Презентація до уроку в шостому класі "Іменники – назви істот і неістот. Іменники загальні та власні, конкретні й абстрактні. Велика буква і лапки у власних назвах"

Про матеріал
Презентація до уроку в шостому класі "Іменники – назви істот і неістот. Іменники загальні та власні, конкретні й абстрактні. Велика буква і лапки у власних назвах" містить креативні завдання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Робота біля дошки Запишіть речення. Підкресліть члени речення, назвіть частини мови. Визначте рід, число та відмінки іменників. Першим був не Господь і не геній. Першим був простий чоловік. Він ходив по землі зеленій і, між іншим, хлібину спік. Хлібом геній живився кожен, щоби розум його не погас. В.Симоненко.

Номер слайду 2

Граматична розминка Прочитайте іменники. Поставивши до них питання, визначте, чим вони відрізняються. Дівчина, степ, вітер,хлопчик, хліб, тато, мама, хвиля,хлібороб, садок, пташка, котик, учні, яблуня, урожай . Проблемне запитання. Як ви думаєте: чому іменник відповідає саме на питання хто? що?

Номер слайду 3

Іменники – назви істот і неістот. Іменники загальні та власні, конкретні й абстрактні. Велика буква і лапки у власних назвах

Номер слайду 4

Чиста дошка 1.Як називається розділ науки про мову, який вивчає слова як частини мови? 2.Класи слів, які характеризуються спільними ознаками: загальним значенням; граматичним значенням; синтаксичною роллю…це … 3. Скільки в українській мові частин мови? 4.Скільки самостійних частин мови? 5. Скільки службових частин мови? 6. Яка частина мови не належить до частин мови? 7. Які частини мови є членами речення? 8. Які частини мови не відповідають на питання? 9. Назвіть самостійні частини мови. 10. Яка частина мови відповідає на питання хто? що?

Номер слайду 5

Метод “Коло ідей” Давайте подумаємо чого ми повинні навчитися сьогодні на уроці?

Номер слайду 6

Записати іменники у дві колонки: Лисиця, дівчина, зошит, собака, ручка, товариш, олівець, карась, квітка, стіл, теля, школа, підручник,  кінь. Поясніть, як ви розрізняєте назви істот і неістот? Розподільно-словниковий диктант Назви істот Назви неістот.

Номер слайду 7

Іменники з конкретним значенням називають предмети, явища, що пізнаються (сприймаються) безпосередньо органами чуттів. До цієї групи належать іменники, що є назвами: а) одиничних предметів – назви людей, тварин, рослин, предметів неорганічного світу (хлопець, заєць, квасоля, килим, річка); б) речовин, маси, матеріалу(молоко, повітря, полотно, деревина); в) простору чи часу (берег, слуга, степ, місяць, урок, година); г) власних назв (Петро, “Дніпро” (часопис), “Сонечко” (дитсадок), Київ).

Номер слайду 8

Іменники з абстрактним значенням називають не власне предмети, а абстраговані, узагальнені властивості, дії, ознаки, процеси поза зв’язком з їхніми носіями чи виконавцями. До абстрактних належать іменники на позначення: а) якостей і властивостей(щирість, чорнота, ясність, патріотизм); б) психічних і фізичних станів(сон, тиша, страх, любов, непритомність); в) дій і процесів (біг, хід, горіння, приїзд, перемовини); г) понять етикету (вітання, прощання); г) наукових понять (діалектика, функція, модальність, сюжет).

Номер слайду 9

Це цікаво! Чіткої межі між іменниками з конкретним та абстрактним значенням немає: іменники з конкретним значенням можуть набувати абстрактного значення, іменники з абстрактним значенням переходять у розряд іменників з конкретним значенням, наприклад: іменник берег у сполученні берег річки має конкретне значення, а в сполученні берег самоти – абстрактне.

Номер слайду 10

Розподільний диктант Іменники – назви конкретні та абстрактні записати у дві колонки. Земля, мурашка, пісня, соловей, життя, рибина, натхнення, відкриття, личинка, жар-птиця, черевик, мікроб, інфузорія, троянда, колібрі, картина, дівчатко, зіронька, краб, богатир, Котигорошко, переможець, просьба, прикрість, натхнення, кілограм, метр.

Номер слайду 11

Словниковий диктант  Позначити орфограму “Велика буква у власних назвах”. (Л,л)еся (У,у)країнка, С,с)співуча (У,у)країнка, село Українка, (К,к)обзар на майдані, вірш з “(К,к)обзаря”, (М,м)ихайло (С,с)тарицький, картина (О,о)лександра (М,м)урашка “(П,п)охорон кошового”, (С,с)вітлана (Д,д)митрівна (К,к)ошова; розділ з (Б,б)іблії, (Б,б)іблійне оповідання, (Б,б)огоматір.

Номер слайду 12

Товаришуємо з підручником Матеріал підручника с.82-83.

Номер слайду 13

Ми дослідники! (робота в парах) Дібрати до іменників, що означають загальні назви, іменники - власні назви (4-5 прикладів). 1) Персонажі казок: ... 2) Сузір'я: ... 3) Європейські країни: ... 4) Східні країни:... 5) Острови (або півострови): ... 6) Моря: ... 7) Гори: ... 8) Вулиці: ... 9) Назви цукерок: ... 10) Марки автомобілів: ... Завдання: скласти речення з однорідними членами; з узагальнюваним словом після однорідних членів;

Номер слайду 14

Творче завдання Скласти речення зі словами. Беркут - «Беркут» - беркут  

Номер слайду 15

Творчий диктант Завдання: утворити від поданих  дієслів і прикметників іменники, визначити конкретний чи абстрактний іменник. Складати – великий - Доручати – чистий - Боротися – гордий - Глибокий – низький -

Номер слайду 16

Лінгвістичний двобій Робота у парах Учень сам вибирає суперника зі словами: “Я викликаю на двобій…” і ставить запитання.  Наприклад: – Яка частина мови називається іменником?

Номер слайду 17

Інтерв'ю зі Знайком Я дізнався ... Я навчився ... Я зрозумів, що можу ... Мені сподобалося ... Для мене стало новим ... Мене здивувало ... У мене вийшло ... Я придбав ... Мені захотілося ... Мене надихнуло ...

Номер слайду 18

Обери сам! §§23, 24. Вправа 202 (9 балів). Вправа 209 (12 балів).

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Бачурська Наталія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Галущенко Ольга Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
31 травня 2019
Переглядів
9493
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку