Презентація до уроку з дизайну та технологій

Про матеріал
Презентація стане у нагоді учителям НУШ у 3 класі під час проведення уроку з дизайну та технологій на тему "Вазон" за альбомом Л.Роговської "Маленький трудівничок"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вазон

Номер слайду 2

Історія витинанки. У людей завжди існувала потреба прикрашати своє житло. Коли ще не було паперу, за допомогою ножа виготовлялись ажурні орнаменти зі шкіри, кори дерев. Нове життя витинанкам дало виробництво паперу. На зміну ажурним візерункам зі шкіри і тканини приходять паперові прикраси, які виникли в Китаї у VІІ-ХІІ ст. (мал. 1). Готуючись до свята весни, китайські жінки виготовляли протягом зими графічно чіткі візерунки, на яких зображували квіти, виноград, метеликів, риб, птахів-феніксів. Усе це мало в дні свят прикрашати вікна оселі. Їх можна вважати аналогами традиційних витинанок в Україні. Краса витятих ножицями чи маленьким ножиком картин вражала філігранністю і простотою виготовлення, тому не дивно, що паперові прикраси стали популярними і в інших країнах.

Номер слайду 3

Найбільш поширеним мотивом у витинанках є композиція «вазон». Вазон- це своєрідний оберіг. Квітка – це символ добробуту та життєдайної енергії , гілки – це рослинне тваринне і людське царства; пташки, звірі, риби- символи вірності, заможності, життя.

Номер слайду 4

Повідомлення теми і мети уроку Сьогодні ми будемо виготовляти витинанку «Вазон» . Послідовність виконання зображено на ст.2 альбома-посібника . Заготовку для витинанки вирізаємо зі ст.3. Шаблони символів теж на ст.3.

Номер слайду 5

Послідовність виконання1. Підготуй необхідні матеріали та інструменти. Акуратно виріж заготовку витинанки та шаблони символів зі с.3. Зігни заготовку по пунктирній лінії.

Номер слайду 6

Послідовність виконання2. Виріж витинанку по зовнішньому контуру, а внутрішні візерунки-прорізи виріж манікюрними ножицями.

Номер слайду 7

Послідовність виконання3. Розгорни та розрівняй витинанку. Розмісти її посередині дібраного (контрастного за кольором) аркуша картону.

Номер слайду 8

Послідовність виконання4. Нанеси пензликом клей на зворот витинанки та акуратно наклей її на картон. Під час роботи користуйся ганчіркою.

Номер слайду 9

Послідовність виконання5. За допомогою шаблона виріж деталі-символи. Змасти їх клеєм та наклей на вазон. Дай аплікації підсохнути або поклади під прес.

Номер слайду 10

Інструктаж з ТБ при роботі з ножицями та клеєм

Номер слайду 11

Практична робота https://www.youtube.com/watch?v=EBmwl5q. Rd. Rg

pptx
Пов’язані теми
Трудове навчання, 3 клас, Презентації
НУШ
Інкл
Додано
11 вересня
Переглядів
335
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку