презентація до уроку в 9 кл "Джонатан Свіфт «Мандри Лемюеля Гуллівера…» Історія написання твору. Просвітницькі ідеї у творі. "

Про матеріал
Матеріал містить інформацію, щоб познайомити учнів з життям та творчістю Дж. Свіфта ; охарактеризувати роман; розвивати словниковий запас старшокласників, навички зв'язного мовлення, критичного мислення, компаративного аналізу художніх творів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Джонатан Свіфт «Мандри Лемюеля Гуллівера…» Історія написання твору. Просвітницькі ідеї у творі.

Номер слайду 2

Мета уроку: Познайомити з життям та творчістю Дж. Свіфта ; охарактеризувати роман як вершину творчості письменника; розвивати словниковий запас старшокласників, навички зв'язного мовлення, критичного мислення, компаративного аналізу художніх творів; виховувати у старшокласників потребу у високих естетичних та гуманних цінностях.

Номер слайду 3

Завдання уроку: Познайомимось з ірландським письменником Дж. Свіфтом;Простежимо мандрівні шляхи героя (Чому автор приводить героя до країни, якої немає на карті? Яку мету він переслідував?);Знайдемо цитатний матеріал для характеристики героїв.

Номер слайду 4

Згадаймо! Епоха Просвітництва

Номер слайду 5

Ми сьогодні вирушаємо у мандри, і я нагадую, що мандрувати можна не тільки у просторі, а й у часі, потрапляючи в такий спосіб у невідомі країни. Ви познайомитеся з усесвітньо відомим романом Джонатана Свіфта «Мандри Лемюеля Гуллівера...». Наше завдання – не тільки простежити мандрівні шляхи героя, а й відповісти на не зовсім просте запитання: Чому автор привів свого героя у цю невідому країну, якої немає на жодній карті? Яку мету він переслідував? Від чого це, нарешті, залежить?Щоб відповісти на ці запитання, нам треба простежити путь героя від самого початку, а для цього необхідно вирушити на батьківщину письменника – у добру стару Англію і, перш за все, познайомитися з автором твору.

Номер слайду 6

Познайомимося!«Біографія Дж. Свіфта»

Номер слайду 7

Народився Дж. Свіфт в Ірландії 1667 р. Закінчив Дублінський університет, після чого перебував у Лондоні на службі у відомого державного діяча й дипломата В. Темпля. Літературну діяльність почав із памфлетів — статей, які гостро висміювали вади суспільства, політичні партії. За сімейною традицією висвятився на священика. Вів активну політичну діяльність (був «міністром без портфеля»). В Ірландії став настоятелем собору Святого Патріка.

Номер слайду 8

У 1726 році вперше побачив світ роман «Мандри Лемюеля Гуллівера», що мав надзвичайний успіх. У 1729 р. Свіфта обрали почесним громадянином міста Дублін.1745 року вся Ірландія проводжала митця в останню путь. На надгробку були викарбовані слова: «Тут упокоївся Дж. Свіфт, декан церкви, і жорстоке обурення вже не може терзати його серце. Іди, мандрівнику, наслідуй, якщо можеш, ревного поборника мужньої свободи».

Номер слайду 9

Почесне місце у світовій літературі Свіфт посів завдяки книзі «Мандри у різні віддалені країни світу Лемюеля Гуллівера, спочатку хірурга, а потім капітана кількох кораблів». Задум же твору народився у гуртку лондонських дотепників, які придумували гумористичні історії від імені обмеженого ученого-педанта Мартина Скріблеруса

Номер слайду 10

Поцікавимося!Історія виникнення роману «Мандри Лемюеля Гуллівера...» — найголовнішої книги Свіфта, яку він писав протягом 5 років і на яку покладав великі надії, нагадує детектив. Пізнього вечора 8 серпня 1726 року у двері будинку відомого лондонського книговидавця Бенджаміна Мотта подзвонили. Мотт відчинив, та, на його подив, за дверима нікого не було, лише на порозі лежав якийсь згорток. розкривши його, господар знайшов лист, у якому не відомий видавцеві Річард Сімпсон пропонував його увазі записки свого кузена Лемюеля Гуллівера. Якщо цей твір сподобається, Мотт має повідомити за 3 дні й тоді отримає рукопис повністю. Украй заінтригований видавець прочитав записки за вечір і вже наступного дня погодився опублікувати рукопис.

Номер слайду 11

Занесемо до зошита!Паспорт-характеристика твору. Назва твору - «Мандри до деяких віддалених країн світу в чотирьох частинах: Твір Лемюеля Гулівера, спочатку хірурга, а потім капітана кількох кораблів» Автор - Джонатан Свіфт Рік написання - 1726 Жанр - Поєднання романтичної та памфлетної форми. Роман-памфлет, роман-подорож, фантастичний роман, пригодницький роман Тема - Мандри Гуллівера до інших фантастичних країн Ідея - Показати вади суспільства, змусити людей замислитися над своїми вчинками («головною метою кожного мандрівника має бути виховання розуму та доброчесності своїх співвітчизників за допомогою добрих і поганих прикладів із життя чужих країн».) Проблематика - Відносини влади і народу; державний устрій; моральне й духовне життя суспільства; загарбницькі війни і претензії на світове панування; виховання дітей

Номер слайду 12

Попрацюємо з текстом!Коментуємо с. 18-20.

Номер слайду 13

Звернемо увагу!Читаючи уривки з першої частини роману, знайдіть спільне між ліліпутським суспільством і сучасним людством. Простежте мандрівні шляхи героя (Чому автор приводить героя до країни, якої немає на карті?)Складіть цитатну характеристику короля Ліліпутії та Гуллівера. Схарактеризуйте позитивні й негативні риси держави ліліпутів.

Номер слайду 14

Зробімо висновки!Що вважав головним у житті Дж. Свіфт?Які риси характеру письменника варто наслідувати?Прокоментуйте слова Свіфта: «Я пишу не заради слави. Єдина моя мета — благо суспільства». Дж. Свіфт вустами свого героя говорить про те, що найбільшу користь для своєї країни та для всього людства принесе той, хто виростить два колоски на місці, де досі родив один. Наскільки це твердження є актуальним сьогодні?

Номер слайду 15

Рефлексуємо!Що вам здалося незрозумілим?Чого можна повчитися у головного героя?

Номер слайду 16

Домашнє завдання: Прочитати 2-5 розділи123 Виписати цитати характеристики героїв Розповідати про письменника

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.8
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Мороз Вікторія Володимирівна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Меринец Катя
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Гайдаєнко Вікторія Юріївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Філіпенко Ельвіра Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
pptx
Додано
15 січня 2021
Переглядів
14200
Оцінка розробки
4.9 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку