Презентація до уроку "Узагальнення й систематизація вивченого з розділу «Дієслово»"

Про матеріал
Тема: Узагальнення й систематизація вивченого з розділу «Дієслово» Тип уроку: урок узагальнення і систематизації вивченого Форма проведення: урок – ярмарок Форми роботи: групова, індивідуальна, фронтальна. Методи роботи: „Мікрофон", „Сенкан", «Асоціативний кущ»,робота в малих групах, в парах, гра «Пошук», «Доміно». Обладнання: підручник, опорні конспекти «Дієслово», дидактичний ілюстративний матеріал, тестові завдання, тлумачний словник, презентація.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Знам’янська спеціальна загальноосвітня школа–інтернат І-ІІІ ступенів

Номер слайду 2

Уся яскравість мовлення у дієслові, адже дієслово – це дійова сила характеру. Ю. Бондарєв

Номер слайду 3

Я очікую, що … Цей урок навчить мене …

Номер слайду 4

(з німецької мови) – щорічний базар. Це - торг, що відбувався регулярно на певному місці у певний час.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

(Не)радуйся чужому лихові. (Не)будь упертим, а будь одвертим. Під лежачий камінь вода (не)тече. (Не)помиляється той, хто нічого (не)робить. Добре тому багатому: його люди знають, а зо мною зустрічаються – мов (не)добачають.

Номер слайду 7

ВИШИВАНКА - національна святиня, бо символізує собою і несе в собі духовне багатство, високу мудрість і традиційний зв'язок багатьох поколінь - зв'язок, що не переривається віками. Вишиванку передають з роду в рід, зберігають як безцінну реліквію. За формою - це біла вишита сорочка, виготовлена з лляного чи конопляного полотна домашньої роботи. Вона - символ здоров'я і краси, щасливої долі і родинної пам'яті, любові і вірності. Візерунок на вишиванці залежить від того, кому вона призначається: батькові чи братові, нареченому чи другові, парубку чи одруженому - кожному вручалась вишита сорочка з візерунком відповідної символіки. Вишиванка - це й оберіг людини від лихого ока та злих духів.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

1. В) Вони писалися до всіх основних свят сонячного року і по важливих випадках: весілля, народження дитини, оберіг на далеку дорогу, початок нової справи, будівництво нового будинку і т.д. Для кожного випадку були свої візерунки, свої символи і свої кольори. Але найбільш відомий звичай красити яйця або писати писанки на Великдень 2. Е) Вона з…явилася з тих пір, як поч…ли вирощ…вати льон. ЇЇможна було бач…ти в будь-якій селянській хаті. Це була не просто іграшка. Вважалося, що вона захищ…ла людину від неприємностей та бід. 3. Г) За українською традицією молоді дівчата пр…крашали свої голови польовими рослинами, квітами і стрічками. Згідно традиції українські дівчата ворож…ли на судженого, пускаючи вінки за водою. 4. Б) Це символ України, відбиття культурної пам'яті народу, в узорах збереглися прадавні магічні знаки. З літописів відомо, що під час весняних заклинальних обрядів дерева обвішувались «убрусами». Вишиті на них орнаментальні символи відповідали заклинальній символіці родючості. У давнину відігравав важливу роль. 5. А) Це не лише частина нашого гардеробу, а певна закодована сукупність сорока божественних енергій, що творять довершену та гармонійну долю людини.  Здавна в Україні служила як прикрасою, так і оберегом. Таємничою мовою вишивки вона передавала безліч побажань для сімейного благополуччя та щастя людини, яка її одягала. 6. Д) Це  орнаментальні прикраси житла, ажурно або силуетно витяті ножицями, вирізані ножем з білого й кольорового паперу. Їх використовували для прикрашання стін, вікон, полиць, груб, коминів, печей.

Номер слайду 12

«Пташки»: Крильця пташки розправляють (учні розводять руки в сторони). Їх до сонця підіймають (руки вгору, потягнутись). Потім можна політати (покрутитися навколо своєї осі, махаючи руками, вгору-вниз). І комашок поганяти (виконуючи рухи вгору-вниз). На галявину злетілись (присісти). Там зернят вони наїлись (головою покачали) . Потім знову полетіли (покрутитися). У гніздечко хутко сіли (сісти на місця).

Номер слайду 13

Акродиктант Завдання : розподілити дієслова у дві колонки відповідно до форм: 1- змін., 2- незмін.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

1. Г, 2.В, 3.Б, 4.Б, 5.Г, 6.Б

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Написати міні-усмішку, яка складалася б тільки з дієслів. Приклад : «Моя яблунька» Побачив. Зрадів. Купив. Приніс. Викопав. Посадив. Полив. Доглядаю. Чекаю. Зацвіла. Милуюся. Достигли. Пригощаю.

ppt
До підручника
Українська мова 7 клас (Горошкіна О.М., Попова Л.О.)
Додано
16 січня 2019
Переглядів
1588
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку