Презентація до уроку:"Види та характеристики гіпсокартону, матеріали для кріплення ГКЛ "

Про матеріал
Презентація "Види та характеристики гіпсокартону, матеріали для кріплення ГКЛ " призначена для використання під час уроків виробничого та професійно-теоретичного навчання. В презентації описані види гіпсокартону та матеріали для кріплення ГКЛ.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Види та характеристики гіпсокартону Міністерство освіти і науки України Державний навчальний заклад “Новоград-Волинське вище професійне училище” Викладач, майстер виробничого навчання: Хмельова Г.М

Номер слайду 2

Зміст 1- Вступ 2- Історія винекнення 3- Склад гіпсокартону 4- Основні види ГКЛ 5-Матеріали для кріплення листів

Номер слайду 3

Вступ Гіпсокартон, останнім часом, досить широко поширений в обробці внутрішніх приміщень. Але багато непрофесійні будівельники ще погано знають про це матеріалі. Наш сайт, як зрозуміло з назви, пропагує індивідуальне будівництво своїми силами. Гіпсокартон має безліч позитивних характеристик, і до того ж його монтаж досить простий, і з ним "набивши" руку впорається навіть не професійний отделочник. Згодом, набравшись досвіду, з гіпсокартону можна буде робити оригінальні багаторівневі стелі, арки та інші елементи дизайну. У цій статті ми представимо основні відомості про гіпсокартон.  У назва матеріалу відображено те, з чого він складається. Гіпс заповнює 96% матеріалу. З чотирьох сторін він обгорнутий картоном, який зберігає структуру аркуша, не даючи гіпсу руйнуватися. Крім цих двох складових гіпсокартону до його складу входять спеціальні добавки, крохмаль і волога.

Номер слайду 4

Історія виникнення Гіпсокартон винайшли в XIX столітті в США. Це зробив Августин Сакетт, який був власником паперової фабрики. Пошуки нових ринків вживання паперупривели до винаходу «будівельної дошки», завтовшки 15 мм. Це був «пиріг» з 10 шарів паперу, які скріплювали тонку смугу гіпсу. Августин Сакетт отримав патент на цей будматеріал. Але це був лише прообраз сучасного гіпсокартону. У тому вигляді, який зараз є прийнятим стандартом гіпсокартон представив і запатентував американський інженер Кларенс Утсман.

Номер слайду 5

Загальна характеристика Гіпсокарто́н — («аркуш гіпсокартонний», «суха гіпсова штукатурка» (англ. «drywall»)) — обробний будівельний матеріал, що є аркушем, що складається з двох шарів будівельного паперу (картону) і сердечника з шару затверділого гіпсового тіста з наповнювачами. Призначається для опорядження та влаштування не тримальних стін, перегородок, підвісних стель, приміщень сухих і нормальних щодо умов експлуатації, вогнезахисту конструкцій, а також для виготовлення декоративних і звукопоглинальних виробів. Стандартна ширина аркуша — 120 см. Гіпсокартон виготовляється з гіпсу, здатнього регулювати вологість повітря в приміщенні за рахунок своєї пористої структури.

Номер слайду 6

Склад гіпсокартону Із загальної маси аркуша приблизно 93 % припадає на двоводний гіпс, 6 % — на картон, 1 % маси утворений за рахунок вологи, крохмалю і органічної поверхнево-активної речовини. Гіпсокартонні аркуші приклеюють до облицювальних поверхонь гіпсовими мастиками, або кріпляться на обрешетування (дерев'яний або металевий оцинкований каркас) шурупами через кожних 15-20 см. Розрізняють звичайні гіпсокартон (ГКЛ) і вологостійкий гіпсокартон (ГКЛВ), а також жаростійкий відповідно ГКЛО і ГКЛВО. Вологостійкий гіпсокартон призначений для робіт у вологих приміщеннях (наприклад, у ванних кімнатах). Існує також гіпсоволокнистий аркуш, що відрізняється підвищеною міцністю і вогнестійкістю. Гіпсокартон це відносно нове явище в Україні, але він широко відомий за кордоном і має довгу історію. Він був одним з найважливіших будівельних матеріалів в США ще в 1945 році. До цього дня Сполучені Штати залишаються одним з найбільших світових споживачів гіпсокартона.

Номер слайду 7

Застосування Гіпсокартон надійно прижився на будівництвах — це простий в роботі, недорогий, зручний і практичний матеріал для виготовлення стін (перегородок) і їх вирівнювання (наприклад, для підготовки стіни до укладання кахлю). Гіпсокартон також широко використовується для виготовлення багаторівневих стель. Профіль для гіпсокартону напрямний стельовий ПН 100Ч40 служить напрямною при монтажі каркасу підвісної стелі, а також облицювання стін. При монтажі каркасу підвісної стелі ПН-профіль кріпиться по периметру приміщення. В разі установки каркаса облицювання, профіль кріпиться до підлоги і стелі. Профіль напрямний стельовий виробляється методом холодного вальцювання з оцинкованої металевої стрічки завтовшки 0,5 мм.

Номер слайду 8

Основні види ГКЛ Стандартний стіновий гіпсокартон. Найпоширеніший, завдяки своїй універсальності і невисокої ціни. За допомогою стінового ГКЛ монтують не тільки фальшстіни, перегородки, різні ніші і полички з гіпсокартону, але також частенько він застосовується для облаштування підвісних стель. Стіновий гіпсокартон має біло-сірий колір і товщину 12,5 мм. 

Номер слайду 9

Стельовий гіпсокартон застосовується тільки для монтажу стель, у тому числі і багаторівневих. Крім цього стельовий гіпсокартон непогано вигинається, тому з нього можна виготовляти різні криволінійні деталі, монтувати хвилі, обшивати дуги арок і т. далі. Товщина стельового - 9, 5 мм відповідно.

Номер слайду 10

 Вологостійкий гіпсокартон. Від стінового гіпсокартону він відрізняється тільки зеленим кольором картону, зменшеною гігроскопічністю* і спеціальними антисептичними добавками, які перешкоджають появі цвілі і грибка. Вологостійкий гіпсокартон застосовується при обшивці всіх приміщень з підвищеною вологістю повітря, таких як ванні кімнати, санвузли, підвальні приміщення і т. п. Крім цього цей вид гіпсокартону застосовується при облаштуванні віконних відкосів. Ще одна особливість вологостійкого гіпсокартону - це можливість облицювання його поверхні керамічною плиткою і мозаїкою. До речі, під вологостійкістю гіпсокартону, слід розуміти не те, що він, наприклад, не боїться затоплення, а довше чинить опір руйнівній дії вологи, ніж стіновий гіпсокартон.

Номер слайду 11

Вогнестійкий. Відрізняється він від стінового тільки гіпсовим сердечником, армованим скловолокном, деякими добавками, кольором картону та маркуванням. Колір картону світло сірий і на обох сторонах листа нанесено маркування червоною фарбою. Застосовується для обшивки перегородок, стін та стель в приміщеннях з підвищеними протипожежними вимогами, а також для обшивки димоходів і порталів камінів. Під вогнестійкістю слід розуміти, не повну не горючість, а всього лише опір вогню. Наприклад, стіновий гіпсокартон також не підтримує горіння, але після того як верхній шар картону обвуглюється і оголюється гіпсовий сердечник, гіпсокартон руйнується і починає обсипатися. Коли те ж саме відбувається з вогнестійким гіпсокартоном, то завдяки армованому сердечникові, листи гіпсокартону або те, що від них залишилося, продовжують ще якийсь час висіти на каркасі і не ускладнюють і без того складну евакуацію. Має стандартну товщину 12,5 мм

Номер слайду 12

Бувають такі складні криволінійні конструкції, які можна змонтувати тільки за допомогою арочного гіпсокартону. Від стінового він відрізняється маленької товщиною, всього 6 мм і армованим скловолокном сердечником. Завдяки цьому арочний гіпсокартон може добре вигинатися, не порушуючи цілісності листа. Скрізь, де плануються якісь закруглення і тим самим як ускладнюють собі роботу, так і здорожують вартість самої конструкції. Арочний гіпсокартон доцільно застосовувати тільки в тих випадках, коли його застосування дійсно необхідно. В інших же випадках більшість конструкцій можна легко змонтувати із застосуванням стельового гіпсокартону. Арочний гіпсокартон має мінімальну товщину з усіх аналогічних матеріалів – 6,5 мм

Номер слайду 13

Акустичний гіпсокартон. Його особливість полягає в тому, що його поверхня перфорована безліччю отворів, діаметром близько 1 см, а до тильної сторони аркуша приклеєне спеціальне звукопроникне неткане полотно типу спандбонд. Використовується перфорований акустичний гіпсокартон при звукоізоляції стін і стель звукозаписних студій, музичних кімнат, концертних залів, домашніх кінотеатрів, бойлерних і насосних станцій та інших приміщень, які потребують максимальної звукоізоляції. І в цій справі акустичний гіпсокартон стає не замінимим помічником. У той час, коли звичайний ГКЛ служить в якості мембрани для звукових хвиль, акустичний гіпсокартон, завдяки перфорації, безперешкодно пропускає звук крізь себе, далі звукові хвилі проходять через неткане полотно і частково втрачають свою інтенсивність, після чого остаточно гасяться обзвукоізолятор розташований за листами.

Номер слайду 14

Матеріали для кріплення листів (Клейовий спосіб кріплення ГКЛ) Для кріплення до стіни краще використовувати гіпсовий клей. "Перлфікс" знадобиться пластикова ємність. При змішуванні води і сухої суміші дотримуються пропорції 1:2. У ємність наливають воду, потім висипають гіпсовий монтажний клей. Кріплення гіпсокартону на клей виконується набагато швидше і простіше. Використовується для цих цілей «Перлфікс» або інший подібний клейовий склад - розлучається він у воді за допомогою будівельного міксера. В результаті операції перемішування повинна вийти маса середньої густини, яка застосовується для цього способу кріплення гіпсокартону.Джерело

Номер слайду 15

КНАУФ Уніфлот - спеціальна шпаклівка для швів, призначена для закладення стиків КНАУФ листів (ГКЛ) і панелей на їх основі. При застосуванні КНАУФ Уніфлот, закладення стикових швів листів з напівкруглою утонённой кромкою (кромка ПЛУК) проводиться без вико ристання армуючих стрічок. Температура основи і повітря в приміщенні повинна бути не нижче +10 ° С. Як правило, шпаклювання КНАУФ Уніфлот проводиться за два проходи. Рекомендується працювати шпателем з викруткою на рукоятці і широким (20 см) шпателем. Заповнити шви, вдавлюючи матеріал шпателем. Після невеликої витримки, (приклад але через 30 хвилин) зняти надлишки матеріалу в місцях появи потовщень і загладити. Місця встановлення шурупів так само шпаклювати в 2 проходу. Схопився матеріал не переробляється через небезпеку утворення тріщин! Можливі незначні нерівності можна зашліфувати після висихання. Інструменти і ємності відразу після вживання вимити водою (залишки гіпсу скорочують час роботи з матеріалом подальших замісів). Витрата суміші: для стель 0,3 кг / м2 для перегородок 0,5 кг / м2

Номер слайду 16

Профіль UD 27 призначений для пристрою каркаса стелі підшивання з гіпсокартону. Профіль UD-27 виготовляється з оцинкованої сталі, має П-подібну форму. Профіль UD-27 є направляючим профілем і монтується в парі з несучим профілем CD-60.

Номер слайду 17

CD-60 - профіль, який застосовується як основний профіль для створення гіпсокартонних констукций, при обшивці стель і стін гіпсокартоном. Профіль має П-подібну форму з вигнутими всередину краями для посилення жорсткості самого профілю. Металевий профіль для гіпсокартону має такі переваги, як легкість в монтажі і міцність. Товщина стали профілю CD -60 буває 0,4мм, 0,45 мм, 0,55 мм. Довжина профілю 3м і 4м.

Номер слайду 18

Краби для гіпсокартону застосовуються спільно з профілем ПП 60/27 з метою кріплення перпендикулярно розташованих профілів до основних профілів першого рівня в підвісних стелях з листів ГКЛ.

Номер слайду 19

З’єднувач поздовжній використовується для поздовжнього з’єднання профілів CD-60. Товщина (мм.) 0,4

ppt
Пов’язані теми
Технології, Презентації
Додано
9 травня 2023
Переглядів
563
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку