Презентація "Модернізм як літературно-мистецький напрям кінця ХІХ - поч. ХХ століття"

Про матеріал
Презентація допоможе вчителю в підготовці до уроку зарубіжної літератури в 11 класі з теми "Модернізм як літературно-мистецький напрям кінця ХІХ - поч. ХХ століття"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

МОДЕРНІЗМ ЯК ЛІТЕРАТУРНО-МИСТЕЦЬКИЙ НАПРЯМ КІНЦЯ ХІХ - ПОЧ. ХХ ст. Зарубіжна література10 клас

Номер слайду 2

Модернізм - (modern - сучасний) - літературно-мистецький напрям кінця ХІХ - поч. ХХ ст., представники якого здійснюють у мистецтві експеримент із часом і простором, формою і художніми засобами, самим способом зображення художньої дійсності.

Номер слайду 3

Модернізм у живописіПочаток 1863 року. Паризький Салон (офіційна виставка картин), який був орієнтований на традиційні твори мистецтва, відмовляє у представленні авторам, які дивились на живопис інакше. Внаслідок цього імператор Наполеон ІІІ ініціював проведення Салону знедолених

Номер слайду 4

Салон знедолених. Публіка салону була обурена сенсаційною картиною Едуарда Мане, “Сніданок на траві”

Номер слайду 5

Клод Моне,“Водяні лілії”

Номер слайду 6

Вінсент ван Гог“Зоряна ніч”, 1889 р.

Номер слайду 7

Едвард Мунк“Крик”, 1893 р.

Номер слайду 8

Модернізм в архітектуріДо традиційних цегли та бетону додались залізо і залізобетон. Архітектори, як письменники і художники, також шукають нових форм.

Номер слайду 9

Ці пошуки серед інших втілив Густав Ейфель, творець славнозвісної Ейфелевої вежі, 1889 р.

Номер слайду 10

Модернізм у музиціОдним із представників модернізму в музиці став композитор Клод Дебюссі. Прослухайте його композицію “Місячне сяйво” із Бергамської сюїти.https://www.youtube.com/watch?v=8q. R1 NMZy. Xik 5:49

Номер слайду 11

Модернізм - це масштабне явище, що тривало до середини ХХ століття - майже 100 років. Логічно, що модернізм за цей час змінював обличчя.

Номер слайду 12

Течії модернізму

Номер слайду 13

Імпресіонізм. Від фр. “враження” - течія, представники якої відтворювали в мистецтві особисті враження, мінливі миттєві відчуття та переживання

Номер слайду 14

Імпресіонізм в літературіГі де Мопассан, Стефан Цвейг, Михайло Коцюбинський

Номер слайду 15

Символізм. Течія, представники якої на зміну художньому образу запроваджували художній символ, відмовились від реального сприйняття світу, активно послуговувались метафорою, створювали абстрактні образи.

Номер слайду 16

Символізм в літературіШарль Бодлер, Моріс Метерлінк, Олександр Олесь, Микола Вороний.

Номер слайду 17

Неоромантизм. Течія, представники якої бачили розрив між ідеалом і дійсністю та вірили, що подолати його може сильна особистість.

Номер слайду 18

Неоромантизм в літературіКнут Гамсун, Редьярд Кіплінг, Леся Українка

Номер слайду 19

Риси, що притаманні всім течіям, і які характеризують модернізм як літературно-мистецький напрямокнелінійне представлення часу і простору в художньому творі;концепція “мистецтво заради мистецтва”;перевага форми над змістом;пошук нових художніх форм, художній експеримент у прозі й поезії, взаємодія різних жанрів;послуговування новими мотивами, темами й образами (наприклад культивування міського простору - урбанізм);

Номер слайду 20

Риси, що притаманні всім течіям, і які характеризують модернізм як літературно-мистецький напрямокувага до виявів підсвідомого (форми потоку свідомості в літературі);надання переваги творчій інтуїції;посилена міфотворчість у поезії та прозі.

Номер слайду 21

КІНЕЦЬ

pptx
Додано
9 листопада 2022
Переглядів
12819
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку