Презентація до уроку " Вступ до розділу «Чарівний світ казки».«Кирило Кожум’яка» (українська народна казка). Стислий переказ казки. Робота з ілюстраціями до казки. "

Про матеріал
Ознайомити дітей із поняттям «чарівна» казка; розширити уявлення про структуру та зміст чарівних казок; познайомити учнів з українською народною казкою «Кирило Кожум’яка», удосконалювати навички читання тексту, аналізувати прочитане. Формувати вміння характеризувати персонажів. Розвивати усне мовлення учнів. Учити розповідати про враження від прочитаного, формувати пізнавальні інтереси учнів. Вчити працювати в групах. Виховувати кращі моральні риси: доброту, людяність, почуття патріотизму.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вступ до розділу «Чарівний світ казки». «Кирило Кожум’яка» (українська народна казка). Стислий переказ казки. Робота з ілюстраціями до казки. Презентація до уроку вчителя Запорізької гімназії № 93 Шевчук Наталії Миколаївни

Номер слайду 2

Вправа «Побажання»

Номер слайду 3

Там тече молочна річка, Є там змій страшний, крилатий, Мертва є й жива водичка. Піч від злих птахів ховає,

Номер слайду 4

Є богатирі хоробрі. Відьма на метлі літає. Там ще Феї – дуже добрі.

Номер слайду 5

Там кленові є місточки, Ступи є, немов ракети. Чарівних дерев рядочки, Й дуже різні ще секрети.

Номер слайду 6

«Асоціативний кущ» Казка

Номер слайду 7

«З якої казки ці речі?»

Номер слайду 8

«З якої казки ці речі?»

Номер слайду 9

«З якої казки ці речі?»

Номер слайду 10

«З якої казки ці речі?»

Номер слайду 11

«З якої казки ці речі?»

Номер слайду 12

«З якої казки ці речі?»

Номер слайду 13

«З якої казки ці речі?»

Номер слайду 14

Повідомлення теми та мети уроку - Сьогодні ми розпочнемо вивчати новий розділ «Чарівний світ казки», в якому познайомимось з поняттям «чарівна казка», дізнаємось, які ознаки має казка, прочитаємо цікаву казку «Кирило Кожум’яка». Удосконалимо навички читання речень з різною інтонацією, вміння відповідати на запитання, аналізувати текст, робити висновки

Номер слайду 15

Казки народні літературні

Номер слайду 16

Казки про тварин чарівні

Номер слайду 17

Особливості казки чітка побудова: зачин, основна подія, кінцівка; трикратна повторюваність подій; вигадані події і явища, які сприймаються і переживаються як реальні, контрастне групування дійових осіб, вигадані істоти: Баба-Яга, Дракон, Змій-Горинич, Чудо-Юдо; чарівні предмети: яблуко, гуслі-самогуди, килим на якому літають, чобітки-скороходи, скатертина-самобранка, горнятка; героям допомагають звірі; несподівана кінцівка.

Номер слайду 18

Казка – розповідний народно-поетичний або писемно-літературний твір про вигадані події, вигаданих осіб, іноді за участю фантастичних сил.

Номер слайду 19

Мовленнєва розминка. Робота над чистомовкою Ла-ла-ла – в гості казочка прийшла. На-на- на – буде казка чарівна. Ки-ки-ки- слухають їх залюбки. Ок-ок-ок- повний замок казок.

Номер слайду 20

Вправа «Передбачення» Прочитайте назву казки. Розгляньте ілюстрації С. Артюшенка та В. Чорнухи до цієї казки на с. 37. Про кого буде йти мова в цій казці?

Номер слайду 21

«Кирило Кожум’яка»

Номер слайду 22

Прочитай правильно Підлестилася Приступитися Навколішки Розженеться Ймення Здоровенною захлинається

Номер слайду 23

Старшина – старші князівські воєначальники. Пуд – міра ваги. Близько 16 кг.

Номер слайду 24

«Ромашка Блума». Робота в групах Просте Уточнювальне Пояснювальне Творче Оцінювальне Практичне

Номер слайду 25

«Література в колі мистецтв». Розгляньте ілюстрацію Владислава Єрка до казки «Кирило Кожум’яка» на с. 39. Яким зображено героя? З чого видно, що Кожум’яка могутній? Яким зображено змія? Як художник дає зрозуміти, що герой перемагає змія? Які кольори вибрав митець, щоб передати цю мить бою? Чому? Чи збігається ваше бачення героя казки з образом, створеним художником? Поясніть свою думку.  

Номер слайду 26

Вправа «Продовж речення» Колись був у Києві князь, і була …. (в нього розумна та гарна дочка). І був тоді коло Києва… (змій). Щороку посилали цьому змієві дань: … (давали або парубка молодого, або дівчину). Послав князь свою … (дочку в дань змієві). Як вийде на Дніпро мочити кожі … (то не одну несе, а дванадцять).

Номер слайду 27

Вправа «Продовж речення» Ось того чоловіка тільки мені … (й страшно). Князівна і взяла собі те на думку і думає … ( як їй вісточку додому подати і на волю до батька дістатись). От вона і написала до батька: … («Є тату, в Києві чоловік, на ймення Кирило, на прізвище Кожум’яка»). Написала , прив’язала під крильцем … (голубові та й випустила у вікно).

Номер слайду 28

Вправа «Продовж речення» Голубок у небо полинув та й … (прилетів додому, до Києва). Покликав князь до себе … ( всю старшину). Ті як прийшли, як почали просити … (як стали навколішки та як заплакали, той сам Кожум’яка не витерпів, заплакав). От і почали вони битися - … (аж земля гуде). А Кирило його здоровенною булавою як улупить, то.. (так і вжене в землю)!

Номер слайду 29

Вправа «Продовж речення» А змій, як вогонь горить, так йому жарко, - … (кинеться до Дніпра, щоб напитися, та вскочить у воду, щоб охолодитися трохи). А Кирило тим часом уже й … (обмотався знову коноплями і смолою обсмолився). А по горах, по схилах народ стоїть, - … (завмерли всі, руки зціпивши, ждуть, що воно буде)?! От Кирило, убивши змія … (визволив князівну й віддав князеві).

Номер слайду 30

Гра «Числова мозаїка» Скільки дочок було у київського князя? Скільки голубів вигодувала князівна? Скільки шкір водночас міг нести Кирило Кожум’яка ? Скільки бочок смоли попросив богатир? Скільки возів конопель попросив Кирило кожум’яка? Якої ваги була булава?  

Номер слайду 31

Робота над прислів’ями Казка розуму додає і душу звеселяє. Чия відвага, того й перемога. Казки маленькі, а розуму в них багато. Добро перемагає зло.

Номер слайду 32

Рефлексія. Вправа «Піраміда позитивних почуттів».

Номер слайду 33

Домашнє завдання Виразне читання та виконання завдань до казки ( с. 36-39). Виразне читання та створення ілюстрації до казки (с.36-39).

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Левковська Світлана Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Іващук Наталя
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додав(-ла)
Шевчук Наталья
Додано
4 листопада 2021
Переглядів
1597
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку