Презентація до уроку "Уживання прийменників"

Про матеріал
Матеріали до другого уроку з теми "Прийменник" допоможе учням засвоїти граматичні норми вживання прийменників у мовленні.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Ти— мій друг, і я бажаю тобі… .«Незакінчене речення»

Номер слайду 2

Перевір себе

Номер слайду 3

«Асоціативний кущ»

Номер слайду 4

Тема уроку. Уживання прийменників. Прийменник як засіб зв’язку у словосполученні. Ми повинні знати:правила вживання прийменників із певними відмінками іменників, займенників;правила милозвучності української мови. Ми повинні вміти:знаходити прийменники в реченні, правильно їх поєднувати з іменниками та займенниками; будувати словосполучення, речення, доречно використовуючи прийменники.

Номер слайду 5

«Прес» Підтвердіть чи спростуйте вислів.«Без здоров’я і мудрість незавидна,і мистецтво бліде, і сила в’яне, і багатство без користі, і слово без сили» (Теофіл). style.font. Weightrrrrr

Номер слайду 6

Дослідження-відновлення У кожного з нас є три вірних помічники: свіже повітря, сонце і вода. Вони допомагають стати менш залежними від примх погоди, захищають від застуди та грипу. Процедури оздоровлення за допомогою повітря, сонця і води називають загартовуванням. До процедур загартовування належать повітряні і сонячні ванни, умивання та обливання холодною водою, ходіння босоніж тощо.

Номер слайду 7

Дослідження-моделювання. Змоделювати словосполучення, уживаючи слова, що в дужках, у відповідній відмінковій формі. З’ясувати, з якими відмінками найчастіше вживаються прийменники. Узятися за (робота); завдання за (зразок); іти по (гриби); сидіти по (права рука); бути при (влада); говорити при (свідки); гості зі (Львів); трапилося зі (я); відпочивали в (Херсон); зупинитися під (Київ); наближатися до (ліс). З трьома словосполученнями скласти речення.

Номер слайду 8

Самостійна робота. Відновити прислів’я й приказки, дібравши продовження їх з другої колонки. Замість крапок уставити в або у. Пояснити чергування їх.…здоровому тілі той не думає … гості. Держи голову … холоді, ноги … теплі , той про те й говорить.…кого болять кості то і …траві ліки знайдеш.…кого що болить, проживеш довгий вік на землі. Хочеш вилікуватись, здоровий дух.

Номер слайду 9

Робота в парах. Лінгвістична гра «Редактор» Відредагувати речення, правильний варіант записати. У час куріння в організмі відбувається розпад вітамінів. Із-за порушення форми грудної клітини починають неправильно функціонувати різні органи черевної порожнини. Про небезпеку ВІЛ-інфекції ми дізналися по розповіді вчителя.

Номер слайду 10

Під час паління в організмі людини відбувається розпад вітамінів. Через порушення форми грудної клітини починають неправильно функціонувати різні органи черевної порожнини. Про небезпеку ВІЛ-інфекції ми дізналися з розповіді вчителя.style.colorfillcolorstroke.colorfill.type

Номер слайду 11

Творча самостійна робота Перекласти словосполучення українською мовою . З’ясувати, які прийменники є відповідниками російського прийменника по. З двома – трьома словосполученнями скласти речення із ключовими словами «інфекція», «імунітет». Підкреслити у складених реченнях головні та другорядні члени. По многим причинам , по моему адресу , по возвращению , по выходным , по собственному желанию, дежурний по классу , по всем направлениям , сообщить по телефону .

Номер слайду 12

Творча самостійна робота З багатьох причин, на мою адресу, після повернення, у вихідні, за власним бажанням, черговий по класу, в усіх напрямках, повідомити телефоном.

Номер слайду 13

«Незакінчене речення» Продовжіть висловлювання. Для мене на уроці важливим було… . Набуті знання мені знадобляться, щоб… . Найбільше мені сподобалось… . Мій настрій та самопочуття впродовж уроку … .

Номер слайду 14

Самооцінювання роботи на уроці

Номер слайду 15

Домашнє завдання. Обов’язкове. §34, с. 236 (знати зміст таблиці). На вибір. 1. Виконати вправи за підручником: 455 (усно), 456 (письмово).2. Виписати прислів’я, приказки, цитати, крилаті вислови про вплив тютюнопаління, алкоголю, наркотиків на організм людини. 3. Підготувати презентацію на тему: «Хвороби, що виникають внаслідок шкідливих звичок».

Номер слайду 16

Дякую за роботу на уроці!!!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Груба Галина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
14 травня 2019
Переглядів
3608
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку