Презентація до уроку в шостому класі "Морфологія. Орфографія. Загальна характеристика частин мови"

Про матеріал
Презентація до уроку з української мови у 6 класі "Морфологія. Орфографія. Загальна характеристика частин мови" допоможе вчителю цікаво подати матеріал.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Морфологія. Орфографія. Загальна характеристика частин мови. Чи ти задумувавсь, відкіль отіУ нашій мові злитки золоті?Як намистини, диво калинове – частини мови! Д. Білоус

Номер слайду 2

З якими розділами науки про мову пов’язаний розділ “Морфологія” і що вивчає кожен з них ? 1)Фонетика. 2) Графіка. 3) Орфографія. 4) Орфоепія. 5) Лексикологія. 6) Словотвір. 7) Лексикографія. 8) Стилістика. 9) Фразеологія. 10) Пунктуація. 11) Синтаксис. 12) Етимологія. 13) Морфеміка.

Номер слайду 3

З якими розділами науки про мову пов’язаний розділ “Морфологія” і що вивчає кожен з них ? 1)Фонетика. (Вивчає звуки) 2) Графіка (Букви) 3) Орфографія (Правильне написання) 4) Орфоепія (Правильна вимова) 5) Лексикологія ( Лексика, значення, вживання і походження) 6) Словотвір (Способи творення слів) 7) Лексикографія (Правила укладання словників) 8) Стилістика ( Стилі мовлення) 9) Фразеологія ( Стійкі сполучення слів) 10) Пунктуація ( Вживання розділових знаків) 11) Синтаксис (Словосполучення і речення) 12) Етимологія (Походження слів) 13) Морфеміка (Значущі частини слова)

Номер слайду 4

Що означають ці цифри? 10 31

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Дмитро Білоус “ЗЛИТКИ ЗОЛОТІ”

Номер слайду 10

Лінгвістична гра Якщо ви правильно розподілите частини мови у колонки, то зможете прочитати вислів, підкресливши другу від початку букву. Знайомий, один, пахучий, пусто, обов’язок ,два, дев’яносто, вночі, спритний, думка, тридцятий, окуляри, жадібно, сімсот, сумно, світанок, найкращий, вправна, скоро, великий, привабливі, дихання, чудово, вільний. Іменник Прикметник Прислівник Числівник. Букви на папері – у науку двері. Пояснити, які розділові знаки ставимо в реченні і чому. Виконати повний синтаксичний розбір речення  

Номер слайду 11

Подумай! - Яка частина мови, на вашу думку, найчисельніша, тобто має найбільше слів? Чому? - Яка частина мови робить мову яскравою, барвистою, образною, додає виразності , і ми відчуваємо, яка ж багата і красива наша українська мова?

Номер слайду 12

ФІЗКУЛЬТХВИЛИНКА Якщо вчитель називає іменник – руки підняти вгору, прикметник – розвести у сторони, числівник – витягнути вперед.

Номер слайду 13

Диктант – вікторина. Знайдіть займенники в лічилках і скоромовках, запишіть.  Я, ти, він, вона –Разом дружна вся сім’я. Хто запізниться, Той буде жмуриться. Тут циганка ворожила,Шматок сала положила,Ось воно є – щастя твоє.  Котилася торба з високого горба,А в тій торбі хліб – паляниця, Кому доведеться, той буде жмуриться.

Номер слайду 14

Ми – коректори Сконструюйте прислів’я і підкресліть в них числівники. Які є розряди числівників? 1. За, поженешся, жодного, не, зайцями, двома, спіймаєш.2. Хата, не, господинь, де, там, сім, метена.3. Одна, ще, голова, добре, а, краще, дві.4. Сім відмір, а, разів, відріж, один.

Номер слайду 15

Тест на уважність – Яку з самостійних частин мови ми ще не згадали ? - Що вам відомо про цю частину мови ?

Номер слайду 16

Ми - лінгвісти! Ми - письменники! Коментуємо ланцюжком правопис прислівників , що записані на картках. З будь-якими двома скласти речення. Вранці, по-українському, рік у рік, восени, навпростець, спідлоба, кінець кінцем, хтозна-де, часто-густо, збоку, зверху, на жаль, взимку, по-літньому, з краю в край, пліч-о-пліч, тишком-нишком, з боку на бік, щодня, без сумніву, напам’ять, по-моєму, зроду-віку, по совісті, надворі, коли-не-коли, назавжди.

Номер слайду 17

Відтворювальний диктант. Слухаючи прислів’я і приказки, випишіть у два стовпчики сполучники і прийменники. Сполучники Прийменники

Номер слайду 18

Гра “Четверте зайве” Знайти “четверте зайве” слово, аргументувати свої докази, виділити орфограми. П’ять, п’ятірка, п’ятий, п’ятеро. Навесні, взимку, дружні, зранку. Я, від, його, тебе. Стук-стук, ох, ку-ку, ойкає. Не, але, та, або.  

Номер слайду 19

Слова, що належать до цієї частини мови, неспокійні, крикливі, весь час метушаться. Хоча вони й маленькі, але можуть виражати захоплення, сум, страждання, докір, прохання, страждання. В них уся чаша переживань, почуттів, волевиявлень людини. За неспокійну вдачу ці слова й назвали … Вони не змінюються і членами речення не виступають. Не відносяться вони не до самостійних, не до службових части мови. Робота в парах. Згадайте назви народних пісень, які ми вивчали в цьому році, де б зустрічалися вигуки.  

Номер слайду 20

Інтерв'ю зі Знайком- Скажіть, про що ми дізнались сьогодні на уроці?- Як ви зрозуміли епіграф до нашого уроку?- Що вивчає морфологія?- На які групи поділяються частини мови?- За якими ознаками виділять самостійні і службові части мови?- Що ми можемо сказати про особливу частину мови – вигук?- Які види завдань вам сподобались? Чим саме?  

Номер слайду 21

Домашнє завдання§ 22. Знати особливості частин мови. Виписати чотири речення (загадку, прислів’я, лічилку, скоромовку), визначити частини мови (12 балів). Вправа 185 (9 балів).  

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Вергун Наталія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Лебедь Іванна Леонідівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
31 травня 2019
Переглядів
21574
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку