Презентація до уроку української мови з теми "Поняття милозвучності. Чергування у/в "

Про матеріал
Презентація до уроку української мови з теми "Поняття милозвучності. Чергування у/в ". Можна використовувати під час очного навчання , дистанційного навчання .
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

БЛІЦ – ОПИТУВАННЯ:1. Орфоепія –це?2. Орфоепічні норми –це?3. Орфоепічна помилка –це?

Номер слайду 3

Чому, на вашу думку нашу мову вважають мелодійною?

Номер слайду 4

Дванадцяте грудня. Класна робота. Тема: Поняття милозвучності. Чергування у//в, і//й як засіб милозвучності

Номер слайду 5

Милозвучність, або евфонія (грецьк. euphone — милозвучність), — уникання складного для вимови нагромадження звуків. Говорити милозвучно — невід’ємна прикмета української мови.

Номер слайду 6

Прочитайте групи речень речення, чітко артикулюючи, і виконайте завдання. 1. Мальва в Україну потрапила з Середньої Азії в XV столітті. Її вирощували ще в Стародавній Греції та в Стародавньому Єгипті. Саме мальви були одними з перших квітів, описаних у літературі. 2. Мальви у Україні ростуть й в дикому стані: в лісах, лісосмугах, на узбіччях доріг. Поширена рослина по всій Україні, в тому числі й в нашій області. А. Який текст було легше артикулювати Б. З чим це пов’язано?Г. Як можна уникнути нагромадження голоснихх і приголосних звуків?

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Розподільний диктант. «Спиши і поясни»Пливи у/в бік лісу; Богдан і/й Марія; ось і/й гості; Ольга і/й Павло; ранок у/вдома; бути у/в гарній формі; і/й знову дощі; Оксана і/й не знала; ракета і/й супутник; ти і/й Яну покликав; енергія у/в твоєму тілі; еге ж, і/й освіта вища; скинь у/в Твіттер; треба у/вчитися; елементи у/в таблиці; якось і/й їх запросимо; сторінка у/в підручнику; збірка «Тиша і/й грім»; знайди і/й підкресли; Яна і/й Юля; і/й доки мені чекати; щоправда, у/в нас спекотно; конвалії і/й жоржини; напиши у/в Твіттері; представник у/в області;

Номер слайду 9

Виконати на швидкість інтерактивні вправи за посиланням або за QR-Code:https://learningapps.org/view16511144https://learningapps.org/view25517884

Номер слайду 10

Яку тему ми сьогодні розглядали?Чи сподобалася вам робота на уроці?Що було найбільш цікавим?У чому виникали труднощі?

pptx
Додано
18 квітня 2023
Переглядів
868
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку