарували кульки

Номер слайду 32

Дбайливо виростили квітку

Номер слайду 33

всі разом зліпили сніговика

Номер слайду 34

Продовжити правила. Дієприкметниковий зворот – це …Означуване – це слово, від якого…Якщо дієприкметниковий зворот стоїть перед означуваним словом,…Дієприкметниковий зворот виділяють комами, якщо він стоїть …

Номер слайду 35

Домашнє завдання. Вправа 210, с.126 (вивчити правила)

Номер слайду 36

Шолудько Леся Станіславівнавчитель української мови та літературишколи І-ІІІ ступенів № 282 міста Києваstyle.colorfillcolorfill.type

pptx
Додано
26 вересня 2022
Переглядів
1533
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку