Презентація "Складні випадки відмінювання іменників Закінчення іменників І відміни в орудному відмінку"

Про матеріал
Презентація з матеріалами до уроку української мови в 10 класі "Складні випадки відмінювання іменників Закінчення іменників І відміни в орудному відмінку"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Складні випадки відмінювання іменників Закінчення іменників І відміни в орудному відмінку

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Самостійна робота. З’ясуйте, які серед поданих іменників можуть вживатися і в однині, і в множині. Поставте їх у форму орудного відмінка. Птаство, канікули, межа, депо, мрія, доля, молоко, терези, груша, боротьба, вежа, задача.

Номер слайду 5

Алгоритм написання відмінкових закінчень іменників І відміни в орудному відмінку однини. В орудному відмінку однини іменники жіночого роду на -а (-я) мають закінчення -ою, -ею, -єю. Закінчення -ою пишеться в іменниках з основою на твердий приголосний, крім [ж], [ч], [ш]: партою, водою, рукою; -ею в іменниках з основою на м'який приголосний + [ж], [ч], [ш]: землею, межею, кручею, ношею; -єю в іменниках з основою на [й]: надією, мрією.

Номер слайду 6

Випишіть іменники, у яких допущено помилки в закінченнях орудного відмінка, виправте їх, користуючись складеним алгоритмом, словником, довідковою літературою й електронними ресурсами тощо. ЗАПРОШЕННЯ ДО МАНДРІВБіжать стежки знайомі, що пахнуть споришом. Вертаються додому — у спеку чи з дощєм. Вони біжать до лісу, до повноводних рік. А з ними ти — це звісно! — невтомний мандрівник.Є кожному стежина — на втіху вибирай. Одна лиш Батьківщина,— один у тебе край.І ти ще змалку з нею зріднився назавжди. Біжать стежки земльою під рідною орною,І ти по них іди. Микола Сингаївський. Гра «Редактор»

Номер слайду 7

Творче конструювання. Дайте письмові відповіді на запитання, використовуючи слова, що в дужках. 1. З ким ви подорожували улітку? (Мама, сестра, подруга, бабуся)2. Чим ви їхали? (Автомашина, залізниця)3. Чим харчувались у дорозі? (Шинка, ковбаса)4. З чим ви ознайомились під час подорожі? (Історія краю)

Номер слайду 8

Тестування1. До І відміни належать усі іменники: А ясла, кума, площа, межа;Б староста, хлоп’я, вулиця, кузня;В сестра, воєвода, суддя, верба;Г кенгуреня, душа, дорога, ріка; Д жага, Лука, мати, миля.2. Помилку допущено в слові: А кручою; Б шахтарем; В вишнею; Г мрякою; Д мрією.3. Закінчення -ою у формі орудного відмінка однини мають усі іменники в рядку: А ваза, речовина, кислота; Б тиша, свобода, глибина;В калина, малеча, посада; Г мелодія, береза, справа;Д спальня, Європа, буква.

Номер слайду 9

4. Закінчення -ою у формі орудного відмінка однини мають усі іменники в рядку: А їдальня, повага, легенда; Б Ольга, родина, волоцюга;В геологія, дитина, дорога; Г держава, груша, розлука;Д мережа, горошина, карта.5. Закінчення –ею у формі орудного відмінка однини мають усі іменники в рядку: А стаття, мама, земля; Б круча, каша, площа;В надія, воля, миля; Г доня, дочка, доля;Д куля, вежа, стежка.6. Закінчення -єю у формі орудного відмінка однини мають усі іменники в рядку: А фантазія, місія, арія; Б вежа, сторожа, артилерія;В автономія, алегорія, бабуся; Г зозуля, мрія, душа. Д анатомія, фізіологія, Маруся;

Номер слайду 10

Метод «Доповнення»Вивчивши тему, я зрозумів (зрозуміла), що... Найскладнішим під час вивчення цієї теми для мене було...

Номер слайду 11

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯОпрацюйте §40 підручника https://pidruchnyk.com.ua/394-ukrayinska-mova-zabolotniy-10-klas.html, виконайте письмово вправи 373,376

pptx
Додано
20 квітня 2023
Переглядів
5253
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку