Презентація до уроку в 11 класі на тему "Модерністське зображення трагедії Голокосту в вірші Пауля Целана "Фуга смерті"""

Про матеріал
Презентація до уроку в 11 класі на тему "Модерністське зображення трагедії Голокосту в вірші Пауля Целана "Фуга смерті" є допоміжним навчальним матеріалом у дослідженні проблеми життя і смерті єврейського народу у ІІ Світовій війні. Кожен слайд відповідає ходу уроку, інформаційно націлений на розвиток пізнавальної та комунікативної діяльності учнів, сприяє формуванню вміння використовувати певну інформацію для життєвих потреб. Така презентація допоможе вчителю провести інформаційно насичений урок, який сприятиме формуванню ключових компетенцій.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

МОДЕРНІСТСЬКЕ ЗОБРАЖЕННЯ ТРАГЕДІЇ ГОЛОКОСТУ Утром солнце встает из тумана От посыпанных прахом полей Не забыть мне теперь Аушвиц-Биркенау, дым людей, дым людей, дым людей. Пауль Целан. 27 січня - Презентацію підготувала вчитель зарубіжної літератури Славутицького ліцею Ганна Рак

Номер слайду 2

“Слово о полку Ігоревім” Гомер «Іліада» «Пісня про Роланда» Б. Брехт «Матінка Кураж та її діти» Г. Аполлінер «Зарізана голубка і водограй» Е. М. Ремарк «Три товариші» Г. Белль «Подорожній, коли ти прийдеш у Спа…» О. Довженко «Україна в огні» С. Алексієвич «Цинкові хлопчики» В. Шкляр «Чорне сонце» Є. Положій «Іловайськ»

Номер слайду 3

* презентувати віхи життя й творчості Пауля Целана; * розкрити особливості модерністського зображення трагедії Голокосту в поезії «Фуга смерті»; * розвивати комунікативні, творчі навички, життєві компетенції учнів; * удосконалювати в учнів уміння й навички ідейно-художнього аналізу поетичного твору, навички усного мовлення; *актуалізувати пізнавальну діяльність та критичне мислення учнів; *формувати вміння знаходити певну інформацію та представляти її; * виховувати високі моральні якості, почуття національної свідомості, гуманізму, толерантності, негативне ставлення до війни.

Номер слайду 4

Голокост (гр. спалений цілком) — загибель значної частини єврейського населення Європи (понад 6 млн.) під час систематичного переслідування і знищення його нацистами та їхніми підручними в Німеччині та на окупованих нею територіях протягом 1933— 1945 рр. Фуга – поліфонічний (багатоголосий) твір, який експонує одну, або кілька тем почергово у всіх голосах. Модернізм – загальна назва нових течій кінця ХІХ - початку ХХ ст. нереалістичного спрямування, що виникли як заперечення традиційних форм минулого. Верлібр – вільний вірш без рими і розмірів з довільним чергуванням рядків різної довжини.

Номер слайду 5

Як люди, котрі насолоджувалися музикою Баха та Генделя, могли розстрілювати немовлят? Макс Фріш У Бабиному Яру тільки за один день 29 вересня 1941р. було знищено 33 711 євреїв. З 9 на 10 листопада 1938 р. влада організува- ла єврейський погром “кришталева ніч”, коли було розбито й розграбовано єврей- ські крамниці, аптеки, жертвами якого стали десятки тисяч осіб. За роки Голокосту у світі загинуло 6 млн. євреїв, в Україні - 1,4 млн.

Номер слайду 6

У таборах смерті не було бараків для ув’язнених, які існували в концентраційних таборах. Ув’язнених, які прибували на залізничні станції, під поводом приведення себе в порядок направляли в душові, т.т. газові камери. Подавали отруйний газ “ циклон В”, і через 5 хвилин 2 тис. осіб ставали мертвими. Найбільше відпрацьована технологія знищення була в таборі Освенцім, де за добу знищувалося 12 тис. осіб. У таких таборах за роки їх існування загинуло 2,5 млн. євреїв.

Номер слайду 7

Саласпілс ТАБОРИ СМЕРТІ Таборів смерті налічувалося більше 22 на території Європи ОСВЕНЦІМ САЛАСПІЛС МАЙДАНЕК БУХЕНВАЛЬД ДАХАУ ЛІДІЦЕ БАБИН ЯР РАВЕНСБРЮК САБІБУР

Номер слайду 8

1 2 3 4 5 6 7 8 9

Номер слайду 9

Українською мовою видатного уродженця Чернівців перекладали М. Бажан, В. Стус, М. Новікова, М. Білорусець, П. Рихло та інші. У 1992 році в Чернівцях споруджено пам'ятник Паулю Целану, автор-скульптор якого Іван Салевич. А чернівецька поетеса Тамара Северюк присвятила поету вірш “Нота” Народився на схід натхненний, А душа під прицілами йшла. Око мороку. Хвилі Сени. Чужини незлюбива мла. Гостро молодість безтуманну Перерізав печалей ріст. Ледь на устоньках сніг розтанув Руки долі гойднули міст… Серед білого дня зелений В Чернівцях проломивсь туман Розімкнулися хвилі Сени І зімкнулись: Целан… Целан…

Номер слайду 10

У багатьох таборах існували сформовані з в'язнів музичні капели. Їм наказували грати т.зв. "Танго смерті", яке повинно було звучати під час маршів і тортур, при стратах і копанні могил. Водночас у їхньому світлі стає зрозумілим, чому ранній ПИСАТИ ВІРШІ ПІСЛЯ ОСВЕНЦІМА НЕМОЖЛИВО. Т. В. АДОРНО У багатьох таборах існували сформовані з в'язнів музичні капели. Їм наказували грати т. зв. "Танго смерті", яке повинно було звучати під час маршів і тортур, при стратах і копанні могил.

Номер слайду 11

Головний мотив: «молоко світання» - це образ початку дня – тихого ранку, за яким постає новий день, сповнений надій. «Чорне молоко світання – образ безкінечної туги, болю і смутку, приреченості долі, з якої немає виходу». Мотив приреченості долі: «Ми копаємо могили в повітрі, де лежати не буде тісно…»; «Він дарує нам могилу в повітрі»; «Глибше лопатами рийте ви перші ви другі грайте далі до танцю…». Мотив ворожої сили: «Один чоловік живе в хаті/ він зі зміями грає… і велить копати могилу – грати до танцю».

Номер слайду 12

Завдання: визначити образи та охарактеризувати їх цитатами із тексту. КОМЕНДАНТ – загадковий володар табірного світу. Він зображується «як проста людина», без реалій й уніформи, без імені й зовнішності». Єдина деталь його портрета — блакитні очі – свідчить про приналежність до «вищої арійської раси», яка дає право йому знищувати «неповноцінні раси», серед яких була і єврейська. Так само описуються і його дії: “… він зі зміями грає він пише він пише коли темніє в Німеччині твоя золотиста коса Маргарито він пише це й з хати виходить і зорі блищать і свистить він на псів Свистить на євреїв своїх і велить копати могилу в землі і грати до танцю наказує нам ”.

Номер слайду 13

Завдання. З якою метою автор увів у свій твір образи Маргарити й Суламіф? Про що свідчать рядки: Проблема рівноцінності двох великих культур окреслюється у вірші місткою паралеллю, в якій водночас порівнюються й протиставляються образи Маргарити й Суламіф – двох уособлень жіночого кохання, двох натхненних поетичних створінь німецького та єврейського духу, отже, двох символів відповідних національних культур. “Твоя попеляста коса Суламіф” Суламіф – символ єврейської жінки, із Біблії – кохана царя Соломона, оспівується в “Пісні пісень”. Попелясте волосся сприймається як метафора сивини, котре отримували єврейські жінки під час Геноциду, а в буквальному значенні як попіл, на який в крематоріях перетворювалися євреї. Перед нами постає трагедія єврейського народу за часів гітлерівських репресій. “Твоя золотиста коса Маргарито” Маргарита – улюблений образ німецької літератури, символ краси, жіночності, кохання. Маргарита є ремінісценцією з “Фауста” Й. Гете. Антитеза кольору жіночого волосся стверджує цінність однієї нації та знищення іншого народу. Золотокоса Маргарита з листів начальника табору асоціюється з Ґретхен – героїнею з "Фауста". Завдяки цьому її образ виростає у символ німецької жінки.

Номер слайду 14

Завдання: скласти таблицю-схему прикладів контрастів Комендант - володар табору Покірливі в’язні Жорстокість Гуманізм Варварство Милосердя Звірство Людяність Безсердечний вбивця Романтичний закоханий Попеляста коса Суламіф Золотокоса Маргарита Садизм Сентиментальність Німецька музика Єврейські музиканти Пам’ять Забуття Смерть Життя

Номер слайду 15

Визначити модерністські ознаки Голокосту в поезії “Фуга смерті” *Вірш без рими, тобто написаний верлібром; * без чіткого поділу на строфи, впорядкованого розміру; *відсутні розділові знаки; *несхожість з класичною формою будови; * велика кількість метафор, образів, протиставлень

Номер слайду 16

П. Пікассо “Герніка” Целанівська «Фуга» здобула всесвітнє визнання. Вона стала емблемою Другої світової війни в поезії, так само як «Герніка» Пабло Пікассо – в образотворчому мистецтві. Як можна співвіднести сюжети творів П. Целана та П. Пікассо?

Номер слайду 17

Літературний пам’ятник жертвам Голокосту Емблема ІІ Світової війни Жах ХХ століття Страшна трагедія людства Модерністське зображення Голокосту Скорботна елегія “ФУГА СМЕРТІ” Поетичний світ травмованої свідомості людини

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Своїм батькам Пауль Целан присвятив Осокоре, ти в пітьмі сивієш. Моя мати сивини не знала. Зелено, купаво на Вкраїні. Моя світла мати не вернулась. Хмаро, ти наповнюєш криниці. Моя тиха мати гірко плаче. Зірко, ти снуєш вогнисту стрічку. Серце матері свинець пронизав. Двері, хто вас висадив із петель? Моя ніжна мати вже не прийде.

Номер слайду 20

* На основі підібраного ілюстративного матеріалу створити колаж та виставочний стенд “Формула успіху Е. Хемінгуея” (роботу виконують дві групи учнів); * читаючи повість Е. Хемінгуея “Старий і море”, створити скарбничку найцікавіших висловів письменника; * за бажанням учня створити схему сюжету до повісті “Старий і море”.

Номер слайду 21

1. Гузь, О. О. Модерністське зображення трагедії Голокосту в поезії Пауля Целана “Фуга смерті”. 11 класу // Зарубіжна література в школах України, - 2005. - № 2. – С. 17 - 22. 2. Давиденко, Г. Й. Історія зарубіжної літератури ХХ століття : навчальний посібник / Г. Й. Давиденко, Г. М. Стрельчук, Н. І. Гричаник. - Київ : Центр учбової літератури, 2007. – 504 с. 3. Ковбасенко, Ю. І. Зарубіжна література (рівень стандарту) : підручник для 11 класу закладів середньої загальної освіти / Ю. І. Ковбасенко. – Київ : Літера ЛТД, 2019. – 256 с. 4. Методичні матеріали до уроків зарубіжної літератури в 11 класі / за заг. ред. Н. В. Химери. – Біла Церква : Олімп, 2019. – 282 с.

ppt
Додано
3 листопада 2022
Переглядів
597
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку