Презентація до уроку "В. Короленко і його повість "Сліпий музикант""

Про матеріал
Презентація містить матеріал до уроків з теми "В.Г. Короленко. Повість "Сліпий музикант". В ній зібрані матеріали, які допоможуть розкрити зміст, тему та ідею твору, проблеми, схарактеризувати персонажів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Володимир Короленко.«Сліпий музикант». Пошук головним героєм свого місця у світі Людина створена для щастя, як птах для польоту. В. Короленко Андрусик С.І., вчителька зарубіжної літератури

Номер слайду 2

Короле́нко Володи́мир Галактіо́нович нар. (15 липня 1853, Житомир, Волинська губернія —пом. 25 грудня 1921, Полтава, Українська РСР)— російський письменник, журналіст, публіцист та громадський діяч українського та польського походження.

Номер слайду 3

Проблемні питання: Чи знайшов Петро Попельський себе у житті, своє місце у світі?""Чи може людина з обмеженими можливостями бути потрібною і навіть щасливою?"

Номер слайду 4

Тлумачення назви: «Сліпий» (каліка, неповноцінна людина, що вимагає догляду) «Музикант» (творча, талановита людина, що знайшла своє покликання).  Жанр: Повість

Номер слайду 5

Асоціативний кущ Сліпота Музика. Вада мистецтво. Потворність прекрасне. Хвороба таланттемнота гармонія

Номер слайду 6

Про що повість?1. Про те, як сліпонароджений хлопчик тягнувся до світла, до життя;  2. Про те, як пригнічена особистим нещастям людина поборола у собі страждання, знайшла місце в житті, зуміла виховати в собі співчуття до всіх знедолених.

Номер слайду 7

Основна думка повісті «Сліпий музикант» Навряд чи знайдеться інший такий твір, що надасть настільки сильний життєстверджуючий вплив, як і «Сліпий музикант». Герої описані досконалими: вони усі наділені живими рисами, індивідуальними якостями характеру. Головний герой повинен пройти випробування сліпотою і полюбити життя, щоб стати великим музикантом. Таким чином, багатогранною і значною є повість «Сліпий музикант». Короткий зміст дозволяє глибше зрозуміти почуття, думки сліпого, його світогляд. Створюється враження, що Короленко присвятив цей твір сліпим всього світу.

Номер слайду 8

Підтвердіть або заперечте твердження:1. Сліпа дитина народилася в багатій сім'ї. 2. Усі відразу помітили сліпоту немовляти. 3. Максим Яценко воював в Італії з Гарібальді. 4. Сестра Анна називала брата Максом. 5. Йохим грав на скрипці. 6. Петро й Евеліна познайомилися в саду. 7. Батька Евеліни звали пан Валентин.

Номер слайду 9

Диктант без слів

Номер слайду 10

Диктант без слів

Номер слайду 11

Диктант без слів

Номер слайду 12

Диктант без слів

Номер слайду 13

Диктант без слів1 - Евеліна втішає Петруся2 – Уроки Йохима 3 – Перші спроби 4 – На прогулянці.5 – Петро і дядько Максим6 – Мама із дядьком Максимом7 – Подорож із сліпими8 – Тріумф музиканта.

Номер слайду 14

ЯКЖИТИ?ЯСЛІПИЙ!

Номер слайду 15

«Сліпий Музикант» Тема:  Духовне випробування особистості, яка має знайти саму себе, сенс свого існування серед людей. Роль мистецтва у формуванні особистості Ідея: Наполегливою працею, за підтримки рідних і друзів людина може здолати будь-які перешкоди, подолати навіть таку жахливу ваду, як сліпота.

Номер слайду 16

Проблематика твору: Виховання; формування позитивної життєвої позиції; пошуку сенсу життя; співчуття людському горю; ставлення до людей з обмеженими можливостями; змиритися або кинути виклик долі 

Номер слайду 17

Елементи сюжету твору: Експозиція: передчуття біди — і вирок: «Дитина народишся сліпою». Це трагедія. Як складеться його життя?Розвиток дії: вплив оточуючих на долю хлопчика: (мама, дядько Максим, Иохим, Евеліна, сліпі співці). Кульмінація: Змиритися і страждати або кинути виклик долі? ( зустріч із дзвонарем, паломництво зі сліпцями). Розв’язка: шлях пошуків, довгоочікуване щастя: дружина, син, талант, визнання. Епілог: замість сліпого, егоїстичного страждання він знайшов в душі відчуття життя. «… Він став відчувати і людське горе і людську радість». 

Номер слайду 18

Символи у творі «Сліпий музикант» Світло — це не тільки світло сонця, недоступне сліпому, але й реальний світ, з його життям і болем, радістю і стражданням. Темрява — це не тільки вічна ніч в очах головного героя, а й тихий, відгороджений від світу куточок садиби, це і душа Петруся, замкнута на своєму стражданні. Шлях сліпого музиканта — це подолання темряви в собі, що є важливим для людини.

Номер слайду 19

Продовжіть асоціативний ряд «Сліпий музикант»

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Логічний ланцюжок подій, які показують дорослішання Петруся під впливом Максима і вже власного погляду на життя. Музика Йохима - піаніно - Евеліна - дзвонар - шлях в монастир - весілля - народження дитини.

Номер слайду 22

Сходинки духовного зростання Петра Попельського Народження. Знайомство з сім'єю і рідною домівкою. Знайомство з природою. Сопілка, піаніно, музика. Дружба з Евеліною Музикант Одруження, син. Знайомство з однолітками Мандри зі сліпцями Дзвонарі

Номер слайду 23

Візитна картка твору “Сліпий музикант” Автор: В. Г. Короленко Назва твору: «Сліпий музикант». Тема: змалювання автором переборювання труднощів, перешкод, що випали на долю героя від самого народження. Ідея: показ важкого шляху героя до усвідомлення свого призначення. Жанр: повість. Сюжет: включає дві розповіді: - Про те, як сліпий хлопчик тягнувся до світла, до життя. - Історія про те, як подавлена особистим нещастям людина перемогла у собі пасивне страждання, знайшла місце у житті, зуміла виховати у собі розуміння і співчуття до всіх обездолених. Композиція: Експозиція: передчуття біди і вирок: «Дитина народилася сліпою». Це трагедія. Як складеться життя? Розвиток дії: доля хлопчика залежить від оточуючих, від участі рідних (мати, дядько Максим, Евеліна). Кульмінація: змиритися і страждати чи кинути виклик долі? (зустріч із дзвонарем, розмова з дядьком). Розв’язка: шлях пошуків, знайдення щастя: дружина, син, талант, визнання). Головні герої твору: Петро Попельський (сліпий хлопчик), мати Петра, батько Петра, дядько Максим, Евеліна.

Номер слайду 24

Сенкан. Петроталановитий, наполегливий, цілеспрямований, здібнийстраждає, пізнає, грає, любитьсліпа людина-музикант, яка подолала труднощі на шляху до щастя боєць

Номер слайду 25

Щасливий не той, хто отримує, але лише той, хто дає. Простягайте руку допомоги. Діліться. Посміхайтеся.

Номер слайду 26

Домашнє завдання: Підготувати розповідь про Максима Яценка. Переглянути фрагмент із кінокартини «Сліпий музикант»: «Дядько Максим на концерті Петра». Поміркувати, за що так дякувала мати головного героя своєму братові. Підготувати розповідь «Нелегкий шлях Петра Попельського до щастя»

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Шалагінова Василина Михайлівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
7 лютого 2022
Переглядів
5043
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку