Презентація до уроку «Вступ. Література як вид мистецтва. Художній образ» (6 клас).

Про матеріал
Презентація вчителя Візгалової Н.Б. до вступного уроку зарубіжної літератури у 6 класі за підручником О.Ніколенко (2023 р.), де міститься матеріал про специфіку художньої літератури як виду мистецтва, її подібність і відмінність від інших видів мистецтва; про художній образ, особливості його сприйняття; про роль перекладачів у залученні українських читачів до скарбниці світової літератури; а також пояснюються терміни «мистецтво», «література», «художні образи традиційні та вічні».
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Зарубіжна література6 клас. Тема уроку: «Вступ. Література як вид мистецтва. Художній образ». Візгалова Наталія Борисівна, вчитель зарубіжної літератури Ліцею №21 м. Житомира

Номер слайду 2

Вступ. Література як вид мистецтва. Художній образ. Знайомство з підручником «Зарубіжна література. 6 клас» Ольги Ніколенко (2023 р.)

Номер слайду 3

Епіграф до уроку. Ну що б, здавалося, слова... Слова та голос — більш нічого. А серце б’ється — ожива, Як їх почує!.. Тарас Шевченко

Номер слайду 4

Уперед із веселою паротяжихою. Еммою та її друзями!Любі учні та учениці 6 класу!Ми з вами вирушаємо в нову мандрівку країною Зарубіжна Література. А допоможе нам здійснити нашу подорож паротяг, а точніше — паротяжиха, якій сучасний німецький письменник Міхаель Енде дав у книжці «Джим Ґудзик і машиніст Лукас» ніжне й лагідне ім’я — Емма.

Номер слайду 5

Як працювати з підручникомhttps://academia-pc.com.ua/wp-content/uploads/2023/03/Nikolenko.pdf Краще опанувати предмет «Зарубіжна література» вам допоможуть рубрики підручника. Вони будуть визначати ваш рух і пізнавальні зупинки, щоб підготуватися до сприйняття матеріалу, подумати про прочитане, обговорити книжку й узяти участь у багатьох активностях довкола художнього тексту.

Номер слайду 6

Онлайн-платформа «ЕММА»https://academia-nikolenko-6klas.com.ua/ До підручника створено спеціальну онлайн-платформу «ЕММА» (у вільному доступі), яка допоможе вам доповнити уявлення про літературу за допомогою цифрових ресурсів (е-хрестоматія, авдіохрестоматія, відеохрестоматія, мультимедійні презентації, експрес-уроки, літературні ігри, вправи для перевірки знань і вмінь тощо). Їх можна легко знайти або на сайті, або скориставшись QR-кодами (що є в підручнику).

Номер слайду 7

Експрес-опитування 1. Які твори зарубіжної літератури за програмою 5 класу ви запам’ятали найбільше?2. Які види мистецтва вам подобаються? Чому? Розкажіть про 1—2 улюблені твори мистецтва. 3. Чим, на вашу думку, літературний твір (як мистецький) відрізняється від будь-якого іншого тексту?

Номер слайду 8

Вступ. Література як вид мистецтва. Мистецтво виникло в сиву давнину, коли люди почали малювати в печерах, вирізьблювати на камінні та кістках епізоди зі свого життя, танцювати, співати й поетично розповідати про навколишній світ і самих себе. Навіть тоді, коли ще не існувало писемності, прагнення до краси вже було притаманне людям. Воно й стало основою мистецтва.

Номер слайду 9

Що таке мистецтво?Мистецтво є процесом творення особливого художнього світу, що подібний до реального, але водночас відрізняється від дійсності, бо побудований за законами краси і має власні закони. А ще мистецтво — особливий спосіб пізнання світу і людини, форма спілкування, діалог (автора й того, хто сприймає мистецтво, а також багатьох людей різних поколінь, країн і культур між собою).

Номер слайду 10

Як мистецтво впливає на людину?Мистецтво звернене не так до розуму, як до людських почуттів, впливає на них і формує внутрішній світ особистості та її моральні якості, тобто виховує. Мистецтво здатне надати людині велику естетичну насолоду (задоволення від творів мистецтва) і сформувати естетичний смак (уміння розрізняти красиве і потворне, художнє і нехудожнє).

Номер слайду 11

Види мистецтва. Властивістю мистецтва є його образність — утілення в конкретних формах певних уявлень про світ, життя, людські стосунки, ідеали та цінності. Музика, живопис, література, скульптура, архітектура, театр, кіно та інші витвори людської майстерності — усе це види мистецтва, які створила людська фантазія протягом історії культури. Вони споріднені між собою. У них виявляється найголовніша ознака мистецтва — краса.

Номер слайду 12

Функції художньої літератури як мистецтва слова

Номер слайду 13

Теорія літератури Мистецтво — 1) одна з форм суспільної свідомості; 2) вид людської діяльності, що відображає дійсність у конкретночуттєвих образах, утілюючи духовні ідеали (митця/мисткині, народу, епохи, людства); 3) у широкому значенні — досконале вміння в якійсь справі або галузі; майстерність.

Номер слайду 14

Теорія літератури. Література (художня) (з лат. littera — буква, літера) — 1) різновид мистецтва, що відображає світ у художніх образах, створює нову художню реальність за допомогою засобів слова; 2) сукупність писаних і друкованих художніх творів народу, епохи, людства.

Номер слайду 15

Звідки взялося слово «мистецтво»?Українське слово «мистецтво» походить від німецького Meister (майстер), яке утворилося від латинського magister (навчитель). Це слово впровадила в широкий обіг наприкінці XIX ст. Олена Пчілка (Ольга Петрівна Косач) — відома письменниця й перекладачка, громадська й культурна діячка. Людину, яка створює шедеври мистецтва, називають митцем/мисткинею. Ольга Косач (Олена Пчілка)

Номер слайду 16

Художній образ. Література може вам показати інший світ. Ніл-Річард Мак-Кіннон Ґейман

Номер слайду 17

Образ у мистецтвіМистецтво зображує в художніх образах буття людства, суспільства, особистості, природу. Художній образ є основою будь-якого різновиду мистецтва, а також фольклору як народного мистецтва. Художній образ у мистецтві виконує різні функції:це засіб пізнання світу і людини, втілення духовного ідеалу (митця/мисткині, народу, епохи, людства),дає нам насолоду, формує естетичний смак,може виховувати, формуючи наші уявлення про моральні якості, призначення людини у світі, національні та загальнолюдські цінності.

Номер слайду 18

Види художніх образів:образи-предмети, образи-персонажі, образи-описи (зображення природи, помешкання, міста), образ автора, розповідача, читача та ін.

Номер слайду 19

Теорія літератури. Художній образ — це втілення загального уявлення про життя, людину, людські стосунки, ідеали тощо в конкретночуттєвій формі (тобто в предметах і явищах). Традиційний образ (у художній літературі) — образ, що переходить від однієї літературної епохи до іншої, зберігається й активно функціонує протягом тривалого часу або в одній національній літературі, або в різних національних літературах. Вічний образ (у художній літературі) — літературний образ, який за глибиною художнього узагальнення виходить за межі конкретних творів і зображеної в них історичної доби, містить невичерпні можливості для філософського осмислення буття.

Номер слайду 20

Духовний міст між Україною і цивілізованим світом. Ми читаємо твори зарубіжної літератури в художніх перекладах українською мовою. Вони відрізняються від оригіналів, тобто текстів, створених тією мовою, якою володіє і яку обрав/обрала автор/авторка. Для того щоб донести цінність літературного твору зарубіжного митця/мисткині, перекладачеві/перекладачці треба добре знати не лише іноземну та українську мови, а й особливості життя країни, яку представляє твір, національні традиції, вірування іншого народу.

Номер слайду 21

Українські перекладачіХудожній переклад, як міст, з’єднує нас, українців, з іншими країнами, з усім цивілізованим світом. Вагомий внесок у розвиток української перекладацької справи зробили: Леся Українка, Іван Франко, Михайло Старицький, Микола Зеров, Михайло Орест, Дмитро Павличко, Дмитро Паламарчук, Ольга Сенюк, Галина Кирпа та ін. Леся УкраїнкаІван Франко. Дмитро Павличко

Номер слайду 22

Вільям Вордсворт «До прекрасного»Назвіть художні образи вірша, які розкривають сутність мистецтва. Вільям Вордсворт. William Wordsworth(англійський поет)(1770-1850)

Номер слайду 23

Домашнє завдання1. Прочитати вступну статтю на с. 7-9, 11-14 підручника «Зарубіжна література. 6 клас» (О. Ніколенко, 2023 р.).2. Вивчити та вміти пояснити літературні терміни на с.9, 12-13 підручника («Теорія літератури»).3. Творчі завдання (за бажанням): 3а) Складіть 2—3 речення зі словами митець, мисткиня. 3б) За допомогою інтернету знайдіть, роздивіться і проаналізуйте 2—3 герби країн Євросоюзу, США, Японії. Які національні образи відображені на гербах?

Номер слайду 24

Використані джерела: Підручник “Зарубіжна література. 6 клас” (О. М. Ніколенко, Л. В. Мацевко-Бекерська, Н. П. Рудніцька, Л. Л. Ковальова, О. В. Орлова, Л. П. Юлдашева, В. Г. Туряниця, Д. О. Лебедь) (К.: ВЦ "Академія", 2023). Рекомендовано МОН України (наказ МОНУ від 08.03.2023 №254).https://academia-pc.com.ua/wp-content/uploads/2023/03/Nikolenko.pdf

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 7
Оцінки та відгуки
  1. Добровінська Оксана Петрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Підковенко Тетяна Олександрівна
    Дякую за чудовий матеріал для уроку.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Савчук Дар`я Михайлівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Мантурова Елена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Скибина Ольга
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Момот Ірина Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  7. Малахова Наталия
    Щиро вдячна, чудово!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 4 відгука
pptx
Додано
10 серпня 2023
Переглядів
5874
Оцінка розробки
5.0 (7 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку