Презентація до уроку в десятому класі "Слово як основна одиниця мови. Слово і поняття. Системні відношення в лексиці української мови. Семасіологія як учення про значення слів і в"

Про матеріал
Презентація до уроку в десятому класі "Слово як основна одиниця мови. Слово і поняття. Системні відношення в лексиці української мови. Семасіологія як учення про значення слів і виразів. Оцінні властивості слів на позначення слуху, зору, дотику"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Яке прекрасне рідне слово!Воно — не світ, а всі світи. В. Сосюра. Слово як основна одиниця мови. Слово і поняття. Системні відношення в лексиці української мови. Семасіологія як учення про значення слів і виразів. Оцінні властивості слів на позначення слуху, зору, дотику

Номер слайду 2

Лексикологія (гр. lexis — слово, logos — вчення) — розділ науки про мову, що вивчає склад мови і слово як його основну одиницю. З-поміж інших мовних одиниць у слові виділяють такі ознаки: лексичне значення, номінативна функція та інші (За А. Грищенком).

Номер слайду 3

Слово— це основна, базова одиниця мови — звук або комплекс звуків, що має певне значення і вживається в мовленні як самостійне ціле, є будівельним матеріалом для речення. Лексичне значення слова — це те поняття, той зміст, який вклали в слово люди. Слова можуть позначати предмети, осіб, явища, процеси, ознаки, загалом усю повноту наших думок. Окрім лексичного значення, слова мають і граматичне значення, яке показує, що слово належить до певної частини мови та має граматичні ознаки.

Номер слайду 4

Семасіологія (від грец. semasia — знак, значення) — наука про значення слів. її ще називають лексичною семантикою (від грец. semantikos — позначальний). Слово семантика дуже часто вживається і в розумінні «значення». Деякі лінгвісти семасіологією і семантикою називають тільки вивчення значень слів, але не інших одиниць мови. Однак останнім часом під семантикою розуміють: а) весь зміст, інформацію, передавані мовою або якоюсь її одиницею (морфемою, словом, словосполученням, реченням); б) розділ мовознавства, який вивчає цей зміст (М. Кочерган).

Номер слайду 5

зрозумійт. Е!Млин — споруда, що розмелює зерно на борошно за допомогою вітряної, водяної, парової та інших видів енергії. Млин — іменник ч. р., ужитий в Н. в. однини, II відм.

Номер слайду 6

Продовжте речення. Проаналізуйте висловлення науковців.1. Видатний швейцарський лінгвіст Фердинанд де Соссюр зазначив, що «слово», незважаючи на всі труднощі, пов’язані з визначенням цього поняття, є одиницею, що невідступно постає перед нашим розумом як щось центральне в механізмі мови. 2. Слово — наше найзіркіше око, наймогутніша сила (І. Вихованець). 3. У слові, як у краплі води океан, відображена вся система мови... (С. Бархударов) 4. Свідомість віддзеркалює себе в слові, як сонце у малій краплі води. Слово відноситься до свідомості, як малий світ до великого..., як атом до космосу. Воно і є малий світ свідомості (Л. Виготський).• Продовжте речення: «Для мене слово — це ...».

Номер слайду 7

РОБОТА В ПАРАХПрочитайте текст. Яке, на вашу думку, слово можна назвати «мудрим і добрим»?Слово — найтонше доторкання до серця; воно може стати і ніжною запашною квіткою, і живою водою, що повертає віру в добро, і гострим ножем, і розжареним залізом, і брудом... Мудре й добре слово дає радість, нерозумне і зле, необдумане й нетактовне — приносить біду (В. Сухомлинський).• Складіть перелік із п'яти слів, який можна віднести до рубрики «Жменька слів для доброго настрою».

Номер слайду 8

Лексичний практикум. Перепишіть речення. Уставте замість крапок слова, які, на вашу думку, будуть найбільш доречними. За потреби користуйтеся довідкою.1. Я знаю, що кожне мовлене нами слово має ... та значення (Дара Корній). 2. Нехай буде твоє спілкування з друзями школою знань, а ... — вишукано приємним навчанням (Б. Грасіан). 3. Хліб — то багатство, достаток, сіль — то гостинність і щирість, а ... — то людська гідність, за яку предки наші стояли, навіть не маючи шматка хліба ані дрібка солі (Д. Прилюк). 4. ... — це ж, власне, частка душі, її вияв. Її світло, і тому вона, треба думати, вічно буде (О. Гончар). Довідка: усмішка, вага, бесіда, честь.

Номер слайду 9

Самостійна робота. Самостійно визначте лексичне значення слів урок, школа, перерва, дзвінок, мрія за допомогою афоризмів. Зразок: Школа — великий корабель, що пливе морем знань.

Номер слайду 10

Перевірте себе• Дайте відповіді на запитання.— Що вивчає лексикологія?— Дайте визначення слова.— Яке значення слова називають лексичним, а яке — граматичним?— Що вивчає семасіологія? 

Номер слайду 11

Домашнє завдання. Продовжте думку Дари Корній власними міркуваннями. Я знаю, що кожне мовлене нами слово має вагу та значення (Дара Корній).

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.7
Оригінальність викладу
4.7
Відповідність темі
4.7
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Скляренко Ольга
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Скрипник Світлана Миколаївна
    Загальна:
    4.0
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    4.0
  3. Олійник Світлана Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
31 травня 2019
Переглядів
11364
Оцінка розробки
4.7 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку