Презентація до уроку " Вуглеводи" розрахована при блочному викладанні предмету.Вона дає можливість учням ознайомитися з класифікацією вуглеводів,будовою ,властивостями та застосуванням.
Урок в 9 класі КЗ Верхівцевського НВКучитель хімії Кукса Н. М. ВУГЛЕВОДИkuksa-natalija@mail.ru
Номер слайду 2
Цілі: Значення вуглеводів в харчванніКласифікація вуглеводів. Будова молекул. Фізичні властивостіХімічні властивостіДобування. Застосування
Номер слайду 3
Вуглеводи. Uglevod = вугілля+ вода?
Номер слайду 4
Вперше термін "вуглеводи" запропонував професор Дерптського (нині Тартуського) університету К. Г. Шмідт в 1844 р. У 1927 р. Міжнародна комісія по реформі хімічної номенклатури запропонувала термін "вуглеводи" замінити терміном "гліціди", однак стара назва "вуглеводи" вкоренилася і є загальноприйнятою.Історичні відомостіUglevod = вугілля + вода?
Мальтоза – солодовий цукор. Міститься в солоді – пророщених, висушених тарозмолотих зернах ячменю
Номер слайду 10
Лактоза – молочний цукор. Міститься в молоці (від 4 до 6%)
Номер слайду 11
Полісахариди: Крохмаль(С6 Н10 О5)N
Номер слайду 12
Целлюлоза (С6 Н10 О5)N
Номер слайду 13
Фізичні властивості: Моносахариди та дисахариди: солодкі на смак; білі,кристалічні; добре розчинні у водіПолісахариди: Волокнисті або аморфні, без смаку,нерозчинні у воді
Номер слайду 14
Хімічні властивості глюкози:1. Горіння: C6 H12 O6 + 6 O2 = 6 H2 O + 6 CO2 + 2800 к. Дж 2. Окислення: C6 H12 O6 + Ag2 O = C6 H12 O7 + 2 Ag C6 H12 O6+Cu(OH)2= C6 H12 O7 + Cu2 O+H2 O3. Відновлення: C6 H12 O6 +Н2 = C6 H14 O6 4. Спиртове бродіння: C6 H12 O6 = 2 С2 Н5 ОН +2 CO2
Вуглеводи - важлива складова частина харчування людини і тварин. Багато з них використовується у харчовій промисловості, текстильній, при виготовленні клеїв та лікарських препаратів. Використання вуглеводів Uglevod = вугілля + вода?